avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament

Buna ziua,
am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a
solicitat si am achitat impozitul de 2%, pentru suma data in avans.

Eu consider ca este vorba de o "promisiune" si nu de un "transfer al dreptului de proprietate", deci nu trebuie
impozitat acest antecontract. Notarul a considerat ca avansul este parte din pretul de vanzare/cumparare si ca
trebuie achitat la data antecontractului. Cum este corect ?

Problema nu este plata in doua rate a acestui impozit (respectiv la data antecontractului, respectiv la data
contractului), ci faptul ca banca care imi acorda creditul ipotecar doreste acum ca un alt notar sa incheie atat contractul de vanzare/cumparare cat si cel de ipoteca. Acest notar solicita onorariul procent dintre pretul de vanzare
si plata integrala a impozitului, fara a mai lua in calcul avansul dat, nici sub forma impozitului retinut (si virat presupun) si nici sub forma onorariul deja incasat procent din avans.

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:27, 16 Octombrie 2008
themis a scris:
No, aşe ceva numa' în ţara românească se poate întîmpla: vînzătorul să renunţe în mod expres, în chiar conţinutul contractului, la privilegiul său, solicitînd ca acesta să nu fie înscris în CF, iar registratorul să-l fericească cu un drept pe care el îl refuză ab initio.

Tulai, mare-i grădina... :worthy:

Liviu S.Bordaşdeadreptulsiderat :O

Atat de mare incat (apropo de antecontracte), la 2 luni si 3 zile de la notarea promisiunii de vanzare mi-a fost respinsa cererea de re-notare a promisiunii (avea termen un an), pe motiv ca oricum n-o radiaza decat la cerere. Ce lege, ce termen de 2 luni... In fine :)
Nu sunt de acord cu aceste impuneri de catre banci a anumitor birouri notariale ATATA VREME CAT NU PLATESC EI TAXELE NOTARIALE. In acest sens voi incuraja de fiecare data, fiecare persoana sa aduca la cunostiinta bancii ca nu achita ei taxele. Este un razboi surd cu aceste banci pentru ca intr-un anumit fel clientul este "amenintat" ca nu primeste creditul. Dar o permanenta rezistenta din partea clientilor poate va aduce la un moment libertatea alegerii de catre client a serviciilor notarului pe care il doreste si pe care EL "CLIENTUL" il plateste.
Referitor la impozit ACESTA NU SE ACHITA DECAT LA MOMENTUL TRANFERULUI DE PROPRIETATE. Asa ca notarul pe care l-ati ales poate totusi ar trebui schimbat.
Dar atentie, aceste intelegeri ca cumparatorul sa achite impozitul vanzatorului nu sunt deloc ortodoxe, si mai ales nu pot fi trecute in contract. Prin lege vanzatorul trebuie sa isi achite impozitul calculat procentual din pretul tranzactiei. Partile declara pe proprie raspundere ca pretul este real. Daca cumparatorul achitata un pret plus o alta suma de bani (acel impozit), pretul nu este cel real.
codrutamaghear a scris:

Dar atentie, aceste intelegeri ca cumparatorul sa achite impozitul vanzatorului nu sunt deloc ortodoxe, si mai ales nu pot fi trecute in contract. Prin lege vanzatorul trebuie sa isi achite impozitul calculat procentual din pretul tranzactiei. Partile declara pe proprie raspundere ca pretul este real. Daca cumparatorul achitata un pret plus o alta suma de bani (acel impozit), pretul nu este cel real.


Nici înţelegerile cu privire la înscrierea în contract a preţului minim de expertiză nu sunt ortodoxe. ªi, totuşi, se practică. Cu acordul, uneori chiar la sugestia, avocatului părţii. :innocent:

Spuneţi că preţul nu este real? Care ar fi, în acest caz, sancţiunea?

Liviu S.Bordaş
Pai nu doresc (si mai ales nu sfatuiesc) nimanui sa dea declaratii pe proprie raspundere cunoscand prevederile codului penal avand ca scop eludarea prevederilor privind plata taxelor si impozitelor (evaziune?)
Impozitul pe venitul provenit din tranzactiile pe bunuri imobile este in sarcina vanzatorului. Nu poate fi achitat de catre cumparator. Orice suma de bani achitata de catre cumparator vanzatorului inseamna pretul imobilului. Din aceasta suma sau la aceasta suma vanzatorul trebuie sa achite impozitul. Orice alta intelegere inseamna eludarea prevederilor legale.
Daca partile cuprind asa ceva in contract, in primul rand notarul nu ar trebui sa permita asa ceva, cei de la taxe si impozite la care acest contract se depune pot recalcula impozitul in mod corect cu aplicarea penalitatilor si majorarilor aferente.
Multumesc pentru aceste informatii. Unele banci practica un comision ascuns pentru relatia cu notarii "agreati". Desigur
"dedus" din bugetul / creditul acordat clientului. Pe de alta parte, desi se mentioneaza autentificarea antecontractului
ca s-a achitat impozitul in valoare de .... conform Cod Fiscal 77 per 1, notarul "agreat" de banca doreste sa incaseze impozitul datorat la pretul -intreg- de vanzare al bunului...

Alte discuții în legătură

Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)
Documente necesare cumparare casa NituC NituC Buna ziua , Eu si sotia ne-am hotarat sa ne cumparam o casa prin programul prima casa si am inteles ca pe langa avansul de 5 - 10 % pe care trebuie sa il ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)