avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Dreptul de selectare a clientelei
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Dreptul de selectare a clientelei

Buna ziua,
As dori sa stiu daca un magazin isi poate rezerva dreptul de a selecta clientela si pe baza a carui motiv? Daca ai fost intr-un magazin de mai multe ori de-a lungul unui an si nu ai cumparat nimic, este normal ca la un moment dat sa ti se refuze dreptul de proba/cumpara ceva pe motiv ca in trecut nu ai cumparat? Multumesc!
:rolleyes:

Nu exista nici o prevedere legala care sa il oblige pe comerciant sa permita accesul cuiva in magazin/restaurant/bar/etc.

Se pare ca exista:
Ordonanta nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare

Art.1
(2) Principiul egalitatii intre cetateni, excluderea privilegiilor si discriminarii sunt
garantate in special in exercitarea urmatoarelor drepturi:
[...]
f) dreptul de acces la toate locurile si serviciile destinate folosintei publice.

Art. 3. - Dispozitiile prezentei ordonante se aplica tuturor persoanelor fizice sau juridice, publice sau private, precum si institutiilor publice cu atributii in ceea ce priveste:
[...]
c) serviciile publice sau alte servicii, accesul la bunuri si facilitati;


Cred ca intr-un magazin accesul cumparatorilor poate fi interzis doar in spatiile de depozitare si birouri etc., in niciun caz in perimetrul de vanzare.
Daca nu se aplica, va rog spuneti pe ce baza se poate interzice accesul in magazin. Eu nu tin sa am ultimul cuvant, as vrea doar sa foloseasca discutia asta cuiva.
si e chiar art. 28 din codul consumului!

pai cum poti sa vinzi ceva unui consumator daca nici macar nu-l lasi sa intre?!:rolleyes:

a-i refuza intrarea in magazin (in spatiul de vanzare, destinat consumatorilor, in orele de program) e echivalent cu a-i refuza vanzarea.

... nu pot fi decat motive (de refuz intrare, implicit de vanzare) intemeiate... consumator "turmentat":)), tinute obligatorii (justificate) in anumite locatii...

@cearls
In Regulament scrie:

In momentul in care urmati sfaturile primite in Forum, o faceti pe propriul dumneavoastra risc, si
[…]
Raspunsurile primite in acest forum au doar scop informativ.

Parerea mea este ca utilizatorul poate face reclamatie, Alex_Munteanu spune ca nu iar utilizatorul va face cum vrea.

@marsi
Daca va hotarati sa faceti reclamatie, aveti un model aici:

www.avocatnet.ro/content/for...
este exclus (decat ca exceptii, in cazuri justificate) ca un comerciant sa nu dea acces unui consumator la marfurile pe care le vinde/serviciile pe care le presteaza cuprinse in obiectul de activitate al comerciantului.

Extras din Legea nr. 12/1990
Art. 1
Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, urmatoarele fapte:
k) neexpunerea la vanzare a marfurilor existente, vanzarea preferentiala, refuzul nejustificat al vanzarii acestora sau al prestarii de servicii cuprinse in obiectul de activitate al operatorului economic;
Art. 2
(4) Contraventiile prevazute la art. 1 lit. b), c), d), h), k), 0) si p) se constata si se sanctioneaza si de catre inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.


L 48 / 2002 privind prevenirea si combaterea discriminarii
Art. 10
Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenentei acestora ori a persoanelor care administreaza persoana juridica la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata, respectiv din cauza convingerilor, varstei, sexului sau orientarii sexuale a persoanelor in cauza prin:
[...]
f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau publica; [...]

”Alaturand” si legislatia cu privire la dreptul de proprietate ajungem la concluzia ca... :) am dreptul sa refuz accesul unei persoane in magazinul meu cat timp NU ”indeplinesc” conditiile subliniate...

Persoana nemultumita poate face plangere la ”protectia consumatorului” sau poate chema in judecata pe proprietar – proprietarului ii ramane sa isi motiveze atitudinea (si sa dovedeasca)

Adevarul este ca nu mi-ar conveni ca cineva sa intre mereu si mereu in magazinul meu, sa probeze haine, sa tina angajatii ocupati si sa nu cumpere nimic... Cand mai vand si bunuri comune = se gasesc mai peste tot = as avea si mai multe sanse de a ”castiga” in contradictoriu cu persoana care ma reclama. Un asemenea comportament poate fi considerat foarte usor... rau voitor.


Habar nu am care e cazul concret... Dar in principiu...
Poate e o cunostinta a unei vanzatoare si sta pe acolo, discuta, probeaza etc... Sunt multe cauze (care n-au legatura cu discriminarea) pentru care un proprietar de magazin poate interzice accesul unei persoane... Un proprietar de magazin poate spune cuiva "nu vreau banii tai pentru ca... esti amanta sotului meu" - si are dreptul sa faca aceasta. etc.

Alte discuții în legătură

Vreau să fac o comandă online, dar magazinul îmi impune o comandă de minim 50 de lei deși plătesc transportul. au voie să facă asta? Mo Mi Mo Mi Buna ziua! Vreau sa fac o comanda online si magazinul online respectiv imi impune sa fac o comanda de minim 50 de lei. Are voie un magazin online sa-mi impuna ... (vezi toată discuția)
Acces client in magazin, are voie patronul sa imi interzica accesul? Georgiana 1993 Georgiana 1993 Am cumpărat ceva expirat dintr-un magazin, am chemat poliția, care i-a dat amenda vânzătoarei(250lei). După două zile patronul magazinului mă amenință ... (vezi toată discuția)
Cum pot scapa de clientii nedeoriti ?? sadkid sadkid Buna ziua , Am un magazin alimentar, cu autoservire, si am ceva clienti de care as vrea sa scap , nu fiindca au facut ceva concret , pentru ca ... (vezi toată discuția)