Asta intr-adevar este o chestiune delicata : cine sta sa urmareasca efectiv cate zile/luna sunt prezenti intr-un apartament locatarii si cati la numar ?
In cazul expus de dvs, este evident ca sunt prezenti mai mult decat cele 15 zile/luna, asa cum este prevazut in HG 1588/2007-art.17, litera "r) stabileşte cotele de participare pe persoană la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul în
clădire şi pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe lună; stabileşte perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita în scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană şi care trebuie să fie de cel puţin 15 zile pe lună, conform hotărârii adunării generale;"
Banuiesc ca totusi daca mai multi vecini se pun de acord ca prezenta in apartament este mai mare de 15 zile/luna a celor vizati, acestia ar putea face o sesizare in scris catre presedintele asociatiei.
Intrebare conexa : se poate lua o hotarare in cadrul AG prin care acest termen de 15 zile sa fie modificat la 180 zile sau 365 zile ?
In conditiile in care toate apartamentele din bloc sunt contorizate(apa calda/rece. caldura, gaze) nu mi se pare normal ca pentru cele 15 zile absenta/luna, acestia sa fie scutiti de plata cheltuielilor comune : gunoiul, curatenia pe scara, electrica.....Pai ar insemna ca agentul de curatenie sa nu mai faca curat in dreptul apt respectiv pe timpul celor 15 zile ? Si daca un numar mai mare de locatari, sa zicem 1/2 din numarul total, se declara absenti, prin rotatie, astfel incat luna de luna raman platitori doar 1/2 din locatari, si deci vor fi eludati de la plata cheltuielilor comune, atunci din ce bani se va plati factura pentru ridicarea gunoiului, salariul agentului de curatenie, ca aceste sume raman fixe, nu ?
Conform articlolului de lege mai sus mentionat, se poate interpreta ca fiecare proprietar poate fi scutit pe o perioada de jumatate de an de la plata cheltuielilor comune !!!
Salariul ingrijitorului nu este repartizat pe numar de persoane, ci pe cota-parte indiviza, asa ca pot lipsi toti proprietarii, daca vreti sa aveti un bloc in care sa va intoarceti acasa pe usa, cu liftul si pe hol, nu prin gunoaie, salariul acestuia se va plati de toti.
In privinta celor 15 zile prezenti sau absenti in/din apartament aceasta prevedere se aplica asa cum este scrisa in lege, nu pe perioade mai mari, pentru ca listele se fac lunar, nu semestrial, nici anual.
Intrebarea mea rezulta tot dintr-un caz real, in care un proprietar vine in fiecare luna sa fie scos de la plata "cheltuielilor comune" timp de 15-20 zile, dar acuma o sa-i bag sub nas :
ART. 37 din HG 1588/2007 (1) Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: ........; colectarea deşeurilor menajere; vidanjare.
deci pentru ridicarea gunoiului de firma cu care avem contract pot fi scutiti cei care lipsesc 15 zile/luna in luna respectiva ???
si
ART. 44 din HG 1588/2007 "(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la:.....energie electrică;......interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună;.........personalul angajat sau
contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru ....... cheltuieli pentru curăţenie etc.;"
iar din acest articol reiese ceea ce ati spus dvs mai devreme si anume ca de la cheltuiala salariului pentru ingrijitor si plata curentului electric pentru partile comune, nu vor fi scutiti cei care lipsesc alea 15 zile/luna !
Nu chiar!
Cheltuielile pe numar de persoane sunt : curent electric, gaze si gunoi. Atat!
Restul cheltuielilor se impart in functie de consum sau pe cota-parte indiviza.
Deci cei care vor sa fie "scosi" de la intretinere, beneficiaa numai de reducere la curent electric, gaze si gunoi.
....Iar "imi da cu virgula"....:slap:
S-o luam pe rand : gazele sunt contorizate in fiecare apartament si nu avem alt consumator comun in bloc, deci cu gazele e clar, platesc cat consuma fiecare, pe factura proprie.
Din mesajul dvs anterior, am inteles ca DOAR cheltuielile calculate pe cota-indiviza nu depind de prezenta sau absenta din bloc, corect ? "Salariul ingrijitorului nu este repartizat pe numar de persoane, ci pe cota-parte indiviza, .......salariul acestuia se va plati de toti."
Cheltuielile pe cota-indiviza sunt prevazute in art.44-HG1588/2007, unde vad ca apare si "energia electrica" si atunci de ce "electrica" este scoasa din calculul locatarilor care pleaca de-acasa ?!??
Iar pentru plata ridicarii gunoiului, am inteles, e prevazut in art.37-HG 1588/2007, deci sunt scutiti daca lipsesc.