avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota-parte mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota-parte mostenire

Buna ziua. Un copil din flori pastreaza numele tatalui natural, dar este crescut de mama si tatal vitreg, impreuna cu alti doi frati. Dupa decesul tatalui vitreg, nu s-a facut succesiunea. Dupa decesul mamei se va face succesiunea. La mijloc este apartamentul parintilor. Care ar fi cota-parte a fetei?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adi Lungu , utilizator 16:54, 9 Decembrie 2011
Coplul cu tata vitreg isi mosteneste doar mama, pe cand ceilalti frati , daca au ambii parinti comuni, ii mostenesc pe amandoi.
Daca apartamentul era bunul comun al defunctilor , fata mosteneste din jumatatea mamei , o cota egala cu ceilalti frati, cota mamei impartindu-se la 3, pe cand cota tatalui, impartindu-se intre copiii naturali ai acestuia.
Daca bunul era doar bunul propriu al tatalui vitreg, fata va mosteni ceea ce mama a dobandit ca sotie supravietuitoare, alaturi de ceilalti frati.
Inteleg ca ordinea deceselor este decesul tatalui vitreg , apoi al mamei.Partea tatalui este mostenita de sotia supravietuitoare ( 1/4 ) , impreuna cu copiii naturali ai defunctului( 3/4 ).Trebuie dezbatute ambele succesiuni, adresati-va notarului public in caz ca va intelegeti, ori instantei, in caz caz ca nu exista cale amiabila.
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Multumesc. Sa inteleg ca, in cazul bunului comun al parintilor, fetei ii revine a sasea parte?
Cam asa ceva. Cota mamei ( care inseamna jumatatea sa din imobilul comun plus o cota de 1/4 din partea defunctului ei sot) ,se va imparti doar intre fata si ceilalti frati.
Multumesc. Sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare succesiune dovleacmihaela dovleacmihaela buna ziua . daca in urma decedatului au ramas ca mostenitori sotia supravietuitoare si o sora infiata doar de tatal decedatului (mama decedatului fiind ... (vezi toată discuția)
Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)