avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... licente programe
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

licente programe

buna ziua. va rog frumos daca stie cineva care sunt programele ( soft si so) care necesita cumparare de licenta. eu stiu ca trebuie pentru windows si office. mai sunt si altele? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Claudiu Druia , Consilier juridic 21:53, 28 Ianuarie 2009
Raspunsul la aceasta intrebare e mai complicat decat credeti.

In principiu, toate programele software necesita licentiere petnru a putea fi folosite.

In anumite cazuri, producatorul ofera programele respective gratuit (freeware se cheama fenomenul), dar poate impune limitari pentru folosirea lor comerciala.

Mai exista si programe gratuite care intra in categoria open source (Open Office, Gimp, diferite distributii de Linux, etc.), care pot fi folosite fara a avea nevoie sa platiti bani.

Insa, va rog sa retineti ca aceste programe gratuite sunt doar exceptii si ca, de regula, programele instalate de obicei pe un computer au nevoie de licentiere contra unei sume de bani (windows, office, photoshop, etc).
multumesc frumos. eu dau o lista cu programele de care am nevoie. care din ele necesita licenta in afara de windows si office?
1. acrobat reader
2. fox sub dos
3. dbase IV
4. norton comander
Intra pe www.orda.ro si ai acolo registrul national al programelor pentru calculator.Poti sa cauti acolo ce program ai nevoie.Oricum am vazut ca lista e facuta cam varza,nu e ceva de genul proprietar - pachet software,e si firma care si-a inregistrat cererea - pachet software,deci te poate duce in eroare.
Dupa cate stiu acrobat reader e gratuit (in versiunea in care poti doar citi .pdf fara editare) si exista ca alternativa foxit reader (tot foarte limitat in versiunea gratuita)... de celelalte nu am auzit (afara de norton comander dar la asta nu stiu ce fel de licenta are).
Daniela2172 a scris:

multumesc frumos. eu dau o lista cu programele de care am nevoie. care din ele necesita licenta in afara de windows si office?
1. acrobat reader
2. fox sub dos
3. dbase IV
4. norton comander



Din lista dvs., numai Acrobat Reader este gratuit, se poate descarca de pe site-ul Adobe fara niciun fel de restrictii.
Pentru celelalte aveti nevoie de licenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licente programe si software titus_steel titus_steel Buna ziua , doresc sa infintez un srl , si vreau sa stiu pentru ce programe sunt obligat sa am licenta in afara de windows ? Gen abobe flash player , abobe ... (vezi toată discuția)
Licenta windows ContSters138151 ContSters138151 Buna seara, Un magazin la inceput de drum care se ocupa cu comercializarea obiectelor de papetarie, doreste sa aduca un calculator si sa se ocupe de listat ... (vezi toată discuția)
Creator de software care foloseste programe piratate cuiumcn cuiumcn "Teoretic" -vorbind: vreau sa fac un cd multimedia aditional pentru o carte: pentru aceasta am nevoie sa modific poze,filme,imagini 3d,etc. M-ar costa cam 6000 ... (vezi toată discuția)