avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... regulament intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

regulament intern

buna ziua. am niste salariati care nu vor sa semneze regulamentul intern ( prefer sa-i pun sa semneze pt. ca e o dovada buna pt. cei de la ITM cand vin in control ca salariatii au luat la cunostinta) si ca au niste modificari de facut la el. le-am spus ca acesta este Regulamentul firmei si nu un contract colectiv d emunca, dar tot nu vor sa semneze. ce ma sfatuiti s afac?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:48, 2 Iunie 2011
1. Inainte de semnarea CIM, se da viitorului angajat sa citeasca si sa ia la cunostinta de prevederile RI. Daca nu-i convine acesta, nu semneaza CIM. Daca a semnat intai CIM, este vina angajatorului.

2. Din Codul muncii:
Art. 257. - Regulamentul intern se întocmeşte de către angajator, cu consultarea sindicatului sau
a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
Art. 261. - (1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).

Asadar, angajatorul se consulta cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, dar nu este obligatoriu sa tina cont de propunerile lor.
Daca salariatii nu sunt de acord cu unele prevederi din RI, procedeaza conform art.261.
In concluzie: salariatul este obligat sa semneze de luare la cunostinta (chiar daca ne este de acord cu unele prevederi) si apoi sa procedeze cum am spus mai sus.
Iar in cazul in care tot refuza sa semneze de luare la cunostinta, poti sa desemnezi pe conducatori ierarhici ai acestora sa le citeasca respectivul regulament, avand alaturi si tabelul cu numele salariatilor si loc pentru semnatura, dupa care acesta sa mentioneze in dreptul numelui salariatilor care refuza semnarea mentiunea: "i-au fost aduse la cunostinta prevederile R,I astazi ......., la sediul angajatorului, insa refuza semnarea de luare la cunostinta si conformare".
ok. merci mult pentru raspunsuri.
Angajatorul are obligaţia de a aduce la cunoştinţa salariaţilor conţinutul regulamentului intern, acesta producând efecte faţă de salariaţi din momentul încunoştiinţării lor. Modul concret de aducere la cunoştinţă a acestuia se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, sau prin conţinutul regulamentului intern.
De asemenea, regulamentul se afişează la sediul angajatorului. Nerespectarea oricăreia dintre prevederile regulamentului intern atrage răspunderea disciplinară a salariatului.
În situaţia în care intervine o modificare a regulamentului intern, aceasta este supusă procedurii de informare a salariaţilor.
Vioreld a scris:

buna ziua. am niste salariati care nu vor sa semneze regulamentul intern ( prefer sa-i pun sa semneze pt. ca e o dovada buna pt. cei de la ITM cand vin in control ca salariatii au luat la cunostinta) si ca au niste modificari de facut la el. le-am spus ca acesta este Regulamentul firmei si nu un contract colectiv d emunca, dar tot nu vor sa semneze. ce ma sfatuiti s afac?

Nu este necesar ca salariatii sa semneze de luare la cunostinta aRI , acesta se aduce la cunostinta prin AFISAREA la locul de munca . Nu se poate invoca necunoasterea acestuia daca este afisat la loc vizibil.

Alte discuții în legătură

Regulament intern - luare la cunostinta hajnyci hajnyci Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca exista o prevedere legala conform careia Regulamentul Intern trebuie sa fie luat la cunostinta prin semnatura de catre ... (vezi toată discuția)
Refuz semnare regulament intern ginnyy ginnyy ce pot face daca salariatii refuza semnarea regulamentului intern? abaterea nu e mentionata in regulament ca fiind una ce poate atrage santiunea disciplinara (vezi toată discuția)
Relaþii de muncã Bora Irina Bora Irina Contract colectiv de muncă şi Regulament interen Un SRL are încheiat Contract Colectiv de Muncă şi Regulament intern care sunt afişate la sediul firme, ... (vezi toată discuția)