Am făcut o sesizare la DGASP, mai precis la Direcţia pentru protecţia şi promovarea drepturilor copiilor, reclamând că, după ce am pierdut custodia, eu şi copiii suntem împiedicaţi să ne vedem şi să vorbim la telefon. Că încă din mai se judecă un banal drept la vizită şi că, în lipsa acestuia, nu pot comunica cu cei mici. Precizam că am avut un drept de vizită provizoriu care mi-a fost încălcat.
Rezultatele pe care o comisie multidisciplinară le-a întreprins, se concretizează în programul copiilor de la grădiniţă, îmi dă detalii despre stare de sănătate a copiilor şi-mi arată că, aşa cum declară tatăl, copiilor nu le este îngrădit dreptul de a "menţine legătura cu totţi membrii familiei".
Aş dori să ştiu, dacă aceste de anchete se bazează şi pe altceva decât pe declaraţiile părţii intervievate şi de ce, ce a declarat el e mai credibil decât ce am afirmat eu.
Eu am trimis biletele de tren care dovedesc prezenţa mea în oraş, procese verbale cu martori, întocmite la aproape fiecare vizită pe care am încercat să o fac copiilor. Am depus chiar şi decizia judecâtorească prin care mi se acorda dreptul de vizită temporar de care pomeneam, în care se preciza clar că mama e împiedicată să aibă legături fireşti cu copiii.
Nu înţeleg în ce a costat acheta asta, de fapt ... Drepturile copilului sunt încălcate doar dacă acesta e pus în pericol de moarte? Cum trebuie să îşi indeplinească acest departament obligaţiile şi, mai ales, care sunt acestea?
Altfel, există un for superior căruia mă pot adresa cu o contestaţie?
DGASPC-urile se subordoneaza Consiliilor judetene respectiv Consiliilor locale ale municipiului Bucuresti.
Ministerul muncii coordoneaza metodologic Directiile dar le poate si controla (si sanctiona) activitatea prin Directia de Inspectie Sociala.
Faceti sesizare la Inspectia Sociala. Din cate stiu sunt destul de prompti.
De fiecare data cand mergeti sa vizitati copiii conform programului stabilit prin hotararea judecatoreasca si nu vi se permite, nu mai mergeti cu martori, ci cu executorul judecatoresc. Cel ce va incalca dreptul specificat in hotarare va fi obligat la plata cheltuielilor de executare. Intr-un final, poate i se va face lahamite de a da bani pe executor si va respecta hotararea.
Asta inseamna ca de fiecare data trebuie sa mearga cu executorul judecatoresc?
Daca azi nu i se permite vizita, cand are timp sa anunte executorul?
Si daca data viitoare vine cu executorul, dar copilul e gata pregatit de plecare, cu trusoul si cu martori care confirma ca nu au fost opozitii la executarea hotararii, cine plateste executorul?
Din ce localitate trebuie sa fie executorul? Daca din localitatea celei cu drept de vizita, dansa trebuie sa plateasca si transportul dus-intors?
Daca trebuie sa fie din localitatea de domiciliu a minorilor, in weekend, de unde gaseste doamna executor la minut, dispus sa execute un om influent din localitatea respectiva?
D-na Lara12
Solicitati prezenta specialistilor DGASP la programul cu minorii. Deoarece relatiile sunt programate in weekend, angajatii DGASP au liber in zilele astea, de aceea trebuie solicitata exceptia, desi, daca sunt tot din localitatea fostului sot, ....
Am fost anunţată în scris că angajaţii DGASP nu se ocupă cu aşa ceva. Prin urmare, dacă sunt împiedicată să îmi văd copiii, trebuie să mă adresez justiţiei, nu DGASP-ului. Ei au considerat că minorii sunt bine sănătoşi, că vorbesc frumos şi că merg la grădiniţă. Tatăl le-a declarat că nu e împotriva legăturilor mamă -copii, deci dumnealor şi-au făcut treaba... dacă el a zos că mint, atunci înseamnă că mint.
Din păcate procesul de drept de vizită definitiv durează de un an iar eu, iată, nu am motive de a mă adresa justiţiei câtă vreme deciziile nu-s definitive, chiar de-s în favoare mea.
Prin urmare, nu va veni nimeni, în week-end, să constate că sunt subiectul unei sinistre bătăi de joc.:)
Cum sa nu se ocupe cu asa ceva DGASPC-ul? Ei chiar cu asta trebuie sa se ocupe.
Daca aveti o decizie a unei instante, chiar si pentru drept de vizitare provizoriu, iar aceasta decizie este definitiva (implicit executorie), mergeti peste cei de la DGASPC si presati-i sa mearga cu dumneavoastra. Faceti o sesizare scrisa in care precizati ca, copiilor le este interzis dreptul de a avea legaturi personale cu mama lor. Conf Legii 272, relatiile de familie reprezinta un element constitutiv al al identitatii copilului iar daca se constata ca copiilor li se incalca dreptul la relatii cu mama lor, acest lucru este un abuz si aceasi lege obliga DGASPC sa intervina. Investiti hotarerea judecatoreasca pt drept de vizita provizoriu cu formula executorie si atasati-o sesizarii catre DGASPC.
Daca nu primiti un raspuns pozitiv va sfatuiesc sa faceti plangere si la Ministerul Muncii, respectiv Inspectia Sociala. Aceste lucruri nu trebuiesc lasate asa.
Va spun din proprie experienta ca pot fi obligati sa va insoteasca.
Initial si eu am primit raspunsuri asemanatoare, cum ca minorul este crescut bine, bla bla.
I-am asediat cu sesizari in care le-am repetat ca este un auz conf legii si le-am solicitat sa ma insoteasca la unele vizite. Au fost nevoiti sa vina.
Va sfatuiesc sa cititi si: HOTÃRÂRE Nr. 49 din 19 ianuarie 2011
pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind prevenirea şi intervenţia în echipă multidisciplinară şi în reţea în situaţiile de violenţă asupra copilului şi de violenţă în familie şi a Metodologiei de intervenţie multidisciplinară şi interinstituţională privind copiii exploataţi şi aflaţi în situaţii de risc de exploatare prin muncă, copiii victime ale traficului de persoane, precum şi copiii români migranţi victime ale altor forme de violenţă pe teritoriul altor state
EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 117 din 16 februarie 2011.
Va va ajuta sa intelegeti mai bine care sunt atributiile DGASPC si cum trebuie mai exact sa intervina in situatii de acest gen.