avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Nume de notorietate pe internet
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Nume de notorietate pe internet

Buna ziua,
As avea o intrebare in legatura numele de notorietate folosite pe internet, de exemplu, daca un domeniu cu nume de notorietate (cum ar fi www.gigibecali.ro) este disponibil si eu il inregistrez, Este ceva ilegal in asta? In instanta el poate castiga prin acest tert "nume de notorietate"?

Va multumesc anticipat si astept un raspuns!
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 08:05, 10 Octombrie 2008
Martzianu2 a scris:

Buna ziua,
As avea o intrebare in legatura numele de notorietate folosite pe internet, de exemplu, daca un domeniu cu nume de notorietate (cum ar fi www.gigibecali.ro) este disponibil si eu il inregistrez, Este ceva ilegal in asta? In instanta el poate castiga prin acest tert "nume de notorietate"?

Va multumesc anticipat si astept un raspuns!

. Regulile prezentate in acest document se aplica tuturor celor care solicita inregistrarea domeniilor si subdomeniilor in zona .ro.
.ro pentru orice persoana juridica sau fizica;
.com.ro pentru firme, produse sau servicii de natura comerciala;
.org.ro pentru organizatii non-profit, organizatii sociale, asociatii civile;
.tm.ro numai pentru marci inregistrate. Pentru inregistrarea acestor domenii de catre firme din Romania vor fi aduse dovezi de la OSIM sau alte organizatii de inregistrare a marcilor;
.store.ro pentru magazine sau alte companii ce ofera bunuri de consum.;
.info.ro pentru furnizori de informatii;
.nom.ro pentru acele persoane fizice ce doresc sa aiba propriul nume ca nume de domeniu;
.nt.ro pentru companiile ce desfasoara activitati privind reteaua/Internetul.;
.firm.ro pentru firme;
.www.ro pentru companiile ce desfasoara activitati privind World Wide Web;
.arts.ro pentru organizatii ce desfasoara activitati artistice;
.rec.ro pentru organizatii ce desfasoara activitati de divertisment.
Orice persoana juridica sau fizica poate inregistra nume de domenii sub .ro, indiferent de tara in care se afla. Persoana care in formularul de inregistrare al numelui de domeniu este trecuta ca fiind "admin-c" este responsabil pentru numele de domeniu inregistrat si trebuie sa fie un anagajat al companiei, firmei ce detine numele de domeniu respectiv.
14. Cererile pentru inregistrare noi nume de domenii sunt procesate automat, in ordine cronologica, de catre ROTLD (primul venit, primul servit). Cel ce inregistreaza domeniul isi asuma intreaga responsabilitate pentru datele completate in formular si de aceea cel ce a inregistrat domeniul are obligatia de a verifica daca datele din baza de date sunt corecte si corespund realitatii. Aplicatiile de modificare/stergere a numelor de domenii sunt procesate manual, intr-un mod similar celui descris mai sus, insa ordinea cronologica, în anumite circumstante, poate sa nu fie respectata.

15. Inregistrarea unui domeniu este facuta numai dupa efectuarea platii. O cerere de inregistrare domeniu poate fi anulata din cauza neplatii, fara un avertisment prealabil.

16. Incetarea inregistrarii: numele de domenii, active sau inactive, pot fi sterse din baza de date daca:
a) cel ce a inregistrat domeniul cere stergerea sa; in acest caz, cel ce a inregistrat domeniul va trimite o cerere la , prin care solicita stergerea numelui de domeniu;
b) cand inregistrarea/rezervarea numelui de domeniu nu a fost complet platita;
c) in urma unei hotarari judecatoresti sau a unei decizii venite din partea unor organizatii guvernamentale sau administrative cu autoritate, precum si in cazurile mentionate la art. 34.

17. Numele de domenii care au fost sterse devin imediat disponibile pentru alta persoana fizica sau juridica.

18. Daca un domeniu este pus în starea "on-hold", acesta va figura in baza de date ca fiind inactiv.

19. Responsabilitatile pentru domeniu. Cel care inregistreaza domeniul isi asuma intreaga responsabilitate privind datele completate in formularul online. Trimiterea formularului online constituie o garantie pentru ca solicitantul are dreptul sa foloseasca numele de domeniu trimis. De aici rezulta cerinta ca informatiile furnizate în formularul de înregistrare nume de domenii sa fie corecte si exacte, iar solicitantul sa fie îndreptatit sa foloseasca numele de domeniu cerut. Cel ce inregistreaza domeniul nu va implica in litigii sau alte daune produse in urma utilizarii numelui de domeniu respectiv. nu isi asuma responsabilitatea verificarii corectitudinii datelor din formularul online. Acceptarea unei aplicatii si inregistrarea unui nume de domeniu nu inseamna ca recunoaste ca cel ce a inregistrat numele de domeniu respectiv are dreptul legal de a folosi acel domeniu, de exemplu cazul numelor de domenii ce se refera la marci inregistrate, nume de firma sau de personalitati bine cunoscute.

