Ok, e ceva ce-mi scapa din logica juridica a acestui lucru poate... Dar ar putea sa dea cineva o jumatate de argument, completez eu restul?...
Ca faptul ca scrie asta in Beleiu nu mi se pare a fi decisiv...
Sa va spun de ce. Boroi zicea ca forma ceruta ad probationem are ca logica si prevenirea unor eventuale litigii, usurarea sarcinii organului de jurisdictie in stabilirea situatiei de fapt in anumite cazuri...
Marian Nicolae il sustinea la seminarii si mie mi se parea tare corect si logic in anul I...
Ei bine, asa o fi in teorie, in practica insa asta nu face nici cat o ceapa degerata si incheierea unui act in forma scrisa sau autentica nu garanteaza cu nimic in plus ca cele ce sunt scrise in acel act sunt reale. Ca ne-am saturat cu totii de contracte de intretinere care sunt in forma unuia de uzufruct, cu vanzare care e in fapt donatie si tot asa...
In esenta, forma asta ad validitatem nu ajuta cu nimic la ceea ce ar trebui sa ajute.
Apoi, nu inteleg o chestiune elementara: daca principiul consensualismului zice ca manifestarea e de ajuns ca un act sa ia nastere valabil sub aspectul formei si efectelor lui, forma ceruta pentru probatiunea actului de ce ar fi exceptie, daca ea nu influienteaza valabilitatea si nu are legatura cu acest principiu??
Poate aveti dreptate, dar imi pare ca-mi spuneti ca delfinul este singura exceptie a speciei broastelor care nu depune oua, ci naste pui vii. Or, ca sa fie exceptie a clasei broastelor (fie ele testoase, fie nu), nu ar trebui sa inteleg ca delfinul e o broasca?
Mai exact, ca forma ad probationem are o mare-mare legatura cu principiul consensualismului... :(
Forma ceruta pentru opozabilitate fata de terti e si ea o exceptie? Sau asta nu are treaba?
Sa mor daca vad ce-mi scapa...
Hai ca sunteti doi, hai ca-l aveti si pe Beleiu de partea voastra... luminati-ma! Asa, ca de-o inviere juridica a mirobolantului argument de drept... :D Ca tocmai spusei domnisoarei dreptate ca un raspuns la o grila nu inseamna sa spunem ca litera a sau b e corecta, ci sa lucram cu logica juridica...
:worthy: