Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: Daca o persoasa are incheiat cu un angajator un CIM pe durata determinata, adica pana la data de 01.12.2008, iar la 1.07.2008 a nascut si a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. Angajatorul ce obligatii mai are fata de aceasta persoana la revenirea (daca mai poate fi vorba de o revenire) din concediu?
Va multumesc!
Multumesc pt raspunsuri!
Mai am o intrebare: stiti cumva care 12 luni se vor lua in calcul pt indemnizatie CCC? Cele de dinainte de nastere sau ultimele in care am realizat venituri (inclusiv indemnizatia pt CCC de 600 Ron aferenta 2008)?
conditiile cumulative pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani, sau in cazul copilului cu handicap, pana la varsta de trei ani?
- cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
- domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, potrivit legii;
- locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora; - a realizat, timp de 12 luni, anterioare nasterii copilului,
venituri supuse impozitului pe venit, conform Codului fiscal.
Veniturile impozabile la care face referire legea sunt cele provenite din salarii, activitati independente si cele din activitati agricole.
In prezent, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de indemnizatie lunara .
Dupa 01 ianuarie 2009, se va primi o indemnizaţie al carei cuantum s-ar putea ridica, în funcţie de optiunea mamei, fie la 600 lei (RON), fie la 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
stiti cumva care 12 luni se vor lua in calcul pt indemnizatie CCC? Cele de dinainte de nastere sau ultimele in care am realizat venituri (inclusiv indemnizatia pt CCC de 600 Ron aferenta 2008)? [/quot[
Pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru crestere si ingrijire copil in varsta de pana la 2, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap, pentru primul copil nascut, este nevoie de 12 luni anterior nasterii copilului sa se realizaze venituri supuse impozitului pe venit. pentru al 2 lea, al 3 lea copil se ia in calcul la acordarea CCC si perioada de ccc de la copilul nascut anterior, daca aceasta perioada intra in cele 12 luni necesare.
Imi cer scuze dar se pare ca nu m-am exprimat corect.
Am inteles ca cele 12 luni pt a intruni conditia stagiului de cotizare sunt cele de dinaintea nasterii, dar procentul de 85% se va aplica ultimelor 12 luni in care am realizat venituri? In cazul in care tot anul 2008 am fost in CCC cu 600 RON/luna media se va considera a fi 600 RON nu? Sau si procentul de 85% se va aplica tot celor 12 luni de dinaintea nasterii care constituie stagiul de cotizare?
Va multumesc!