20. Inregistrarea unui nume de domeniu nu confera decat dreptul de folosinta asupra sa si orice dispute (litigii) intre persoane fizice sau juridice privind dreptul de a folosi un anumit nume vor fi rezolvate de preferinta mai întâi prin mediere, arbitrare si apoi prin alte medote legale, inclusiv actiune judecatoreasca.

21. Numele domeniilor sunt alocate detinatorului. Daca cererea de înregistrare nume de domeniu a fost completata de alta persoana, împuternicita de catre detinator, cel ce detine numele de domeniu se constituie in parte beneficiara a contractului intre cel ce înregistreaza numele de domeniu si . Detinatorul numelui de domeniu respecta regulile de inregistrare a domeniilor si subdomeniilor din zona .ro (rules-ro.html) si "Contractul de inregistrare" prezentat la agreement.html.

22. Transferul numelui de domeniu. Detinatorul numelui de domeniu trimite un document semnat prin care isi exprima acordul privind renuntarea la numele de domeniu respectiv. Noul detinator al numelui de domeniu va trimite, cererea cu noile date de contact si nameserver-e pentru a modifica domeniul.

23. Rezolvarea conflictelor. Cand un nume de domeniu a fost inregistrat sau este in curs de inregistrare de o alta persoana juridica sau fizica, este responsabilitatea celui care ar dori sa inregistreze acest nume de domeniu ( altul decat detinatorul momentan al acestuia) sa cerceteze datele existente si sa initeze procedura legala impotriva detinatorului existent, daca crede ca acesta nu este in drept sa foloseasca numele de domeniu respectiv. Partile implicate recunosc si sunt de acord ca nu poate arbitra disputele referitoare la inregistrarea si utilizarea numelor de domenii. Inregistrarea unei cereri in asteptare pentru un nume de domeniu va fi suspendata , in cazul unui conflict cu alta cerere in asteptare sau cu un nume de domeniu deja inregistrat (activ sau inactiv), pana cand partile conflictuale prezinta un document (hotarare judecatoreasca sau alt document al unui organism autorizat) ce rezolva disputa in favoarea unei parti sau a alteia.

24. Atat cat permite legea, registrul nu va raspunde pentru utilizarea defectuoasa, intreruperea activitatii sau pentru diferite pagube indirecte, accidentale sau rezultate, de orice tip (inclusiv pierderi financiare), indiferent de forma de actionare (contract, ofensa, prejudicii, neglijenta), chiar daca registrul a fost avertizat de posibilitatea unor astfel de pagube.

25. In cazul disputelor dintre marci inregistrate, ROTLD nu isi asuma decat obligatia furnizarii de informatii pentru ambele parti.

26. Caracterele acceptate pentru numele de domenii sunt caracterele alfa-numerice (a-z, A-Z, 0-9) si semnul minus (-). Un nume de domeniu nu poate incepe sau nu se poate tremina cu semnul minus (-). Recomandam utilizarea caracterelor mici (a-z), deoarece numele de domenii nu tin cont de caractere mici sau mari. Un nume de domeniu poate avea cel mult 63 de caractere, excluzand sufixul .ro, .com.ro, .info.ro, .store.ro etc.
Numele de domeniu este unic si nu poate fi modificat dupa ce a fost inregistrat. Prin modificarea oricarui caracter dintr-un nume, se obtine un nou nume de domeniu, care poate fi inregistrat conform procedurii de inregistrare noi nume si numai dupa efectuarea platii ceruta de noua inregistrare.

27. In cazul in care o persoana fizica sau juridica isi pierde dreptul de utilizare a unui nume de domeniu (de exemplu, nu avea dreptul sa inregistreze acel nume de domeniu), suma platita pentru inregistrarea numelui de domeniu nu va fi înapoiata.

