avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită perimare executare?
Discuție deschisă în Executare silită

perimare executare?

Buna ziua,
Acum 6 luni,pe 2-3 iunie am primit acasa vizita unui executor judecatoresc care a intocmit un proces-verbal deoarece incepuse sa faca actele pt executare silita a unui imprumut de nevoi personale.De atunci nu am mai primit nimic,nici somatie nici instiintare,nimic. Apartamentul este cumparat prin credit la aceeasi banca,dar cand au cerut incuviintarea executarii silite la judecatorie ,judecatorii au anulat aceasta cerere ....si nu s-a mai intamplat nimic de atunci,cu toate ca au avut termen de recurs .
Se poate considera perimata executarea silita?
In ce consta aceasta,care sant urmarile ei ,dar mai pe intelesul nostru al celor fara cunostinte/ pregatire juridica?
Cu ce ma ajuta aceasta perimare?
Dupa cat timp executorul poate relua executarea silita si cum?

Multumesc
Perimarea intervine atuncu cand intr-un dosar de executare silita au trecut mai mult de 6 luni fara se fie intreprins un act de executare - somatie, infiintare poprire, etc.
Perimarea inseamna incetarea executarii silite incepute in baza unei incheieri de incuviintare silita emisa de judecatorie. Pentru a fi efectuate noi acte de executare silita a acelui titlu executoriu, executorul judecatoresc trebuie sa obtina o noua incuviintare silita de la instanta.
Perimarea va ajuta, in sensul ca mai castigati timp, dar executarea silita este posibila in continuare in conditiile aratate mai sus.
In cazul dvs pentru a verifica daca a inteenit perimarea este necesar sa mergeti la executor si sa vedeti ce acte de executare silita a efectuat de la obtinerea incuviintarii executarii silite si, daca de la ultimul act de executare existent in dosar au trecut mai mult de 6 luni.
Perimarea executarii silite este supusa conditiilor generale prevazute de art 248-254 codul de procedura civila
Sanctiunea perimarii este conditionata de implinirea termenului de 6 luni de la data ultimului act de executare si se plica daor daca procedura de executare nu s-a efectuata ca urmare a lipsei de interes si de demersuri din partea creditorului
Perimarea se constata de catre instanta sau de catre organul de executare si are ca efect desfiintarea tuturor actelor de urmarire
Perimarea nu se rasfrange asupra dreptului creditorului de a solicita executarea silita ,
care in temeiul disp art 389 alin 3 cod procedura civila prevede "
Daca se face o noua cerere de executare,se va face mai intai ,o noua somatie,la care nu se va mai alatura titlul ce se executa
Fratele meu a primit in oct 2010 o somatie prin care i se punea in vedere sa se prezinte la executorul judecatoresc pentru plata unei creante. Baza somatiei consta intr-o sentinta judecatoreasca. De atunci s-a intamplat ca: 1)nu a mai primit niciun alt act in legatura cu executarea; 2) a decedat in august 2011. In acest caz, trecand mai mult de 6 luni de la primirea somatiei si decesul fratelui meu, eu cred ca:
a) a intervenit perimarea;
b) pentru punerea in executare a executarii silite, creditorul va trebui sa ne cheme in judecata si pe noi, fratii, pentru iesirea din indiviziune. Aceasta pt ca nu are nimic pe numele lui si parintii nostri au decedat.(actiune pauliana).
Corect?
Si, mai putin corect, care ar fi metoda de a evita aceasta situatie. (eventual urmasii sa refuze mostenirea?)
Executarea silita contra mostenitorilor se va face in conditiile art. 397 Cod procedura civila - printr-o notificare colectiva la ultimul domiciliu al defunctului. Dupa primirea acestei notificari, in functie de actele existente in dosar, se poate aprecia cu privire la posibilitatile mostenitorilor de a actiona.
In aceasta situatie pentru a se proteja, mostenitorii au doua posibilitati:
1 nu accepta mostenirea
2 accepta mostenirea sub beneficiu de inventar, ceea ce inseamna ca raspund pentru datoriile defunctului in limita valorii bunurilor mostenite. Daca defunctul nu detinea bunuri mobile sau imobile pproprietatea sa, aceasta este cea mai buna solutie pentru mostenitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perimare executare doina_dana doina_dana Acum 1 an, pe 30 mai 2011 am primit acasa vizita unui executor care a facut un proces-verbal deoarece ceruse incuvintarea silita pt un credit de nevoi de nevoi ... (vezi toată discuția)
Prescriptie...sunt sanse? Dahrma Dahrma S-a primit imprumut o suma de bani pentru care s-a ipotecat un apartament in favoarea celui care a imprumutat banii (contract de garantie imobiliara cu titlu ... (vezi toată discuția)
Prescriptie executare silitã Dorisdi Dorisdi Buna ziua In anul 2008 am lua un credit de nevoi personale de la o banca. Am încetat sa mai achit ratele, iar in 29.11.2011 Tribunalul a încuviințarea ... (vezi toată discuția)