Va rog sa-mi spuneti, care este practica instantelor judecatoresti privind termenul de contestare a unei decizii de concediere, 30 de zile potrivit Codului muncii sau 45 de zile potrivit legii dialogului social ?
Art. 67 din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative prevede ca:
(1) In cazuri deosebite, in care la elaborarea si adoptarea unei reglementari nu a fost posibila identificarea tuturor normelor contrare, se poate prezuma ca acestea au facut obiectul modificarii, completarii ori abrogarii lor implicite.
...
Prin urmare, art.211 lit.a din Legea nr.62/2011 a abrogat implicit prevederile art.268 alin.1 lit.a C.mun.
tardivitatea poate fi combatuta cu succes (vezi exemplul fericit de mai sus)
ca sa se verifice tardivitatea trebuie sa fii avocat, sau sa intuiesti cum se poate combate chirurgical
nu trebuie sa fii avocat ca sa constati in mod gresit ca 'e tardiva", cand de fapt angajatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca este tardiva si cel care a invocat-o din oficiu.
Tardivitatea se calculeaza din momentul zero. Sa se dovedeasca momentul zero. (T zero) Sunt cazuri cand e imposibil de calculat tardivitatea. Ce se ascunde in spatele tardivitatii de fapt, ( o "sperieroare" si un abuz)
Unde este prevazut faptul ca pentru dovedirea tardivitatii trebuie sa fi avocat? ...
:offtopic:
cred ca subiectul acestui topic este altul .. prin urmare, daca doriti deschiderae unui subiect pe aceasta tema il puteti face deschizand un topic nou
Am avut de curand un control de la ITM Alba. Inspectorii mi-au spus ca este obligatoriu sa prevedem in deciziile de incetare termenul de contestatie de 45 zile (asa cum prevede Legea Dialogului Social). S-au justificat prin faptul ca daca in doua sau mai multe legi sunt prevazute termene diferite vor fi luate in calcul termenele sau prevederile care sunt favorabile angajatului. (ex. Codul Muncii vs. fostul Contract Colectiv de Munca la Nivel National).
fara sa fiu specialist.... se poate scrie mecanic..
"cu termen de contestatie in 30 de zile conform codul muncii si cu termen de contestatie de 45 de zile conform Legii x, cu termen de contestare de 60 de zile conform legii y"
( este aberant, dar e adevarat si conform legilor care "este" in vigoare.)
chiar si asa se poate ataca o decizie de concediere peste cele 30/45 de zile. Pana la urma este doar o formalitate stupida. In mod normal trebuia sa ai dreptul sa o ataci si in interiorul urmatorilor 3 ani, dar chiar si ulterior. Deci se poate ataca peste aceasta formalitate pt ca s-a facut o nedreptate, care e mai grava decat 30-45 de zile.
Concediere
sfarghiuelena
Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca in cazul concedierii conf. art. 65-67 din codul muncii contestatia se face la preaviz sau la desfacerea contractului si ... (vezi toată discuția)