avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actul juridic civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actul juridic civil

Studiez acum actul juridc civil si o serie de intrebari mi-au dat de furca din nou. Desi am consultat Tratatul de drept civil. Partea generala a lui Cosmovici sa stiti ca tot mi s-au mai strecurat neclaritati. De aceea va rog sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari cu argumentare daca se poate si aveti timp. Marturisesc ca de una singura nu as fi iesit din aceste liane ale dreptului. Uneori nu este suficient studiul individual oricat de constiincios ar fi el, insa cu ajutorul dvs reusesc sa ajung la liman. Va multumesc din suflet pentru tot ajutorul acordat.

1. Sunt considerate acte de dispozitie:
a. acceptarea unei succesiuni sub beneficiu de inventar
b. acceptarea unei succesiuni, pur si simplu
c. renuntarea la o mostenire

2. Consimtamantul la incheierea contractului de locatiune poate fi exprimat :
a. in scris
b. verbal
c. prin simpla tacere

3. Violenta, ca viciu de consimtamant, consta in amenintarea unei persoane cu un rau care ii produce o temere ce o determina sa incheie un act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat. Raul cu care se ameninta poate privi:
a. numai persoana celui care s-a obligat si rudele de gradul I ale acesteia
b. numai persoana
c. bunuri ale copiilor celui ce s-a obligat

4. Lipsa cauzei actului juridic:
a. prefigurarea sansei unui castig sau riscul unei pierderi in actele juridice comutative
b. prefigurarea remiterii lucrului si intentia de a procura gratuit un folos in cazul contractului de comodat
c. prefigurarea contraprestatiei in cazul contractelor unilaterale

Va marturisesc ca aceasta intrebare in mintea mea nu are nici un inteles.

5. Forma este ceruta "ad validitatem" in cazul:
a. depozitului voluntar
b. contractului de inchiriere a locuintei
c. actelor constitutive ale asociatiilor si fundatiilor fara scop patrimonial

6. Forma ceruta "ad probationem" :
a. reprezinta o exceptie de la principiul consensualismului
b. este facultativa
c. nerespectarea ei este sanctionata cu nulitatea absoluta a actului juridic civil

7. Implinirea conditiei suspensive produce urmatoarele efecte:
a. plata facuta de debitor ramane valabila
b. transmisiunile de drepturi reale facute de titularul dreptului se consolideaza
c. actele de administrare raman valabile

Astept cu nerabdare raspunsurile celor care vor sa ma ajute. Va multumesc anticipat.
Ok, e ceva ce-mi scapa din logica juridica a acestui lucru poate... Dar ar putea sa dea cineva o jumatate de argument, completez eu restul?...
Ca faptul ca scrie asta in Beleiu nu mi se pare a fi decisiv...
Sa va spun de ce. Boroi zicea ca forma ceruta ad probationem are ca logica si prevenirea unor eventuale litigii, usurarea sarcinii organului de jurisdictie in stabilirea situatiei de fapt in anumite cazuri...
Marian Nicolae il sustinea la seminarii si mie mi se parea tare corect si logic in anul I...
Ei bine, asa o fi in teorie, in practica insa asta nu face nici cat o ceapa degerata si incheierea unui act in forma scrisa sau autentica nu garanteaza cu nimic in plus ca cele ce sunt scrise in acel act sunt reale. Ca ne-am saturat cu totii de contracte de intretinere care sunt in forma unuia de uzufruct, cu vanzare care e in fapt donatie si tot asa...
In esenta, forma asta ad validitatem nu ajuta cu nimic la ceea ce ar trebui sa ajute.

Apoi, nu inteleg o chestiune elementara: daca principiul consensualismului zice ca manifestarea e de ajuns ca un act sa ia nastere valabil sub aspectul formei si efectelor lui, forma ceruta pentru probatiunea actului de ce ar fi exceptie, daca ea nu influienteaza valabilitatea si nu are legatura cu acest principiu??

Poate aveti dreptate, dar imi pare ca-mi spuneti ca delfinul este singura exceptie a speciei broastelor care nu depune oua, ci naste pui vii. Or, ca sa fie exceptie a clasei broastelor (fie ele testoase, fie nu), nu ar trebui sa inteleg ca delfinul e o broasca?
Mai exact, ca forma ad probationem are o mare-mare legatura cu principiul consensualismului... :(
Forma ceruta pentru opozabilitate fata de terti e si ea o exceptie? Sau asta nu are treaba?
Sa mor daca vad ce-mi scapa...
Hai ca sunteti doi, hai ca-l aveti si pe Beleiu de partea voastra... luminati-ma! Asa, ca de-o inviere juridica a mirobolantului argument de drept... :D Ca tocmai spusei domnisoarei dreptate ca un raspuns la o grila nu inseamna sa spunem ca litera a sau b e corecta, ci sa lucram cu logica juridica...
:worthy:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie monicah monicah Buna ziua,se poate cu o declararie scrisa de mana ne autentificata numai cu 2 martori sa obtii un teren daca proprietarii terenului nu mai sunt de ... (vezi toată discuția)
Contact de comodat selena666 selena666 Am facut un contract de vanzare-cumparare de spatiu pe persoana fizica. Acum mi-am infiintat o firma la sfarsitul lui 2004. Ce este mai bine de facut act de ... (vezi toată discuția)
Bunica mea are casa cumpărată acum 22 de ani, cu chitanță de mână . cum poate sa facă actele? Marymar333 Marymar333 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat,bunica mea are casa cumparata prin firma cu chitanta de mana de 22 ani, cum poate sa faca actele? Multumesc. (vezi toată discuția)