avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Modificare contract de comodat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Modificare contract de comodat

Buna seara,
Am urmatoarea situatie: o PJ,(SRL 1) semneaza un ctr.de comodat cu PF (care este in acelasi timp si unul din asociati ai PJ) pentru un apartament 2 camere pe care il amenajeaza, mobileaza si doteaza pe cheltuiala firmei in vederea autorizarii unui cabinet stomatologic. Dupa realizarea imbunatatirilor, odata cu demararea activitatii SRL 1 apreciaza ca, deocamdata, nu ii sunt necesare ambele cabinete(camere) si este interesata de o colaborare cu o alta PJ ( SRL 2) . Nu poate incasa chirie de la SRL 2 in calitate de comodatar si cauta alte solutii pentru a stabilii natura relatiilor contractuale si a decontarilor dintre cele 2 PJ.
Astfel, PF nu este interesata sa modifice retroactiv suprafata data in comdat SRL 1 deoarece aceasta din urma nu mai poate deduce fiscal cheltuiala cu imbunatatirile aduse intregului apartament si deasemenea PF ar fi nevoita sa plateasca impozit pe redeventa incasata de la SRL 2.
Intrebare: Poate intocmii un act aditional la ctr.de comodat initial in care SRL 1 renunta temporar la folosinta 1/2 din suprafata apartamentului dand astfel posibilitatea PF sa devina comodant si pentru SRL 2 cu conditia ca SRL 2 sa plateasca o suma x, lunar, catre SRL 1, pentru dreptul de a folosii imbunatatirile, mobilierul si dotarile din cel de-al doilea cabinet? Se pot stabilii astfel de relatii intre cele doua PJ, ambele in calitate de comodatari?
Mentionez ca aceasta solutie este de natura sa satisfaca conditia de deductibilitate a cotei de amortizare a imobilizarilor, in sensul realizarii de venituri (nu stiu daca pot fi numite redevente pt.dreptul de folosinta a mobilierului si dotarilor specifice unui cabinet medical)
Poate SRL 1 sa conditioneze valabilitatea contractului de comodat incheiat intre PF si SRL 2 de achitarea obligatiilor contractuale intre cele doua PJ?
Tinand cont de aspectul fiscal care se urmareste, care este solutia optima privind raporturile juridice intre cei trei contribuabili?
In speranta ca am reusit sa fiu suficient de coerenta ca sa ma puteti indruma, multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: violeta_lica , utilizator 22:31, 19 Octombrie 2008
Cine împiedică SRL1 să ia chirie de la SRL2 ? Comodantul? Dacă nu, n-are nimeni treabă cu ceea ce face comodatarul cu bunul luat în comodat.

Interdicţia impusă comodatarului de a închiria lucrul priveşte doar efectele contractului între comodatar şi comodant, iar încălcarea acestei interdicţii nu este sancţionată cu nulitatea actelor încheiate de comodatar, ci doar dă naştere răspunderii comodatarului faţă de comodant. Ori, dacă comodantul îşi dă acordul, nu văd unde ar fi problema.

Cel de-al doilea cabinet a devenit excedentar pentru SRL1, aşa că îl poate valorifica. Aşa cum, dacă ar fi proprietatea sa, al putea să-l închirieze.

În chestiunea deductibilităţilor, cred că aveţi nevoie de sfatul unui specialist în materie. Nu sunt eu acela... :)

Liviu S.Bordaş
Va multumesc pentru raspuns si va solicit in continuare o solutie pentru obtinerea de catre SRL2 a autorizarii unui punct de lucru in spatiu cabinet2.Se poate face aceasta in baza unui contract de inchiriere intre SRL1 si SRL2?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Help!!!!!!!!!!! ot20mat ot20mat Situatia premisa> Persoana fizica, denumita in continuare PF cumpara si plateste 3 masini pe care ulterior le inmatriculeaza pe numele unei SRL apartinand ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere masina pe firma nepynepy nepynepy Buna ziua , daca ma puteti ajuta cu , cateva raspunsuri in ceea ce priveste nelamurirea mea . Detin o masina proprietate privata si as dori sa stiu daca se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog, in situația in care un proprietar pf a dat ... danavls danavls Buna ziua, Va rog, in situația in care un proprietar PF a dat spre folosință SRL-lui cu contract de comodat bunul imobil- apartament pentru a desfasura ... (vezi toată discuția)