avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actul juridic civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actul juridic civil

Studiez acum actul juridc civil si o serie de intrebari mi-au dat de furca din nou. Desi am consultat Tratatul de drept civil. Partea generala a lui Cosmovici sa stiti ca tot mi s-au mai strecurat neclaritati. De aceea va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari cu argumentare daca se poate si aveti timp. Marturisesc ca de una singura nu as fi iesit din aceste liane ale dreptului. Uneori nu este suficient studiul individual oricat de constiincios ar fi el, insa cu ajutorul dvs reusesc sa ajung la liman. Va multumesc din suflet pentru tot ajutorul acordat.

1. Sunt considerate acte de dispozitie:
a. acceptarea unei succesiuni sub beneficiu de inventar
b. acceptarea unei succesiuni, pur si simplu
c. renuntarea la o mostenire

2. Consimtamantul la incheierea contractului de locatiune poate fi exprimat :
a. in scris
b. verbal
c. prin simpla tacere

3. Violenta, ca viciu de consimtamant, consta in amenintarea unei persoane cu un rau care ii produce o temere ce o determina sa incheie un act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat. Raul cu care se ameninta poate privi:
a. numai persoana celui care s-a obligat si rudele de gradul I ale acesteia
b. numai persoana
c. bunuri ale copiilor celui ce s-a obligat

4. Lipsa cauzei actului juridic:
a. prefigurarea sansei unui castig sau riscul unei pierderi in actele juridice comutative
b. prefigurarea remiterii lucrului si intentia de a procura gratuit un folos in cazul contractului de comodat
c. prefigurarea contraprestatiei in cazul contractelor unilaterale

Va marturisesc ca aceasta intrebare in mintea mea nu are nici un inteles.

5. Forma este ceruta "ad validitatem" in cazul:
a. depozitului voluntar
b. contractului de inchiriere a locuintei
c. actelor constitutive ale asociatiilor si fundatiilor fara scop patrimonial

6. Forma ceruta "ad probationem" :
a. reprezinta o exceptie de la principiul consensualismului
b. este facultativa
c. nerespectarea ei este sanctionata cu nulitatea absoluta a actului juridic civil

7. Implinirea conditiei suspensive produce urmatoarele efecte:
a. plata facuta de debitor ramane valabila
b. transmisiunile de drepturi reale facute de titularul dreptului se consolideaza
c. actele de administrare raman valabile

Astept cu nerabdare raspunsurile celor care vor sa ma ajute. Va multumesc anticipat.
Adica tu crezi ca se poate raspunde corect unei intrebari proaste???
Scopul unei grile nu e sa dea studentul raspunsul corect, ci acela sa-si formeze o logica in domeniul respectiv, aici, o logica juridica.
Nu e prea logic macar sa continui sa-ti bati capul cu o lege proasta, darmite sa ceri fara sa dai...
Dupa ce o colega ti-a spus sa arati raspunsurile si motivarile tale, ai pus numai raspunsurile, ca era mai usor, mai putin de munca...
Apoi, cred ca aproape toate raspunsurile primite de tine sunt mai complexe si au presupus mai mult efort decat ce ai postat tu... Am intrebat si eu de ce nu e corect 3 b, ti-am micsorat cerintele de explicatii la o singura intrebare, un singur punct, vad insa ca a fost prea mult totusi!
Pacat, caci imi pare ca la acea intrebare nu stiinta, dar logica te-a impiedicat sa dai un raspuns corect! Si invatai ceva daca faceai un minim efort...
Asteptare placuta a miravuloaselor raspunsuri corecte la niste intrebari puse cu picioarele si nu cu macar o jumatate de circumvolutiune...
Nimeni nu ajuta in acest mod vreun invatacel sa progreseze, dandu-i raspunsurile mura-n gura, ceea ce arata ca noi, avocatii, suntem profesori... nepriceputi.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Octombrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
De departe gandul meu ca sunteti niste profesori nepriceputi, dimpotriva ma ajutati foarte mult cu explicatiile dvs, pentru ca eu sunt studenta la Faculatatea de Drept forma ID. si va marturisesc ca studiul individual nu da tot timpul roadele asteptate, mai ai nevoie si de explicatiile unor buni cunoscatori in ale materiei. Daca am intrecut masura bunului simt cerandu-va ajutorul, va rog sa ma iertati. O zi buna va urez tuturor.
Colega AVIL in legatura cu forma ad probationem am considerat ca este o exceptie de la consensualism avand in vedere faptul ca pentru anumite situatii legea imi impune un anumit formalism.
Eu vad asa lucrurile insa e posibil ca raspunsul sa existe in vreun tratat de drept civil.
Va rog sa imi spuneti daca exista " Tratat de drept civil. Partea generala "scris de Gheorghe Beleiu, sau doar Drept civil de Gheorge Beleiu? In eventualitatea ca stiti, va rog sa imi dati datele bibliografice ale cartii. Va multumesc
Lucente a scris:

Colega AVIL in legatura cu forma ad probationem am considerat ca este o exceptie de la consensualism avand in vedere faptul ca pentru anumite situatii legea imi impune un anumit formalism.
Eu vad asa lucrurile insa e posibil ca raspunsul sa existe in vreun tratat de drept civil.

Există. În Drept civil român, autor Gh.Beleiu, ed.Universul juridic Bucureşti, 2007. ªi răspunsul este că forma cerută ad probationem este o excepţie de la principiul consensualismului.

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Declaratie monicah monicah Buna ziua,se poate cu o declararie scrisa de mana ne autentificata numai cu 2 martori sa obtii un teren daca proprietarii terenului nu mai sunt de ... (vezi toată discuția)
Contact de comodat selena666 selena666 Am facut un contract de vanzare-cumparare de spatiu pe persoana fizica. Acum mi-am infiintat o firma la sfarsitul lui 2004. Ce este mai bine de facut act de ... (vezi toată discuția)
Bunica mea are casa cumpărată acum 22 de ani, cu chitanță de mână . cum poate sa facă actele? Marymar333 Marymar333 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat,bunica mea are casa cumparata prin firma cu chitanta de mana de 22 ani, cum poate sa faca actele? Multumesc. (vezi toată discuția)