avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Atribuþiile DGASP
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Atribuþiile DGASP

Am făcut o sesizare la DGASP, mai precis la Direcţia pentru protecţia şi promovarea drepturilor copiilor, reclamând că, după ce am pierdut custodia, eu şi copiii suntem împiedicaţi să ne vedem şi să vorbim la telefon. Că încă din mai se judecă un banal drept la vizită şi că, în lipsa acestuia, nu pot comunica cu cei mici. Precizam că am avut un drept de vizită provizoriu care mi-a fost încălcat.
Rezultatele pe care o comisie multidisciplinară le-a întreprins, se concretizează în programul copiilor de la grădiniţă, îmi dă detalii despre stare de sănătate a copiilor şi-mi arată că, aşa cum declară tatăl, copiilor nu le este îngrădit dreptul de a "menţine legătura cu totţi membrii familiei".
Aş dori să ştiu, dacă aceste de anchete se bazează şi pe altceva decât pe declaraţiile părţii intervievate şi de ce, ce a declarat el e mai credibil decât ce am afirmat eu.
Eu am trimis biletele de tren care dovedesc prezenţa mea în oraş, procese verbale cu martori, întocmite la aproape fiecare vizită pe care am încercat să o fac copiilor. Am depus chiar şi decizia judecâtorească prin care mi se acorda dreptul de vizită temporar de care pomeneam, în care se preciza clar că mama e împiedicată să aibă legături fireşti cu copiii.
Nu înţeleg în ce a costat acheta asta, de fapt ... Drepturile copilului sunt încălcate doar dacă acesta e pus în pericol de moarte? Cum trebuie să îşi indeplinească acest departament obligaţiile şi, mai ales, care sunt acestea?

Altfel, există un for superior căruia mă pot adresa cu o contestaţie?
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
lara12, utilizator
Cel mai recent răspuns: lonita , utilizator 15:44, 12 Aprilie 2012

Deocamdată dreptul de vizită provizoriu a expirat, e pe rol cel definitiv la care a depus apel, pe care l-a pierdut. Bănuiesc că va depune şi recurs. Neîndoios, îl va pierde şi pe acesta, cererea mea fiind cât se poate de rezonabilă şi în acord cu interesul copilului.
Mă voi documenta şi voi face ce-mi sugeraţi, de îndată ce decizia va deveni definitivă şi irevocabilă.

Au făcut o anchetă, la prima mea solicitare, s-au deplasat precum ziceţi "în echipă multidisciplinară" dar tot mie mi-au făcut recomandări.

Tare mulţumesc pentru răspuns.
Dacă v-au însoţit, atunci îi pot şi eu determina să o facă.
Lara12
Sentinta de la apel e executabila, indiferent de rezultatul recursului!!!!!
Sunteti in vacanta de Paste, actionati rapid!!

Ionita,
acest lucru este un abuz

Daca nu exista hotarare judecatoreasca, care este frecventa minima a intalnirilor parinte-minor, pentru a nu fi considerat abuz savarsit de parintele rezident?
De 3 ori in 5 zile calendaristice succesive, cate 2 ore, este abuz restrictiv? Dar de 6 ori in 10 zile?
Vedeti Dvs., acest termen de "abuz" e relativ, paharul cu apa la nivelul 1/2 este considerat de unul pe jumatate plin, de celalalt pe jumatate gol, depinde cum priveste fiecare problema.

Cei de la DGASPC sunt confruntati cu fel de fel de reclamatii, unele fondate, altele ba.
De aceea, te trimit in Justitie, iar Justitia la executor.
Nu aveti pentru ce, va inteleg situatia cu care va confruntati si daca va pot ajuta din experienta mea o fac cu placere.

Nu trebuie sa asteptati sa se judece si recursul (probabil ca va inainta si recurs la cum a procedat pana acum), orice decizie data 'in apel' este definitiva (chiar daca nu si irevocabila).
In momentul cand s-a judecat apelul, in aceasi zi va trebui sa faceti o cerere catre presedintele instantei in care solicitati urgentarea motivarii deciziei, deoarece nu vi se permite sa aveti legaturi personale cu minorii. Veti primi in aprox. 2-3 saptamani hotararea instantei.
Va trebui sa mergeti din nou la tribunalul unse s-a judecat apelul si sa depuneti inca o cerere catre presedinte in care solicitati sa returneze dosarul la judecatoria unde s-a judecat fondul cauzei, motivand ca vi se incalca in continuare dreptul la vizita si doriti sa o legalizati si sa o investiti cu formula executorie. In cateva zile ei vor trimite dosarul la judecatorie, chiar daca s-a inaintat recurs intre timp. Va trebui sa aflati cand a ajuns dosarul acolo (eu le-am cerut prin mail sa ma anunte, e-mailul public de pe site-ul judecatoriei, si chiar am fost anuntat), puteti merge personal sa intrebati. Dupa ce dosarul ajunge la judecatorie, faceti o cerere de legalizare si investire cu formula executorie a hotararii. In 1-2 zile vi se inmaneaza hotararea legalizata si investita cu formula executorie pe care o atasati la sesizarea catre DGASPC.
Altfel, daca asteptati pana se judeca si recursul mai pierdeti poate mai bine de 6 luni.

