avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general certificat de atestare fiscala cu datorii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

certificat de atestare fiscala cu datorii

Am si eu o nelamurire, poate ma ajutati domniile voastre. Am nevoie de un certificat de atestare fiscala de la finante, care nu vor sa-l elibereze decat daca imi platesc darile catre stat. Dar eu il vreau si cu datorii. In ordonata de guvern nu scrie nicaieri ca daca nu am platite datoriile catre stat nu pot primi certificat fiscal. Intrebarea mea e: e legal acest refuz al finantelor de a-mi elibera certificatul pana nu platesc datoriile catre stat? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: axinte.marina , utilizator 14:55, 15 Decembrie 2011
Buna ziua,
Am si eu aceeasi problema cu eliberarea certificatului fiscal de catre SPIT sau mai bine zis refuzul lor de a-mi elibera acest certificat .Va rog daca se poate sa postati pe forum cum s-a solutionat pana la urma problema Dvs.. Pe de alta parte daca poate mentiona cineva baza legala care prevede obligatia de a elibera acest certificat. Noi suntem in litigiu cu ei pentru o taxa instituita ilegal.Initial au cerut un certificat de grefa de la instanta care ulterior au spus ca nu este bun intrucat nu face mentiune despre obiectul contestatiei la executare. Trebuie sa subliniez ca acestia continua sa ne trimita somatii pentru aceasta taxa desi a fost anulata printr-o hotarare definitiva si irevocabila. Banii pe care ei ar trebui sa ni-i restituie depaseste suma pe care noi trebuie sa o platim cu titlu de taxe si impozite . Dar cum in Romania noi avem doar obligatia de a plati fara a pretinde ca avem vreun drept, din punctul lor de vedere nu ne ramane decat sa platim taxele si impozitele daca dorim acest certificat. Eu le-am lasat cererea la registratura si astept sa imi raspunda oficial deoarece raspunsurile lor verbale de pana acum nu servesc ca baza pentru acest certificat fiscal care imi trebuie la o alta institutie.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
axinte.marina, utilizator
Certificatul fiscal , asa cum spunea si simona oprica "se elibereaza tocmai pentru atestarea sau nu a datoriilor contribuabilului.Este un abuz ca nu va dau certificatul cu datorii.Binenteles ca se elibereaza cu datorii."

Baza legala : Codul de procedura fiscala (OG92/2003 r)

[ link extern ] !/

si alegeti codul de procedura fiscala si norme de aplicare 2011

Art. 112 Certificatul de atestare fiscală
(1) Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal competent la solicitarea contribuabililor. Certificatul se emite şi din oficiu sau la solicitarea altor autorităţi publice, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de reglementările legale în vigoare. Prevederile art. 11 se aplică în mod corespunzător.

(2) Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidenţa pe plătitor a organului fiscal competent şi cuprinde creanţele fiscale exigibile, existente în sold în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii, denumită lună de referinţă, şi neachitate până la data eliberării acestuia.

(3) În situaţia în care se emit certificate de atestare fiscală în primele 5 zile lucrătoare ale lunii, acestea vor cuprinde creanţele fiscale exigibile, existente în sold la sfârşitul lunii anterioare lunii de referinţă şi neachitate până la data eliberării acestora.

(4) Certificatul de atestare fiscală se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data depunerii cererii şi poate fi utilizat de persoana interesată pe o perioadă de până la 30 de zile de la data eliberării. În cazul persoanelor fizice, perioada în care poate fi utilizat este de până la 90 de zile de la data eliberării. Pe perioada de utilizare, certificatul poate fi prezentat de contribuabil, în original sau în copie legalizată, oricărui solicitant.
(4^1) Organul fiscal emitent poate înscrie în certificatul de atestare fiscală sumele certe, lichide și exigibile pe care contribuabilul solicitant le are de încasat de la autorități contractante definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 337/2006. Înscrierea se face în baza unui document eliberat de autoritatea contractantă prin care se certifică că sumele sunt certe, lichide și exigibile.

