Buna dimineata.
Am initiat un litigiu de munca datorita faptului ca am fost concediat ilegal(fara sa existe un referat, fara sa se faca o cercetare disciplinara, dar am fost suspendat si ulterior concediat disciplinar) acest fapt demonstrandul cu inscrisuri si martori.
In pofida faptului ca angajatorul nu s a prezentat la nici un termen si nici nu a trimis instantei documentele cerute, instanta a hotarat ca imi admite contestarea concedierii in parte si nu mi a aprobat sa m i se plateasca salariul aferent lunilor de la suspendare la solutionarea litigiului(art78_1-CM) si nici sa m i se plateasca daune morale...
Acum vin si intreb: Se poate ca angajatul sa fi EVOLUAT la stadiul de SCLAV, iar angajatorul sa fie STAPAN DE SCLAVI si sa aiba o influenta asa mare asupra justitiei? :(
asa cum spune si colegulinstanta nu se poate pronunta decat pe cereri precise.
in general daune morale in Romania se accepta f.f.f. greu ...au fost cazuri de mutilari pe viata in caee abea-abea s-au dat cateva mii de EURO.
,mai ales in litigiile de munca, dat fiind durata mare a acestora si faptul ca , in general se solicita si se acorda despagubiri echivalente cu dr. salariale ,daunele morale sunt acordate si mai greu si numai daca se probeaza cert un prejudiciu ( agravare stare de sanatae ce rezulta direct din concediere...etc...)
daca nu suntti multumit puteti formula recurs.
de asemenea conteaza f mult si cum v-a fost formulata actiunea si sustinuta . judecatorii nu sunt avocati sa clarifice actiuni
1. Impotriva hotararii pronuntate puteti face recurs, asa cum vi s-a mai spus. Termenul de recurs este de 10 zile de data comunicarii hotararii primei instante ...
2. Recursul il puteti depune fie la Tribunalul Judetean unde v-ati judecat in prima instanta, fie la Curtea de Apel de care apartine acest Tribunal.
====
Ca o parenteza la ce a mai adaugat anterior colega noastra
Potrivit art.84 C.proc.civ., cererea de chemare în judecată sau pentru exercitarea unei căi de atac este valabil făcută chiar dacă poartă o denumire greşită.
Se observă că, prin acest text, este consacrat unul din aspectele sub care se manifestă rolul activ al judecătorului, şi anume acela de a da cererii calificarea juridică exactă , în funcţie de conţinutul său şi nu în funcţie de denumirea dată de parte . Judecătorul este chemat astfel să suplinească nepriceperea părţii în expunerea pretenţiilor sale, „să vadă” dincolo de termenii folosiţi de parte, să descopere care este obiectul cererii şi în consecinţă să pronunţe o hotărâre legală şi temeinică în limitele pretenţiei ce face obiectul cauzei .
Insa judecatorul nu poate acorda ceea ce nu s-a solicitat .. in caz contrar, s-ar incalca principiului disponibilităţii, precum şi obligaţia instanţei de a hotărî numai în limitele în care a fost sesizată .
va multumesc ptr raspunsuri si va urez ca in noul an sa aveti numai realizari si sa ne citim sanatosi!
......
Eu am cerut instantei prin VIU GRAI sa m i se plateasca salariile aferente lunilor pana la solutionarea litigiului dar nu s a consemnat...ce e de facut?
In acest caz, puteti formula recurs impotriva hotararii date ... in motivarea recursului, explicati ca ati solicitat verbal in fata instnatei plata salariilor pana la reintegrarea efectiva...