Cu DGASPC-ul sigur veti reusi daca stiti ca aveti dreptate si insistati asa cum am facut si eu.
Sunt OBLIGATI sa intervina daca faceti plangere cum ca minorii sunt abuzati., pentru ca este un abuz ceea ce li se intampla.
Este bine ca orice plangere sa fie scrisa, dati numar de inregistrare si pastrati o copie.
Dupa ca ati semnalat de cateva ori abuzul si le-ati cerut sa intervina de urgenta pentru reabilitarea situatiei minorilor si restabilirea identitatii lor, faceti si o cerere in care le solicitati ca, avand in vedere faptul ca abuzul persista de mult timp si situatia copiilor a devenit una foarte delicata, sa va insoteasca cu ocazia vizitelor (si mentionati in ce zile).

Sper ca va ajuta aceste informatii.

Cu stima,

Martonze,

Este un abuz si stiti foarte bine de ce, chiar daca este mai greu de dovedit atata timp cat nu exista o hotarare definitiva. Cand am facut aceasta afirmatie insa am inteles ca exista acea decizie, oricum nu schimba cu nimic situatia din punct de vedere uman si al abuzului la care sunt supusi copii, indiferent ca este sub acoperirea conditiilor legale sau nu.

Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2012
gi-jane2, moderator
Martonze a scris:

Lara12
Sentinta de la apel e executabila, indiferent de rezultatul recursului!!!!!
Sunteti in vacanta de Paste, actionati rapid!!

nu pot. aştept de trei săptămâni decizia dar încă nu mi-a fost comunicată. probabil va sosi la limta legală, ca de obicei.

ştiu că a pierdut apelul conform informaţiilor de pe just.ro

oricum, informaţia pe care mi-aţi dat-o e foarte preţioasă.
cu mulţumiri.

Daca nu exista hotarare judecatoreasca, care este frecventa minima a intalnirilor parinte-minor, pentru a nu fi considerat abuz savarsit de parintele rezident?
De 3 ori in 5 zile calendaristice succesive, cate 2 ore, este abuz restrictiv? Dar de 6 ori in 10 zile?
Vedeti Dvs., acest termen de "abuz" e relativ, paharul cu apa la nivelul 1/2 este considerat de unul pe jumatate plin, de celalalt pe jumatate gol, depinde cum priveste fiecare problema.

Cei de la DGASPC sunt confruntati cu fel de fel de reclamatii, unele fondate, altele ba.
De aceea, te trimit in Justitie, iar Justitia la executor.

nu mi-am văzut copiii de un an. cred că este destul pentru stabilirea abuzului. probez prezenţa mea in orasul de resedintă a copiilor cu biletele de tren. si cu martori. mai mult, locuiesc foarte departe, prezenta mea in orasul acela nu se poate explica decat prin dorinta de a-mi vedea copiii.
am depus copiile biletelor de tren şi declaraţiile martorilor, la sesizarea făcută către DGASP.
Lara12
Eu am dat un exemplu care a fost reclamat ca abuz; pe Dvs. va inteleg si sper sa deschideti un nou proces, pentru autoritate parinteasca comuna.(desi ochii care nu se vad, se uita...)

Ionita,
N-am inteles totusi, considerati ca este prea mica frecventa intalnirilor?
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2012
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Divorț. ce pot face dacă fosta soție refuza sa îmi dea copilul ... Alexandru 112 Alexandru 112 Divorț. Ce pot face dacă fosta soție refuza sa îmi dea copilul la telefon.?dosarul e pe rol dar încă nu sa dat primul termen? Sunt disperat. Nu știu ... (vezi toată discuția)
Procedura 912 cpc ContSters257745 ContSters257745 buna ziua! are cineva experienta in derularea procedurilor cf art 912 cpc in cazul refuzului minorului de a respecta dreptul la vizita? Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotarari privind domiciliul copilului MIHAELA333 MIHAELA333 Buna ziua,va rog sa ma ajutati daca puteti cu un sfat.Am divortat la notar,apoi am introdus un ordin de protectie in instanta,printre ce am cerut eu acolo nu ... (vezi toată discuția)