(5) În certificatul de atestare fiscală vor fi cuprinse orice alte menţiuni cu privire la situaţia fiscală a contribuabilului, prevăzute prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Art. 113 Certificatul de atestare fiscală emis de autorităţile administraţiei publice locale
(1) Certificatul de atestare fiscală se emite de organul fiscal competent al autorității administrației publice locale, la solicitarea contribuabilului.

(2) Certificatul de atestare fiscală se eliberează pe baza datelor cuprinse în evidența pe plătitor a organului fiscal competent și cuprinde creanțele fiscale exigibile, existente în sold în prima zi a lunii următoare depunerii cererii.

(3) Certificatul de atestare fiscală se emite în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data solicitării și poate fi utilizat de contribuabil pe toată perioada lunii în care se emite. Certificatul de atestare fiscală emis în intervalul cuprins între data de 25 a lunii și finele lunii este valabil pe toată perioada lunii următoare emiterii. Pe perioada de utilizare, certificatul poate fi prezentat de contribuabil, în original sau în copie legalizată, oricărui solicitant.

(4) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor și a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligațiilor fiscale de plată datorate autorității administrației publice locale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2), inclusiv sumele reprezentând amenzi existente în evidența organului fiscal. Pentru bunul care se înstrăinează, impozitul datorat este cel recalculat pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică persoanei care înstrăinează, potrivit Codului fiscal.

(5) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (4), sunt nule de drept.

(6) Prevederile alin. (4) și (5) nu sunt aplicabile în cazul procedurii de executare silită, procedurii insolvenței și procedurilor de lichidare.


Multumesc mult pentru raspuns.
Din textul legii nu reiese sub nici o forma dreptul serviciului de impozite si taxe locale in cazul de fata de a-mi refuza in primul rand inregistrarea cererii si mai apoi eliberarea certificatului respectiv( acesta fiindu-mi necesar la o institutie si nu pentru instrainare). Imi pare tare rau ca, de fiecare data cand ne lovim de institutiile publice , prin intermediul persoanelor angajate bineinteles, in loc sa lasam lucrurile in simplitatea lor nu facem decat sa le complicam. Mai doresc sa subliniez ca, ar fi fost mult mai simplu daca in loc de exces de zel persoana in cauza mi-ar fi spus politicos ca nu imi poate lua documentele dar le pot duce la un alt ghiseu pentru inregistrare, dar in loc de aceasta mi s-a spus ca prevederile codului fiscal nu imi dau dreptate in timp ce eu il intrebam insistent "cum adica?! sa inteleg ca imi refuzati dreptul de a depune cererea?". In urma cu cateva zile a fost colega mea si i-au spus ca nu ii poate primi cererea.Ea a fost mai indulgenta si a acceptat raspunsul lor. Si oricum nu ma dusesem la ghiseu ca sa dezbatem codul fiscal amintit, care cu siguranta dupa cum se poate constata sub nici o forma nu il indreptatea, pentru ca oricum avem pareri total diferite de interpretare si aplicare a legii, drept dovada a faptului ca isi permit in continuare sa sfideze legea in ciuda faptului ca suntem in posesia unei hotarari judecatoresti care a anulat una dintre taxele impuse de ei in mod ilegal. Din pacate asa stau lucrurile in Romania: "daca doresti ceva, platesti indiferent de situatie"! Poate impreuna, cu timpul vom putea schimba aceasta tara in bine. Vom putea fi civilizati si educati in spiritul respectarii legii indiferent de statut social, grad de cultura si interese.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate certificat de atestare fiscala ltmocanu ltmocanu Buna ziua. Am facut cerere pe 27 iulie pentru un certificat de atestare fiscala si cand mi l-au dat am vazut ca expira pe 31 iulie. Este vorba despre un ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare certificat fiscal ContSters320906 ContSters320906 Buna ziua, am solicitat la biroul de taxe si impozite un certificat fiscal ptr. vanzarea uniu imobil. Acestia refuza sa il elibereze ptr. faptul ca am o amenda ... (vezi toată discuția)
Certificat fiscal c_andreea c_andreea Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Ca sa scoti un certificat fiscal de la finante, trebuie sa ai un motiv? Daca eu vreau sa vand o masina si am nevoie de ... (vezi toată discuția)