avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă SOPA, PIPA, ACTA - acte / tratate prin care s-ar putea ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

SOPA, PIPA, ACTA - acte / tratate prin care s-ar putea ingradi libertatea de exprimare pe Internet

Facebook, Google, Amazon, eBay şi alte companii ar putea să-şi suspende serviciile pentru a protesta împotriva unui proiect de lege controversat împotriva pirateriei, care a fost prezentat recent în Congresul american.
Un proiect de lege american împotriva pirateriei, SOPA (Stop Online Piracy Act), i-a determinat pe reprezentanţii celor mai mari companii americane de internet din lume să ia în calcul posibilitatea unei forme de protest extreme: suspendarea serviciilor pe care le oferă milioanelor de oameni din întreaga lume. Printre aceste companii se numără giganţii IT Google, Mozilla, PayPal, Amazon, eBay, FourSquare, dar şi reţelele de socializare Facebook şi Twitter.

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 21:25, 29 Martie 2012
ACTA – Sfarsitul libertatii online?

Joi, 26 ianuarie 2012, reprezentanti din 22 de state membre UE si Uniunea Europeana au semnat la Tokyo Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA). Tratatul nu va putea intra, insa, in vigoare, fara aprobarea Parlamentului European.

Scopul Acordului Comercial Anti-Contrafacere (intre UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia) este de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.

Comisia Europeana si-a publicat ultima propunere pe 24 iunie 2011. Comisia parlamentara responsabila cu acest text este cea pentru comert international. Alte patru comisii vor prezenta opinii: comisiile pentru dezvoltare, industrie, cercetare si energie, afaceri juridice si libertati civile.

Abia dupa ce este discutata si votata in comisii, propunerea poate fi dezbatuta si votata in plen. Comisia pentru dezvoltare a inceput deja discutiile, celelalte comisii urmand sa inceapa lucrarile in curand.

In cadrul acestui proces, Parlamentul European, comisiile si serviciile sale vor organiza seminarii si reuniuni cu experti, reprezentanti ai societatii civile si alte parti vizate, pentru ca toate opiniile sa fie ascultate. Un studiu facut de experti externi este deja disponibil aici.

Articolul din care am citat e aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Oprirea ratificarii ACTA

Premierul polonez Donald Tusk a oprit ratificarea Tratatului impotriva pirateriei informatice, spunand ca este necesară o analiza aprofundata.

Copiat de pe realitatea.net
Tusk a spus că activiştii care se opun tratatului au fost necorespunzător reprezentaţi la reuniunile guvernamentale pe tema tratatului. "Consultările au fost incomplete...chestiunea trebuie discutată la un nivel mai înalt", a spus Tusk.

El a declarat că nu poate exclude varianta ca Tratatul Comercial împotriva Produselor Contrafăcute (ACTA) să nu fie ratificat de Polonia.

Semnat de 31 de state până acum, inclusiv de către România, tratatul a provocat proteste şi atacuri informatice asupra mai multor site-uri guvernamentale poloneze. Criticii spun că tratatul ar duce la o monitorizare mult prea intruzivă şi la cenzură.

Polonia a semnat tratatul împreună cu celelalte state UE, dar el trebuie ratificat de Parlament şi semnat de preşedinte.


**
Acceasi sursa:
Helena Drnovsek Zorko, ambasadoarea Sloveniei la Tokyo, a cerut scuze publice copiilor săi şi întregii naţiuni deoarece a semnat ACTA, tratatul anti-piraterie, fără să analizeze cu atenţie prevederile legii, potrivit Techdirt.com.

Mai mult, ea a cerut populaţiei să participe la o demonstraţie organizată împotriva ACTA.

După ce a semnat legea, ambasadoarea a fost inundată de mesajele nemulţumite ale cetăţenilor, care au atras atenţia că tratatul încurajează cenzura pe Internet şi lasă loc pentru abuzuri grave la adresa utilizatorilor.

