avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... urgent - calatorie UE cetatean cu carte de rezidenta ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

urgent - calatorie UE cetatean cu carte de rezidenta in Romania

Buna seara!am o intrebare sotul meu este cetatean al Republici Moldova si poseda de carte de rezidenta a familiei pe 5 ani intrebarea mea este poate se calatoreasca in alte tari ale UE cu acesta carte de rezidenta sau trebue totusi viza.Va mulumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 19:36, 18 Decembrie 2011
Este nevoie da obtina viza pentru tara in care se deplaseaza.
Directiva 2004/38/CE privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii uniunii si membrii familiilor acestora

Dreptul de iesire si intrare
Articolul 4
Dreptul de iesire
(1) Fara a aduce atingere dispozitiilor privind documentele de calatorie aplicabile controalelor la frontierele nationale, toti cetatenii Uniunii care detin carti de identitate valabile sau pasapoarte valabile si membrii familiei acestora care nu au cetatenia unui stat membru si care detin pasapoarte valabile au dreptul de a parasi teritoriul unui stat membru pentru a se deplasa in alt stat membru.
(2) Persoanelor mentionate la alineatul (1) nu le pot fi impuse vize de iesire si nici alte formalitati echivalente.

Articolul 5
Dreptul de intrare
(1) Fara a aduce atingere dispozitiilor privind documentele de calatorie aplicabile controalelor la frontierele nationale, statele membre permit intrarea pe teritoriul lor a cetatenilor Uniunii care detin carti de identitate valabile sau pasapoarte valabile, precum si a membrilor familiilor acestora care nu au cetatenia unui stat membru si care detin pasapoarte valabile.
Cetatenilor Uniunii nu le pot fi impuse vize de iesire si nici alte formalitati echivalente.
(2) Membrilor de familie care nu au cetatenia unui stat membru li se cere numai sa posede o viza de intrare in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 539/2001 sau, daca este cazul, cu legislatia interna. In sensul prezentei directive, detinerea permisului de sedere valabil mentionat la articolul 10 scuteste membrii de familie de obligatia de a obtine o viza.
Statele membre acorda acestor persoane toate facilitatile pentru a obtine vizele necesare. Aceste vize se elibereaza gratuit, in cel mai scurt termen si pe baza unei proceduri accelerate.

Mie cel mai important mi se parte Art. 5 (2): Directiva spune ca nu e nevoie de viza pentru membrii de familie, totusi li se cere numai sa posede o viza de intrare in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 539/2001 sau, daca este cazul, cu legislatia interna si ca vizele se elbereaza in cel mai scurt termen, gratuit.

Un raspuns dat de @adutescu la o intrebare asemanatoare:


Acum, dupa ce ati putut studia prevederile legale, pot sa va ofer eu exemple din practica: x, cetatean non-UE, rezident roman ( prin casatorie cu romanca) in calatorie de afaceri in Insulele Canare, via Spania ( continentala), calatoreste fara sotie, insotit de parteneri de afaceri ( cetateni UE). Atunci cand biletul de avion este printat pe aceeasi hartie cu a partenerilor de afaceri, nu are nici o problema la plecarea din Romania. Cand are bilet separat, este intrebat unde e sotia. Uneori este lasat sa treaca, uneori nu. La transferul din Spania continentala spre insule, se solicita si biletul de intoarcere, voucher-ul de cazare si certificatul de casatorie.
La intoarcerea in Romania, nu mai are nevoie de nici un act, decat de cele de identitate.

Deci calatoria fara sotie e la noroc, depinde de ce acte are la el, obligatoriu trebuie sa aiba si pasaportul non-UE, si cartea de rezident.
De mentionat ca nu are nevoie de viza.
Legea spune insa ca trebuie sa fie insotit de sotie, asa ca...
Succes!


www.avocatnet.ro/content/for...
va multumesc foarte mult
Exista doua situatii:

1. Situatia in care cetateanul rezident non-UE merge singur in alt stat UE, caz in care are nevoie de viza de intrare pentru membri de familie care se elibereaza rapid si gratis. Trecerea granitei fara viza este un noroc in cazul acesta.

2. Situatia in care cetateanul rezident non-UE merge alaturi de sot/sotie in UE, caz in care nu are nevoie de viza de intrare (exceptie face UK unde au existat cazuri unde politistii de frontiera de la Dover au facut exces de zel si au cerut viza).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are sotia nevoie de viza de intrare pentru grecia daca are permis de sedere - membru familie ( ea este cetatean non-ue ) lgstoian lgstoian Dupa cum spune si titlul , vreau sa stiu daca sotia are sau nu nevoie de viza de intrare pentru Grecia. Ea are Permisul de Sedere - Membru de Familie. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua as avea câteva întrebări legat de căsătorie dintre ... Sergiu989 Sergiu989 Buna Ziua as avea câteva întrebări legat de căsătorie dintre un cetățean român cu un cetățean străin care nu face parte din UE Soția mea îi din ... (vezi toată discuția)
Viza pentru cetatean indian casatorit cu cetatean roman........ajutor urgent!!!! Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana....sunt casatorita cu un cetatean indian...sotul meu are permis de sedere.Noi vrem sa plecam in Anglia pentru o perioada,dar nu ... (vezi toată discuția)