avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general monografie contabila leasing financiar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

monografie contabila leasing financiar

va rog frumos daca ma poate ajuta cineva cu o monografie contabila leasing financiar.(am achizitionat un autoturism in aprilie 2011)
Cel mai recent răspuns: Cips , utilizator 14:51, 1 Iunie 2012

In contractul de leasing aveti :
valoarea de achizitie( in valuta); avansul; valoarea finantata; dobanda; comisioane si taxe; valoarea reziduala(ultima rata); perioada de leasing(luni); cursul istoric .

1. Se Inregistreaza intrarea mijlocului de transport la intreaga valoare, la cursul istoric prevazut in contractul de leasing : 2133 mijloace de transport = 1671 rate leasing

Concomitent in clasa opt se inregistreaza :
In 8036(redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate) valoarea imobilizarilor corporale, respectiv suma debitata in 2133
In 8051(dobanzi de platit) se inregistreaza dobanda aferenta conform contractului de leasing .

2. Se Inregistreaza factura de avans si comisionul de administrare:
% = 404 Furnizori de imobilizari
1671 Rate leasing
6282 Comisionul de administrare
4426 TVA deductibila

3. Achitarea facturii de avans:
404 = 5121

4. Se inregistreaza obligatia de plata a ratelor pe baza facturilor emise de societatea de leasing si plata ratelor aferente( la cursul istoric la care s-a inregistrat initial valoarea de achizitie in 1671. Dobanda inregistrata in 8051 precum si plata dobanzii aferenta ratelor se inregistreaza la cursul istoric.

% = 404
1671
666 chelt –dobanzi
665 chelt din diferente de curs valutar
(in functie de evolutia cursului valutar se vor inregistra cheltuielile sau veniturile din diferente : 665 = 404- nefavorabile / 404 = 765 favorabile)
4426 TVA deductibila

Concomitent faceti inregistrarile in debit 8036 cu valoarea pe care o debitati in 1671 iar in debit 8051 cu val debitata in 666.

5. Achitatea facturilor de rate : 404 = 5121

La finalul contractului de leasing, conturile: 1671(rate leasing), 8036(redevente locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate) si 8051(dobanzi de platit) se soldeaza.


in ct meu de leasing nu gasesc nicaieri cursul istoric...aveti idee unde sa-l caut?
Nu il aveti inscris pe facturile emise de firma de leasing? Acolo unde va calculeaza si diferentele de curs valutar?
Buna ziua!
Si eu am o problema asemanatoare...am un contract de leasing in derulare iar pe prima factura(din ianuarie) imi apare cursul istoric iar pe urmatoarea factura(din februarie) imi apare
cursul de schimb din ultima zi a lunii trecute(31 ianuarie). Cei de la leasing mi-au spus ca este o norma BNR care-i obliga sa scrie astfel cursul istoric dar ramane in raspunderea noastra ca si societate la ce curs ne raportam...cel din factura sau cel istoric(de la achizitia masinii). Cum credeti ca ar fi corect?
In consecinta dvs va revine sarcina de a calcula difrentele de curs (intre cel istoric si cel pe baza caruia vi s-a intocmit factura). Aceste diferente le veti inregistra in evidentele contabile.

Alte discuții în legătură

Concesionare mijloace transport de catre primarii contexaudit contexaudit firma de trasport in comun (o societate pe actiuni care apartine primariei) achizitioneaza mijloacele de trasport in baza unui contract de leasing ... (vezi toată discuția)
Dobanda leasing- inregistrare contabila simomagda simomagda In cazul unui leasing in valuta,se constituie extracontabil dobanda ce trebuie platita luand in calcul euro la data semnarii contractului iar stingerea lunara ... (vezi toată discuția)
Preluare leasing JENIFER JENIFER Am preluat in data de 06.07.09 un contract de leasing financiar de la o alta societate de leasing.Contractul vechi de leasing e din data de 04.11.2008.In ... (vezi toată discuția)