reveilquidam a scris:
Bunicul meu a redactat de mana un testament olograf semnat NUMAI DE EL in care decide sa se imparta la doi (exista un fiu si o fiica) masa succesorala care ii apartine lui in totalitate.
reveilquidam a scris:
Sa va spun inca o data cazul mai pe larg: exista doua case , in Constanta: situatia uneia am discutat-o mai sus, apartine in totalitate bunicului, o lasa mamei prin testament olograf.
reveilquidam a scris:
Da, intre timp bunicul meu a murit. Cred ca neintelegerea la mine e terminologica, nu pricep ce se intelege prin "incalcarea rezervei bunicii + rezerva fiului"
Asa...au fost vineri la notar si acolo: MARE surpriza (ptr. amandoi si ptr mine): testamentul olograf semnat de bunic (cf. caruia casa in care a stat i-o lasa in totalitate fiicei si restul il imparte - scrie el -la 2) e egal cu ZERO. Motivul: poate sa scrie orice, ideea e ca bunica mea mosteneste un sfert din ce are bunicul.
Domunule/doamna, sa ma picati cu cera si nu pricep CE avere a avut bunicul, si CUI si anume CAT a lasat.
- ba are o anume avere (nu se stie care ca-i ziceti la gramada masa succesorala) pe care o imparte TOATA la doi (fiu si fiica)
- ba are o casa pe care i-o lasa fiicei (mamei dvs)
- ba are o casa pe care i-o lasa fiicei, dar mai are un REST (care o fi ala?) pe care il imparte la doi (care or fi aia 2 din trei mostenitori?).
Testamentul (care respecta conditiile de forma) NU este egal cu zero decat in capul unui notar care nu stie ce spune.
Bunica mosteneste un sfert din averea bunicului DACA nu exista un testament.
Daca exista un testament (valabil = scris, datat si semnat de mana bunicului) atunci bunica are o REZERVA de jumatate din ce i s-ar fi cuvenit DACA nu exista testament. Jumatate dintr-un sfert insemana 1/8.
Deci sa recapitulam: daca nu exista testament bunica mosteneste 1/4 din averea mortului (sotul ei)
Daca exista testament bunica mosteneste 1/8 din averea mortului = asta se chema REZERVA. (rezerva sotului supravietuitor este de jumatate din ce ar fi mostenit daca nu exitsta testament. Adica 1/2 din 1/4 = 1/8).
Testamentul acela nu e egal cu ZERO asa cum se exprima notarul, ci este SUPUS REDUCTIUNII.
Sa luam un exemplu, ca in povestea dvs. m-am incurcat (de-aia v-am trimis la un avocat care sa aiba hartiile in fata si sa nu mearga pe ghicitelea cum fac eu aici)
Daca un om are nevasta si copil si lasa prin testament TOATA averea sa copilului, atunci acest TOT nu-i chiar tot, ci este TOT minus rezerva de 1/8 a nevestei care-i supravietuieste. TOT minus 1/8 face 7/8 si nidecum zero, cum zice notarul dvs.
E mai limpede acum ce este aceea rezerva?
Pentru a vedea daca casa lasata mamaei incalca rezerva bunciii trebuie vazut din ce se compune acel REST despre c are vorbiti in ultimul mesaj (restul asta e vreun teren? sunt paiele din cotetul porcului taiat pentru Craciun? din ce se compune acest rest?). Pentru ca numai in functie de valoarea acestui rest se poate stabili daca se incalca rezerva. Daca restul asat valoareaza mai mult de 1/8 din avere nu se incalca nici o rezerva a bunicii.
Dar in povestea dvs. mai avem o rezerva a celuilalt copil (fiul) daca acestui nu i-a lsat nimic. Desi ca, din povestea dvs. nu prea se intelege mare lucru.
Discutati fata in fata cu un avocat pentru ca pe forum fara hartii in fata nu facem decat sa ne dam cu presupusul ca sa ne aflam in treaba.