avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vreau sa dau MECTS in judecata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vreau sa dau MECTS in judecata

Sunt absolventa a Universitatii Spiru Haret promotia 2005.Ideea este ca eu am o diploma semnata si stampilata de MECTS iar ei acum vezi doamne nu o mai recunosc si imi refuza plata unui drept salarial pe baza acestei diplome pe motivul ca nu ar fi fost acreditata forma de inv. FR.Dar eu stiu ca diploma mea odata emisa este valabila pana la anularea ei de catre o instanta judecatoreasca si ca MECTS nu are aceasta competenta.Imi puteti spune daca asa este? Si cam care ar fi pretul unui avocat pt un proces contra MECTS? Va multumesc mult.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
adryst28, utilizator
Cel mai recent răspuns: HeniuV , utilizator 16:14, 21 Decembrie 2011
Nu cred ca se incadreaza actiunea la contencios administrativ ci ca litigiu de munca, daca doamna reclama prejudiciul constand in neplata salariului si daca are statut de personal contractual, chiar daca pe cale incidentala angajatorul invoca nevalabilitatea unui act administrativ (daca acesta este si punctul de vedere oficial, scris al angajatorului).

Daca ar fi sa catalogam diploma de licenta ca fiind un act administrativ, aspectul valabilitatii/legalitatii diplomei poate fi transat pe fondul cauzei in cadrul litigiului de munca, fie prin uzarea de art. 4 alin. (1) din legea contenciosului administrativ care prevede ca:

Art. 4. - (1) Legalitatea unui act administrativ unilateral cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, poate fi cercetată oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie, din oficiu sau la cererea părţii interesate. În acest caz, instanţa, constatând că de actul administrativ depinde soluţionarea litigiului pe fond, sesizează, prin încheiere motivată, instanţa de contencios administrativ competentă şi suspendă cauza; încheierea de sesizare a instanţei de contencios administrativ nu este supusă niciunei căi de atac, iar încheierea prin care se respinge cererea de sesizare poate fi atacată odată cu fondul. Suspendarea cauzei nu se dispune în ipoteza în care instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia de nelegalitate este instanţa de contencios administrativ competentă să o soluţioneze şi nici atunci când excepţia de nelegalitate a fost invocată în cauze penale.
(2) Instanţa de contencios administrativ se pronunţă, după procedura de urgenţă, în şedinţă publică, cu citarea părţilor şi a emitentului. În cazul în care excepţia de nelegalitate vizează un act administrativ unilateral emis anterior intrării în vigoare a prezentei legi, cauzele de nelegalitate urmează a fi analizate prin raportare la dispoziţiile legale în vigoare la momentul emiterii actului administrativ.
(3) Soluţia instanţei de contencios administrativ este supusă recursului, care se declară în termen de 5 zile de la comunicare şi se judecă de urgenţă şi cu precădere.
(4) În cazul în care instanţa de contencios administrativ a constatat nelegalitatea actului, instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia va soluţiona cauza, fără a ţine seama de actul a cărui nelegalitate a fost constatată.,

fie prin formularea unor aparari prin care sa arate ca un act administrativ se caracterizeaza prin aceea ca beneficiaza de prezumtia de legalitate si are caracter executoriu.
Trebe obtinut raspunsul angajatorului. Am zis de contencios pentru ca am avut o speta similara castigata la TB, angajator un liceu. Acum e in recurs la cab. Se poate merge si pe litigii de munca, e liberu` acces al pagubasului la justitia divina, pana la urma :love2:
adryst28 a scris:

gradinita este de stat.pana acum am fost incadrata ca profesor pt inv. prescolar si am fost anuntata ca de la 1 dec. 2011 nu voi mai fi incadrata astfel

atat contabila cat si inspectorul de la AUDIT i-au spus directoarei ca trebuie sa ma plateasca conform diplomei atata timp cat aceasta nu a fost anulata de o instanta judecatoreasca, dar doamna director tine neaparat sa urmeze instructiunile ISMB

Din cele mai sus scrise de dvs., ar trebui sa existe deja emise niste rapoarte, de exemplu cel al inspectorului de audit. Faptul ca acesta "a spus" directoarei, nu este tocmai relevant si nici usor de probat, fara emiterea unui act scris. Eu va sfatuiesc, asa cum a spus si colegul freeelis sa adresati o cerere scrisa conducatorului institutiei, prin care sa solicitati incadrarea in conformitate cu pregatirea atestata de diploma dvs., explicarea temeiurilor legale ale unui eventual refuz, comunicarea copiei raportului de audit care cuprinde atentionarea si solicitarea inspectorului de audit de a fi incadrata conform pregatirii atestate de diploma si atentionarea conducatorului aceluiasi angajator ca in situatia in care nu exista temeiuri legale, pe care sa vi le poate comunica, ba mai mult, exista atentionari catre conducerea institutiei, ale unor organe legale, de a fi astfel incadrata (vezi inspector audit), veti actiona pe toate caile, pentru respectarea legalitatii. Consider chiar, ca in situatia in care nu exista nicio forma dovedibila ca directoarea se supune unor decizii ierarhice ori unor acte legale clare, ba chiar le incalca la simple "recomandari", fie ele si ale inspectoratului, se afla la limita infractiunii de abuz in serviciu impotriva intereselor persoanei (art.246 C.pen.). Va sfatuiesc, in concluzie, sa faceti toate demersurile, in scris, pentru obtinerea raspunsurilor tot in scris, asupra temeiurilor legale ale refuzului angajatorului, pentru obtinerea tuturor dovezilor ca acesta actioneaza in cunostinta de cauza (prob intentiei) fara un temei legal clar, ba chiar stiind ca nu exista acest temei legal si apoi puteti actiona chiar si printr-o plangere penala. Asta insa, in ultima instanta si numai dupa demersurile anteriare indicate.
Nici eu nu sunt un...absolvent (era sa scriu "un admirator":))...de Spiru Haret, insa cred ca legea trebuie respectata, iar culpa... oricui nu trebuie sa fie platita de cel caruia nu-i apartine!
Succes!
ha, ha, ha ...vrei sa spui ca statul nu scoate diplome pe banda rulanta? sa faci o facultate in ziua de azi la stat si sa vezi cum este...profesori total nepregatiti dar aroganti, profesori care vorbesc 1, 30 h neintrerupt, materii depasite de timpuri etc
Trebuie sa se faca distinctie intre un litugiu de munca si un litigiu in contencios .. nu poate fi vorba despre un litigiu de munca intr-o actiune ce are ca obiect recunoasterea unei diplome de licenta ...

Alte discuții în legătură

Nerecunoastere diploma licenta sce76 sce76 Buna ziua.In urma unor dispute pe baza acreditarii/neacreditarii formei ID a unor facultatii din cadrul universitatii S.Haret, promotia 2009, , m-am adresat ... (vezi toată discuția)
Diplomele de licenta eliberate de universitatea "spiru haret" educatoarea educatoarea Scandalul la zi intre licentiatii Universitatii \"Spiru Haret\" si aceasta universitate, MECTS si Universitatea \"Spiru Haret\" referitor la nerecunoasterea ... (vezi toată discuția)
Diploma spiru haret sdan sdan Chiar daca poate, a devenit un subiect plictisitor, ma vad nevoit sa apelez la dvs. ptr. urmatoarea problema - am deschis actiune la CA ptr. eliberarea ... (vezi toată discuția)