Ma simt dator sa dau raspunsul la intrebarea dumneavoastra..... poate nu am fost detul de explicit... dar era totusi destul de simplu... "declaratii cu privire la accident in vederea insusirii despagubirilor pentru foloase necuvenite sau frauduloase"... ca sa citez pe asiguratori...
Am facut parte dintr-un departament de antifrauda daune care coordona 5 judete.... asa ca pot spune cu usurinta ca un inspector cu experienta isi va da seama foarte usor ca mulajul avariilor celor 2 masini nu corespunde si ca una dintre ele a mai intrat in impact si cu un alt obiect....
Metodologia de instrumentare a dosarelor de dauna pe constat amiabil, precizeaza clar a nu se admite astfel de cazuri... de altfel pe constatul amiabil exista rubrica pentru "alte pagube materiale".... acestea presupunand eventuale despagubiri... deci nu se admit astfel de cazuri decat pe proces verbal.
Constatul amiabil la noi a fost simplificat total... in alte tari permite chiar si vatamari corporale, decese sau accidente de pana la 50 de autovehicule...
Deocamdata ne supunem legislatiei noastre.
Astfel de departamente intocmesc rapoarte de expetiza extrajudiciara si resping in totalitate astfel de cazuri... considerandu-se ca solicitarile sun frauduloase prin incercarea de insusire a unor despagubiri necuvenite pentru elemente care nu provin din eveniment sau faptele nu sunt declarate in conformitate cu cele intamplate.
In cazul in care se va prezenta direct la asigurator... este foarte simplu... va fi lasat sa intocmeasca acel constat.... desi nu este bine... va fi semnat de ambele parti... iar apoi dosarul va fi respins dupa ce se vor corobora datele din acesta cu declaratiile date. Dupa cum bine cunoasteti.... constatarea amiabila de accident este un cumul de fapte si elemnete care duc la concluzii ale asiguratorilor cu privire la eveniment si vinoatia celor implicati.... nu este o recunoastere a vinovatiei de catre unul din cei implicati in evenimentul in cauza.... este datoria inspectorilor de dauna sa incadreze aceasta intrun-ul din cazurile admise sau sa respinga solicitarea. Este o practica des intalnita... se poate numi chiar "dezinformare".... este greu de dovedit ca acestia nu te-au indrumat catre sectia de politie.
Practic acestia nu trebuie sa indrume sau sa influenteze declaratiile celor doi.... ca este sau nu de datoria lor sa spuna cand este cazul sa intocmesti amiabil sau nu, ... este adevarat.... dar nu au interes in acest sens, decat daca li se da celebra "spaga". (sper sa ma contrazica cineva... chiar il rog... din aceasta cauza am plecat din sistem si sunt impotriva lor acum... stiu foarte bine "practicile impuse").
Cel mai bine ar fi sa intocmeasca un proces verbal.... va scapa chiar si cu advertisment deoarece nu este drum destinat circulatiei publice.
Sper ca de data asta sa fi fost destul de explicit... cu toate ca puteam sa spun foarte simplu:
VA DUCETI LA POLITIE.
nifcons a scris:
Kitto,
Se pare ca printre cei care au raspuns nu e nimeni care SA STIE. Cam toata lumea presupune.
Indraznesc sa presupun si eu.
In primul rind, e doar o masina lovita. E neplacut, costisitor, dar important e ca nu e nimeni ranit.
Nu invit la iresponsabilitate, dar exista masini lovite si masini care vor fi lovite. Nu te panica.
"InsuranceLog" a dat un citat interesant, nu e clar insa de unde a tras concluzia ca trebuie mers la Politie. Poate are dreptate, dar nu rezulta din textul sau.
De asemenea, nu am inteles de unde a rezultat idea cu culpa comuna. La fel, nu contest, dar nu s-a facut nici o demonstratie in acest sens, asa ca ramine un semn de intrebare.
Sugestia mea, mergi la asigurator, cu masina vecinului si eventual cu citeva fotografii ale masinii tale si a locatiei accidentului si explica situatia.
Adevarul e cea mai buna minciuna. Conform citatului de mai sus, indiferent unde sa produs accidentul, trebuie sa se plateasca daunele produse de tine.
Daunele produse de tine, sunt avariile la masina vecinului si la gard.
Cred ca asta ar fi o abordare logica, succes!