Helena Drnovsek Zorko a citit mai apoi cu atenţie tratatul şi a ajuns la concluzia că cetăţenii au dreptate.

Ea a decis prin urmare să scrie o scrisoare publică în care îşi cere scuze. "Am semnat ACTA în urma unui act de neglijenţă civică, pentru că nu am fost destul de atentă", spune ambasadoarea.

"În primul rând cer scuze copiilor. Apoi, încerc să răspund acelor cunoştinţe şi necunoscuţilor care şi-au exprimat surpriza şi groaza (...) Vreau să îmi cer scuze deoarece mi-am îndeplinit datoria oficială, dar nu şi pe cea civică", mai spune Helena Drnovsek Zorko.

În vreme ce diplomatul sloven face un pas înapoi pe tema controversatului tratat, la Bucureşti, situaţia este mult mai relaxată. Zilele trecute, ministrul Comunicaţiilor Valerian Vreme a declarat că nu a găsit "puncte nevralgice" în tratat şi a adăugat că documentul a fost semnat de mai multe ţări, România fiind în compania selectă a Coreei de Nord :rofl:


***
Actul e semnat si artistii protejati :D

CREDIDAM, organul de colectare a drepturilor de autor, a fost suspedat temporar din activitate.
Copiat-inserat:
ORDA (Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor), organ de reglementare aflat in subordinea Guvernului, a decis suspendarea din activitate a CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti), pentru "grave incalcari ale legislatiei si vatamarea drepturilor si intereselor artistilor", se arata in comunicatul ORDA. În prezent, nu se stie ce se va intampla cu milioanele de euro pe care CREDIDAM le impartea anual membrilor. Pe piata mai exista un organism similar, Asociatia Romana pentru Artisti si Executanti (ARIEXAM).
(sursa Astazi.ro)
Europa se pregătește de proteste

Pe rețelele de socializare au fost organizate grupuri de susținere a mișcării împotriva acordului ACTA. Acestea cheamă oamenii la manifestații sâmbătă, 11 februarie, în mai multe orașe.

În România, vor fi organizate demonstrații în: Alba-Iulia, Arad, Bacău, Brașov, București, Cluj, Craova, Focșani, Galați, Iași, Oltenița, Oradea, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Slatina, Timișoara, Buzău, Caracal, Hundedoara și Târgu-Mures.

Manifestațiile vor avea loc în toată lumea, în Franța sunt așteptate proteste în 45 de orașe, în Germania vor participa 23 de orașe, în Austria, cinci, și zeci de alte localități din țările europene

ACTA nu va putea să intre în vigoare fără acordul Parlamentului European. Obiectivul acordului, încheiat între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia este, conform PE, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.

[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2012
trope_doi, utilizator
Este mai rau decat securitatea de pe timpul comunismului, daca nu luam masuri o sa ajungem ca pe langa altii de la nivel mai inalt, sa fim verificati de cei la care platim netul pana in cel mai mic amanunt si totul sa fie legal

O astfel de lege mi se pare complet neconstitutionala si antidemocratica




ACTA pe intelesul tuturor
[ link extern ]


Daca nu-ti place semneaza petitia
[ link extern ]


Alte discuții în legătură

Infiintare site claudiu_petreanu claudiu_petreanu Sunt un programator si vreau sa fac un site gen: triluliludownload.com sau keepvid.com, doar ca e pentru siteul vplay.ro. Vplay contine si seriale. Pot fi ... (vezi toată discuția)
Reglementãri pentru realizarea unui site de muzicã Florynel_Bfi Florynel_Bfi Buna ziua stimata echipa! Am o intrebare la dvs ...asi vrea sa imi fac un site de muzica ,asi vrea sa stiu daca incalc vro lege daca fac sit de muzica?Pot pati ... (vezi toată discuția)
Legislatie domenii generice de internet adinni adinni Am si eu o intrebare legata de domeniile generice de Internet si m-as referi in special la .org si .net: Carei legislatii se supun activitatile desfasurate in ... (vezi toată discuția)