avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Precizari Art 49 - 230/2007 - Sistemul propriu de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Precizari Art 49 - 230/2007 - Sistemul propriu de penalizari

Buna ziua,

Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta.

Legea 230/2007 spune asa


Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.


Sa luam un caz exact:
Lista este afisata pe data de 20.10, scadenta 09.11 (20 zile).
Trec cele 30 zile de gratie si nu este realizata plata. Ajungem in ziua 20.12 si facem calculele pentru penalizari.
Aici apare intrebarea, aplicam 0,2% pe zi incepand cu 09.12 (data afisarii + 20 + 30) sau incepand cu 09.11 (data afisarii +20)?

Multumesc tuturor de raspuns
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:25, 25 Ianuarie 2012
La aia cu furnizorii nu ai ce face.
Recomandarea ar fi ca scadenta listelor sa fie mai scurta, reducand astfel de la 50 de zile perioada nepenalizata la mai putin.
Noi de ex, avem din statut precizat maxim 15 zile in loc de 20. Deci rezulta 45 zile nepenalizate.
Dar cu o hotarare a AG, scadenta respectiva poate fi 5 zile de ex. Si parca e alta situatia cand stii ca dupa 35 zile vei fi penalizat.
Legea a impus maximul si termenul de gratie, dar nu spune nimic de minimul scadentei.
@arockz, este si asta o solutie, insa pentru moment la noi sunt multe cazuri de persoane cu venituri destul de mici si care prefera un termen mai lung pentru plata contributiilor, insa voi face o analiza pe trimestrul trecut si vom vedea ce solutie va fi cea mai indicata.
Speranta mea este ca o penalizare a rau-platnicilor de 0,1%/ zi va reusi sa acopere penalizarile generate de furnizori, care in mare parte se calculeaza la noi cu 0,04%/zi (desi se ia in calcul si termenul de gratie). Sper sa am o imagine cat mai clara dupa analiza ca sa pot oferi comitetului o solutie de mijloc.
@IIC
Conducerea asociatiei care va analiza sistemul de penalizare sau penalizarile de aplicat restantierilor (ca n-am inteles exact situatia actuala) trebuie sa aiba in vedere interesul tuturor proprietarilor, nu numai al restantierilor.
Asociatia de proprietari nu este societate filantropica, iar sistemul de penalizari trebuie sa fie unitar, adica sa "beneficieze" de el atat cei care chiar nu pot plati, dar si cei care uita sa plateasca sau si mai rau...cei care nu vor sa plateasca, ambitie exprimata tacut sau explicit....
@elga50
Sigur, de asta si am mers initial pe o abordare clasica de permisivitate, pentru a putea analiza la rece cu date pe o perioada destul de lunga, in care si cei cu adevarat rau-platnici, si cei cu posibilitati scazute de plata, si cei care doresc in totalitate binele asociatiei si platesc in prima zi de afisare a listelor au avut posibilitatea sa treaca sau nu pe la caserie :)
@arockz...nu inteleg cum se uita ca proprietarii au platit in avans cheltuielile pe luna respectiva din fondul de rulment depus.
Daca ar fi sa facem un calcul simplu ar iesi,conf unei facturi de la furnizor...15 zile scadenta +30 zile fara penalizari+30 zile plata din fond rulment =
Foarte putine asociatii tin cont de acest lucru...astfel pe 20.10 afiseaza lista ,pe 21 expira ,astfel incat a 30 incep penalizarile.De aceia instanta nu acorda penalizarile .
De ce nu se tine seama numai de penalizarile solicitate de furnizori?
IIC..prin lege s a stabilit maximul de 2% tocmai ca asociatia sa stabileasca penalizarea in functie de penalizarea pusa de furnizor,pt ca cel care este restant sa suporte integral penalizarea.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
proprietaru, utilizator

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice'' dddgab dddgab In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va ... (vezi toată discuția)
Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)