avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reglementari NOI in materia circulatiei pe drumurile ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reglementari NOI in materia circulatiei pe drumurile publice, din 2012

Conduceti responsabil !

De la 1 ianuarie 2012, Codul Rutier debuteaza in noul an cu ceva schimbari. Potrivit unor surse din cadrul Politiei,va scadea pragul alcoolemiei de la care fapta este considerata o infractiune. Mai exact, pana acum soferii care erau prinsi bauti la volan, erau amendati pana la pragul de 0,8 alcoolemie in sange si ramaneau fara permis 3 luni de zile. Acest prag scade la 0,5. In aceste conditii, daca agentul va opreste si va supune testului de acoolemie si se constata ca ati depasit pragul de 0,5 alcoolemie in sange, va veti alege cu dosar penal- pe langa suspendarea permisului - si riscati o pedeapsa intre 1 si 5 ani de inchisoare.

Initiativa de reducere a pragului apartine Directiei Politiei Rutiere si a fost aprobata de Camerea Deputatilor.La ora actuala, potrivit Legislatiei Rutiere, Art. 87 prevedea: (1) "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani". "Speram sa responsabilizam soferii si sa-i facem pe cei care obisnuiesc sa se urca bauti la volan sa se gandeasca inca o data inainte sa faca acest lucru. Speram ca aceste schimbari sa responsabilizeze conducatorii auto,sa le schimbe modul de gandire si comportamentul atunci cand sunt la volan", au declarat pentru Jurnalul National surse din cadrul Politiei Rutiere. Potrivit statisticilor politiei, alcoolul reprezinta una dintre cauzele producerii accidentelor de circulatie de pe soselele tarii.

Deputatii din Comisia Juridica au preluat, in legea de aplicare a noului Cod Penal, un amendament care prevede ca pragul minim de alcoolemie de la care consumul de alcool la volan se considera infractiune sa fie coborat la 0,5 g/l alcool pur in sange, de la 0,8 g/l alcool pur in sange cat prevede legislatia actuala "In cadrul dezbaterilor la legea de aplicare a noului Cod penal s-au luat in discutie si infractiunile la legea circulatiei pe drumurile publice. Discutiile au vizat si un amendament depus cu privire la reducerea pragului de unde se considera infractiune atunci cand discutam despre consumul de alcool la volan. In momentul de fata avem 0,8 la mie pragul minim de la care fapta, conducere sub influenta bauturilor alcoolice, devine infractiune.

Amendamentul depus se refera la coborarea acestui prag undeva in jurul valorii de 0,5 la mie. Avand in vedere faptul ca Romania are cel mai mare prag minim de alcoolemie, din cate am inteles, din Uniunea Europeana, de la care fapta devine infractiune, in mod cert s-a conturat o opinie majoritara cu privire la coborarea acestui prag minim la 0,5 la mie”, a declarat democrat-liberalul Daniel Buda, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, pentru Agerpres.

Amenzi mai mari la An Nou!

In plus, amenzile de circulatie din legislatia romaneasca se vor majora de la inceputul anului viitor.Astfel ca toti soferii trebuie sa stie care sunt noile valori pe care politstii ii vor pune sa le plateasca, atunci cand incalca legea rutiera.

Potrivit Codului Rutier aflat in vigoare, cuantumul punctului de amenda se stabileste automat, in functie de salariul minim brut pe economie. Acesta este stabilit prin hotarare de guvern si intra in vigoare la inceputul anului.
Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, prevede Codul Rutier. Asta inseamna ca punctul de amenda valoreaza 70 de lei, de la 1 ianuarie 2012, fata de 67 de lei cat este in prezent.
In aceste conditii, iata cum se vor modifica cele mai frecvente amenzi date de politisti pentru abaterile de la lege.

LISTA amenzilor valabile de la 1 ianuarie 2012:

- folosirea telefonului mobil – 2 puncte de penalizare si amenda intre 147 si 220 lei (amenda veche 134 si 201 lei)

- lipsa centurii de siguranta – 2 puncte de penalizare si amenda intre 147 si 220 lei (amenda veche 134 si 201 lei)

- oprirea in loc nepermis – 2 puncte de penalizare si amenda intre 147 si 220 lei (amenda veche 134 si 201 lei)

- stationarea in loc nepermis – 3 puncte de penalizare si amenda intre 295 si 370 lei (amenda veche 268 si 335 lei)
- depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h – 2 puncte de penalizare si amenda intre 147 si 220 lei (amenda veche 134 si 201 lei)

- depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h – 3 puncte de penalizare si amenda intre 295 si 370 lei (amenda veche 268 si 335 lei)

- depasirea vitezei legale cu 30-40 km/h – 4 puncte de penalizare si amenda intre 440 si 590 lei (amenda veche 402 si 536 lei)

- depasirea vitezei legale cu 40-50 km/h – 6 puncte de penalizare si amenda intre 665 si 1.474 lei (amenda veche 603 -1.340 lei)

- depasirea vitezei legale cu peste 50 km/h – permis retinut si amenda intre 665 si 1.474 lei (amenda veche 603 -1.340 lei)

