avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament

Buna ziua,
am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a
solicitat si am achitat impozitul de 2%, pentru suma data in avans.

Eu consider ca este vorba de o "promisiune" si nu de un "transfer al dreptului de proprietate", deci nu trebuie
impozitat acest antecontract. Notarul a considerat ca avansul este parte din pretul de vanzare/cumparare si ca
trebuie achitat la data antecontractului. Cum este corect ?

Problema nu este plata in doua rate a acestui impozit (respectiv la data antecontractului, respectiv la data
contractului), ci faptul ca banca care imi acorda creditul ipotecar doreste acum ca un alt notar sa incheie atat contractul de vanzare/cumparare cat si cel de ipoteca. Acest notar solicita onorariul procent dintre pretul de vanzare
si plata integrala a impozitului, fara a mai lua in calcul avansul dat, nici sub forma impozitului retinut (si virat presupun) si nici sub forma onorariul deja incasat procent din avans.

Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:27, 16 Octombrie 2008
Cred ca notarul retine acel impozit doar pentru a-si asigura clientii la incheierea contractului de vanzare cumparare, pentru ca altfel nu inteleg. Partile de comun acord, vanzator si cumparator, pot ajunge la concluzia ca nu mai incheie tranzactia (se poate intampla) prin urmare acel impozit nu este datorat. Ce face dl./dna. notar in acest caz?
codrutamaghear a scris:

Cred ca notarul retine acel impozit doar pentru a-si asigura clientii la incheierea contractului de vanzare cumparare, pentru ca altfel nu inteleg. Partile de comun acord, vanzator si cumparator, pot ajunge la concluzia ca nu mai incheie tranzactia (se poate intampla) prin urmare acel impozit nu este datorat. Ce face dl./dna. notar in acest caz?

Îl imită pe Pilat din Pont! :tooth:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa verific o garsoniera la cumparare mariuscilin mariuscilin BUNA ziua Doresc sa cumpar o garsoniera si nu stiu foarte bine procedurile de verificare cum ma pot asigura ca ,garsoniera nu este ipotecata , este achitata ... (vezi toată discuția)
Documente necesare cumparare casa NituC NituC Buna ziua , Eu si sotia ne-am hotarat sa ne cumparam o casa prin programul prima casa si am inteles ca pe langa avansul de 5 - 10 % pe care trebuie sa il ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)