avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cine controleaza activitatea administratorului?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cine controleaza activitatea administratorului?

mai multi vecini vrem sa sesizam neregulile facute de administratorul blocului. unde si cui ne adresam? stie cineva? va multumim f. mult!
Cel mai recent răspuns: Daniel4x4 , utilizator 20:03, 2 Iunie 2012
HG 1588/2007
Art. 37. - (1) Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde menajere si a hranei; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere; vidanjare. Modul de repartizare a acestor cheltuieli se stabileste printr-o conventie aprobata de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.
Instalatii comune, adica ascensor, iluminatul tuturor spatiilor comune (holuri, uscatorii, casa scarilor, subsol etc)
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul;[...]
........... adica la lucrari asupra instalatiilor de energie electrica....
:)
Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
elga50, moderator
Daniel4x4 a scris:

In cazul expus de dvs, este evident ca sunt prezenti mai mult decat cele 15 zile/luna...

De unde ati dedus aceasta? De unde sa fie evident daca in mesaj se spune:
"Nu sunt cheltuieli la care trebuie sa participe chiar daca stau temporar?"
Temporar poate insemna oricat, adica o zi, doua sau 29, dar asta nu inseamna ca "evident" stau peste 15 zile.

Este suficient sa se autosesizeze administratorul sau sa sesizeze un singur vecin si nu trebuie sa se uneasca mai multi vecini cu jalba in protap. Administratorul si/sau membrii comitetului vor verifica sesizarea (prin metode specifice, vorba politiei) si vor lua masuri de trecere a numarului de persoane aferent.
Intrebare conexa : se poate lua o hotarare in cadrul AG prin care acest termen de 15 zile sa fie modificat la 180 zile sau 365 zile ?

Da, s-ar putea lua hotararea de a se modifica termenul de 15 zile atunci cand se va decide la nivel mondial ca o luna sa aiba mai mult de 365 de zile. Ori deocamdata luna are 28-31 de zile si de aceea legiuitorul a stabilit acele 15 zile ca fiind jumatate de luna, iar listele de plata se intocmesc lunar si nu anual sau multianual.
...din ce bani se va plati factura pentru ridicarea gunoiului, salariul agentului de curatenie, ca aceste sume raman fixe, nu ?

Nu, sumele facturate lunar de firma ce colecteaza gunoiul nu raman fixe. Exista un tarif fix pe persoana iar asociatia transmite acestei firme numarul de persoane ori de cate ori apar modificari ale numarului de persoane. Asociatia nu plateste nici un salarui pentru cei care ridica gunoiul, ci achita o factura catre firma de salubritate care-si face socotelile ei si-si plateste din acesata salariile angajatilor, amortizarea utilajelor, consumul de combustibil, taxe, impozite...
Cheltuielile pe cota-indiviza sunt prevazute in art.44-HG1588/2007, unde vad ca apare si "energia electrica" si atunci de ce "electrica" este scoasa din calculul locatarilor care pleaca de-acasa ?!??

In articolul mentionat nu apare nicaieri consumul de energie electrica. Singura data cand apare expresia "energie electrica", este cu privire la intretinerea, reparatia, modernizarea instalatiile de energie electrica, la fel cum se intretin, repara sau modernizeaza toate partile comune: terase, subsol, lift...
Iata concret fraza pe care nu ati citit-o ca sa vedeti in ce context apare energia electrica:

"modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică;
Iar pentru plata ridicarii gunoiului, am inteles, e prevazut in art.37-HG 1588/2007, deci sunt scutiti daca lipsesc.

Nu, articolul 37 se refera la obligatiile stabilite prin conventii cu cei care desfasoara activitati in asociatie, cu persoanele juridice din asociatie: magazine, cabinete....
Articolul 34 din HG 1588/2007 se refera la plata ridicarii gunoiului de catre proprietari:
"Art. 34. - Cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare."
Cele doua articole (34 si 37) sunt aproape identice si de aici confuzia, dar ultimul este completat de precizarile cu privire la conventia si modul de gestionare a acesteia, intre asociatie si persoanele juridice din asociatie.

Ultima modificare: Marți, 29 Mai 2012
Adriantot, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adriantot : Multumesc pentru raspunsul clar si complet !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuielile comune ale locatarilor unei scari de bloc AdaZdravescu AdaZdravescu Buna ziua,va rog sa mi spuneti,exista o lege care prevede ca un proprietar care locuieste mai putin de 10 zile intr o luna in apartament,este scutit de la ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor de reparatii yoko49 yoko49 In blocul in care locuiesc s-a prins in buget printre altele si zugravirea scarilor.Pe fiecare scara sunt 17 ap cu 3 camere si 19 ap cu 2 camere. Proprietarii ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli comune asociatie de proprietari alcaz alcaz Poate fi scutita o persoana de plata unor cheltuieli comune la asociatia de proprietari daca nu locuieste in apartamentul sau (fiind singurul locatar), care ... (vezi toată discuția)