- trecerea pe culoarea rosie a semaforului – permis retinut si amenda intre 295 si 370 lei (amenda veche 268-335 lei)

- neacordarea de prioritate pietonilor – permis retinut si amenda intre 295 si 370 lei (amenda veche 268-335 lei)

- neacordarea de prioritate autovehiculelor – permis retinut si amenda intre 295 si 370 lei (amenda veche 268-335 lei)

- circulatia pe contrasens – permis retinut si amenda intre 440 si 590 lei (amenda veche 402-536 lei)

- conducerea sub influenta bauturilor alcoolice – permis retinut si amenda intre 660 si 1.475 lei (amenda veche 603-1.340 lei)


Mai multe:

[ link extern ]
TDorina a scris:

Daca legea s-ar aplica tuturor oare ce ne-am face?


Dar chiar ni se aplica tuturor... Ce? credeti ca daca noi suntem avocati suntem scutiti de amenzi contraventionale sau nu ni se ridica permisul fiindca avem aceasta profesie?... Numai eu stiu cat am tras pentru ca nu am gasit loc de parcare la CAB sau la ICCJ...
Intr-adevar legea trebuie"up-datata" din toate punctele de vedere.
Refacerea infrastructurii este necesara , dar nu cred ca are vreo "legatura de cauzalitate" cu cuantumul alcoolemiei sau cu cuantumul amenzilor.
Diferenta este ca prin majorarea amenzilor statul ia mai multi bani , iar pentru a fi refacuta infrastructura , trebuie sa dea bani.
Nici eu nu cred prea mult ca aceste modificari vor modifica atitudinea unor conducatori auto.
Sunt de acord cu continutul postarilor distinsilor "trope_doi" si ing.expert I.Ciobanu.
Bine, bine. Pragul maxim pentru dosar penal este 0,5 g/l in sange.
Si ma rog frumos care este pragul minim (de alcool pur) in aerul expirat (etilotester)?
Nu de alta dar folosesc uneori tinctura de propolis cand ma deranjeaza sau imi ranesc gingia (mucoasa bucala).
Sau imi pun o bucatica de vata cu alcool (etilic) concentrat (90*) in ureche. Ca profilaxie cand stau in curent. Si astea (urechile) comunica prin trompele lui Eustachio cu cavitatea bucala prin care de obicei... (ra)suflu :D
Cum e treaba?

P.S. Etilotesterele din dotarea politiei, model Dragger, au pragul inferior (pass) de 0,22 mg/l in aer iar pragul de cadere 0,5 (fail). Pragul de alarma 0,35 (alarm). Evident, tot mg/l in aerul expirat la un volum minim de masura de cca. 1200 cmc.
Asa sunt construite si programate :O
Ultima modificare: Luni, 2 Ianuarie 2012
ContSters184021, utilizator
Foarte corect avem nevoie de INFRASTRUCTURA si dupa aceea de legi idioate facute din birou ,stimabili nostri care fac legile sa le amintim ca ei trec cu girofarurile aprinse si nu au timp sa calculeze si alte posibilitati de rezolvare a problemelor ...DECI propun sa ni se dea girofare sa gandim si noi european ca si ei :)) suntem cea mai prost dotata tara in Autostrazi si locuri de parcare ,DECI mai propun se facem niste manere la masini ca sa le putem pune in spate sa nu mai parcam ilegal ROMANIA TRESTE-TE ....suntem supusi la tratamente europene pe bani romanesti sa ne fie rusine ca acceptam Oare ce ar spune nemti la astfel de ABERATII :))
Ultima modificare: Marți, 3 Ianuarie 2012
razvan.corleone, utilizator
r.gabi a scris:

Diferenta este ca prin majorarea amenzilor statul ia mai multi bani , iar pentru a fi refacuta infrastructura , trebuie sa dea bani.


da, adevarul e ca in romania banii pe care ii platim noi pe vigneta si alte asemenea taxe, "sigur" ajung in infrastructura sau in alte servicii.
sa fim seriosi, daca vreti sa stiti unde "sunt banii dv", uitati-va la vilele, masinile, hainele si conturile celor care ne conduc.
de ce as fi de acord sa platesc taxe in aceata tara? - ca sa alimentez averile colosale ale alesilor???!!!

Alte discuții în legătură

Noile sanctiuni contraventionale la regimul circulatiei pe drumurile publice TDorina TDorina folosirea telefonului mobil - 2 puncte de penalizare si amenda intre 147 si 220 lei (amenda veche 134 si 201 lei) - lipsa centurii de siguranta - 2 puncte ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie 0,43 - consecinte Snoop88 Snoop88 Buna, am fost oprit de politia rutiera,in aerul mi sa aratat alcoolemie de 0,43 mg/l am dat si sange, inca astept rezultatul,am consumat aproape 7 beri, si ... (vezi toată discuția)
Analize sange politia rutiera mariusike mariusike Deci in 27.11.2013 am fost la recoltare sange domnii politistii mi-au zis ca ma v-a contacta pana acum nici un raspuns din partea lor Alcool in aer : 0.59 ... (vezi toată discuția)