28. Registrul poate avertiza partile implicate despre eventualele conflicte ce pot apare intre acel nume de domeniu si alt nume de domeniu, marca inregistrata - nume foarte cunoscute, nume ale unor personalitati -, insa Registrul nu are aceasta obligatie.Dupa o astfel de avertizare, cererea de înregistrare a numelui de domeniu respectiv va fi intrerupta pana la confirmarea primirii acestei avertizari, din partea destinatarului. Registrul poate, deci, intrerupe inregistrarea numelui de domeniu pana cand proprietarul marcii inregistrate, al numelui foarte cunoscut sau personalitatea implicata va trimite la Registrul un document prin care confirma ca cererea este valida si este de acord cu ea.

29. Daca un solicitant trimite cereri eronate sau/si cu date false, registrul poate anula procesul de inregistrare pentru acest solicitant. Registrul isi rezerva dreptul de a solicita informatii si/sau documente suplimentare.

30. Registrul inregistreaza numele de domenii pe propriul server (whois.rotld.ro), autorizat pentru numele de domenii .ro. Informatiile de aici pot fi accesate prin comanda "whois -h whois.rotld.ro ", prin intermediul unui motor de cautare rulat de catre Registrul . Aceasta interogare suporta nume de domeniu, nume ale persoanelor de contact (administrativ, tehnic sau cele pe baza carora se emite factura - "billing contact"), interogarea furnizând toate informatiile referitoare la acest nume de domeniu.

31. ROTLD isi rezerva dreptul de a afisa informatiile din baza de date WHOIS in orice format electronic sau alta forma.

32. Aceasta politica referitoare la numele de domeniu va fi guvernata in acord cu legile Romaniei. Instantele din Bucuresti, Romania vor fi singurele in masura sa rezolve pe cale judecatoreasca orice dispute ce pot aparea în legatura cu numele de domeniu. Înainte de ccalea judecatoreasca, o mediere sau arbitrare a disputelor este posibila conform politicii de rezolvare a disputelor afisata la Dispute-Resolution-Policy.html.

33. Motive de respingere a unei aplicatii pentru un nume de domeniu:
date incomplete in formularul de înregistrae un nume de domeniu;
datele din formular sunt false, nu sunt exacte sau induc în eroare utilizatorii Internet;
numele de domeniu contine mai mult de 24 de caractere;
numele de domeniu contine alte caractere decat cele permise - caracterele alfa-numerice si semnul minus (-);
numele de domeniu contine semnul minus (-) la inceputul sau sfarsitul sau;
numele de domeniu este identic cu altul deja inregistrat;
numele de domeniu este identic cu cel dintr-o cerere anterioara, valida;
persoana care in formularul de inregistrare al domeniului este trecuta ca fiind "admin-c" nu este membru al firmei ce va fi detinatorul domeniului;
nume de domeniu de prost gust;
nume de domeniu necuviincioase;
nume de domeniu care ar putea contravine cu respectarea ordinii publice;
nume de domeniu care creaza confuzie;
nume de domeniu care ar putea aduce ofensa cuiva;
nume de domeniu obscene sau pornografice;
nume ale unor personalitati bine cunoscute;
în caz de neplata sau plata partiala.
34. Registrul poate anula sau suspenda un nume de domeniu:
daca numele este administrat intr-un mod ce dauneaza functionarea DNS-ului;
daca datele pe baza carora s-a inregistrat domeniul s-au schimbat - de exemplu, organizatia ce a inregistrat domeniul nu mai exista sau datele de contact au fost modificate in date false;
daca Registrul este sesizat ca numele de domeniu este folosit intr-un mod ce produce confuzie printre utilizatorii de Internet;
daca Registrul este informat despre o actiune ilegala, referitoare la acel nume de domeniu;
daca exista o incercare de a revinde numele de domeniu respectiv;
in cazul unui conflict intre parti, pana la rezolvarea disputei;
daca utilizarea acelui nume de domeniu creaza confuzie pentru alti utilizatori de Internet;
daca Registrul considera ca ar putea avea loc unul din cazurile expuse mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marca inregistrata osim vs. domeniu internet bogdan30ro bogdan30ro Am urmatoarea speta. Am inregistrat la OSIM cuvantul sa zicem \"marcamea\" acum 2 zile. Dorind sa imi fac si un site pe internet am constatat ca domeniu ... (vezi toată discuția)
Disputa domeniu .ro silveralecs silveralecs Buna ziua, Doresc sa achizitionez un domeniu .ro insa acesta este deja inregistrat. Numele domeniului este chiar numele meu de familie ( nu este un nume ... (vezi toată discuția)