avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sesizare ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sesizare ITM

La multi ani!
Credeti ca ITM-ul va veni in control la o sesizare transmisa prin e-mail?
Daca depun personal petitia este acelasi lucru?
Motivele ar fi urmatoarele:
- CIM incheiat si inregistrat de catre angajator, la alta adresa decat cea la care avea sediul societatea la momentul semnarii contractului;
- lipsa state de plata (nu am semnat in fiecare luna statul de plata si implicit nu am nici fluturas) cu semnatura subsemnatului;
- lipsa regulamentului intern de functionare unde sunt trecute obligatiile si drepturile angajatilor;
- lipsa condicii de prezenta;
- modificarea salariului unilateral;
- diminuarea indemnizatiei concediului de odihna fara justificare legala;
- refuzul acordarii preavizului;
- constrangere prin diferite metode pentru a ma determina sa-mi dau demisia.
Sunt suficiente motivele pentru a-i determina sa vina in control?
Credeti ca am vreo sansa sa verifice cineva , sau ....#-o
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters231812 , utilizator 19:23, 3 Ianuarie 2012
1. O explicatie ar fi ca la data incheierii CIM sediul declarat era cel inscris, ulterior fiind schimbat.
2. Actele aditionale se perzinta pentru semnare in doua exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte. Pentru a deveni legale actele trebuiesc semnate de ambele parti. Din partea angajatorului semneaza persoana care are delegare de compentente in acest sens. Daca nu sunt stampilate nu este o problema, sa aibe datele de identificare ale societatii si persoanei imputernicite de societate, dupa semnare sa fie inregistrate, fiecare parte intrand in posesia exemplarului sau.
3. Preavizul este un document intern si trebuie sa fie inregistrat.
4. La data expirarii perioadei de preaviz trebuia sa primiti decizia de incetarea. Faptul ca nu ati primit decizia inseamna ca angajatorul a decis sa va mentina in continuare in baza aceluiasi contract.
5. Actul aditional prin care vi s-a redus salariul este lovit de nulitate neavand semnatura dv. (acordul). Se pare ca v-a schimbat durata timpului de munca.
6. Indemnizatia CO se stabileste in raport cu perioada lucrata si drepturile salariale inscriese in CIM sau modificate prin acte aditionale pentru care v-ati dat acordul (semnate de dv. si angajator).
7. Asa cum am mai scris, angajatorul are obligatia de a a duce la cunostinta salariatilor prevederile RI.
8. Nu inteleg la ce va referiti cand specificati "refuzul acordarii preavizului". In cazul concedierii angajatorul va acorda o perioada de preaviz (inscrisa in CIM). In cazul demisiei dv. ii acordati angajatorului perioada de preaviz inscrisa in CIM la finele careia sunteti libera de contract.

In cazul sesizarii ITM fiti cat mai concisa (nu va pierdeti in amanunte care lungesc petitia, sa nu-i "plictisiti"), treceti-va datele de identificare si adresa unde va fi transmis raspunsul.

Nu realizez care este starea dv. actuala (salariat sau nu) dar cele prezentate, cu referire la modificari ale CIM fara acordul dv. (salariu, timp de munca), pot face obiectul unei chemari in judecata a angajatorului (litigiu de munca).
Sediul s-a schimbat si a obtinut certificat de inregistrare in luna februarie, iar contractul a fost intocmit in luna urmatoare, cand documentatia era deja finalizata.
Ar fi bine sa fie lovit de nulitate, insa s-ar parea ca legea este destul de permisiva. Am refuzat sa semnez acel act aditional iar directorul a consemnat refuzul meu de a semna, i-a solicitat unui coleg care era de fata, sa fie trecut ca martor (mai rau ca la Militie!!!!) , a pus data, ora, etc...
Momentul in care am intrebat de unde rezulta cei 201 brut, a coincis cu declansarea scandalului. Mi s-a spus ca reprezinta suma celor 2 ore/zi, la salariul minim pe economie. Dar eu nu am primit un act aditional cu reducerea salariului de la 1378 la 804. Ar fi daca vreti, un pic mai plastic "2 in 1". Deci printr-un singur act, ma informau ca am fost de acord ca de la 1378 sa trec la 804, pentru ca mai apoi sa accept 201 brut. Sunt intr-un labirint din care nu stiu daca mai ies.
Datorita situatiei financiare a societatii, am solicitat preaviz, dar mi s-a spus ca nu sunt bani pentru plata acestuia, iar daca nu-mi convine, sa-mi dau demisia. Ei nu ma pot concedia, pentru ca li se suspenda autorizatia de functionare si n-au niciun interes si nici motiv intemeiat pentru acest lucru. De acerea am scris mai sus de constrangere.
Sa inteleg ca ar fi recomandat ca sesizarea sa fie cat se poate de scurta, cu ideile principale si fara alte interventii personale. Usor asemanator cu ceea ce am scris pe forum?
Multumesc!
Am omis sa va spun ca banii se dau numerar, nu pe card.
Am omis sa va spun ca banii se dau numerar, nu pe card.

Asta inseamna ca semnati un stat de plata, ca altfel ar fi grav.

Da, scurta si la obiect, inclusiv modul de plata daca nu semnati pe stat .
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulament intern Vioreld Vioreld buna ziua. am niste salariati care nu vor sa semneze regulamentul intern ( prefer sa-i pun sa semneze pt. ca e o dovada buna pt. cei de la ITM cand vin in ... (vezi toată discuția)
Regulament intern - luare la cunostinta hajnyci hajnyci Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca exista o prevedere legala conform careia Regulamentul Intern trebuie sa fie luat la cunostinta prin semnatura de catre ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare regulament intern ginnyy ginnyy ce pot face daca salariatii refuza semnarea regulamentului intern? abaterea nu e mentionata in regulament ca fiind una ce poate atrage santiunea disciplinara (vezi toată discuția)