avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna in perioada de preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna in perioada de preaviz

Buna ziua,
As vrea sa ma ajutati cu un raspuns si anume,daca am 7 zile de concediu de odihna neefectuate aferente anului 2010,iar in data de 14.12.2011 am primit preaviz de incetare a CIM,cu restructurarea postului pe motive economice,preaviz ce reprezinta 20 de zile lucratoare,aceste 7 zile de concediu de odihna imi vor fi platite sau sunt nevoit sa le efectuez si daca trebuie sa le efectuez cum influenteaza acestea perioada de preaviz(stiind ca in perioada de preaviz programul de lucru este de 4 ore).Aceste 7 zile de CO acopera 14 zile de preaviz?
In plus as vrea sa aflu daca zile de CO neefectuate din 2011(24 zile)vor fi platite de angajator.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: danuttunad , utilizator 22:14, 14 Decembrie 2011
Sunt doua variante :
1. pe perioada preavizului se poate lua cele 7 zile de CO

2. daca nu se efectueaza aceste zile de CO in perioada de preaviz, atunci al incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani.

====

3. Pe perioada de preaviz acordat pentru concediere timpul de munca este cel prevauzt in c.i.m., reducerae timpului de munca fiind posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului, in reg.intern al acestuia sau in c.i.m.
1)Nu am inteles daca cele 7 zile(aferente lui 2010)se mai pot lua in ianuarie 2012 si daca da perioada preavizului se decaleaza cu 7 zile sau aceste 7 zile nu influenteaza perioada de preaviz(se suprapun acestei perioade).
2)Data incetarii preavizului va fi in ianuarie 2012 iar cele 7 zile de CO sunt aferente 2010.In acest caz acele 7 zile se mai platesc?
Codul Muncii prevede ca angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Prin urmare, pentru CO neefectuat pentru 2010 angajatorul este obligat sa vi-l acorde pana la sfarsitul anului 2011 ...printr-o reprogramare , consder ca se poate lua in 2012.

CO si perioada de preaviz se pot suprapune ... CO nu suspenda durata preavizului.

Legea prevede compensarea CO neefectuat la incetarea c.i.m., nefacand nicio distinctie cu privire la care CO neefectuat se refera ... prin urmare, sunt de parere ca se patae compensa in bani CO neefectuat pe o durata de cel mult 3 ani de zile in urma.
Care ar fi,dupa parerea d-voastra, procentul de reusita in cazul compensarii in bani a zilelor de co(7 zile) mai vechi de 1 an.Merita sa incerc sau imi recomandati sa le efectuez in 2011?
Cred ca este mult mai bine sa le efectuati , intrucat jurisprudenta este neunitara in aceasta privinta..

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna si preaviz dreptaciul dreptaciul in ianuarie 2010 voi intra in concediu de odihna, pe care il voi lua integral pt tot anul , adica 27 zile lucratoare. in cazul conedierilor colective , ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna fortat andrei44 andrei44 Am o intrabare si desi este week-end, sper sa ma puteti ajuta. Firma la care lucrez face restructurari si sunt pus pe lista de disponibilizati. Datorita ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat de doi ani mfrincu mfrincu Buna ziua, lucrez la patron si de 2 ani de zile nu am putut sa imi iau concediu de odihna din cauza obligatiilor de serviciu , exista vreo modalitate prin care ... (vezi toată discuția)