avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preavizul, zile lucratoare sau calendaristice?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preavizul, zile lucratoare sau calendaristice?

In urma cu doua saptamani mi-am dat demisia. Preavizul meu trebuie sa inceteze dupa 15 zile lucratoare sau calendaristice? Dupa cum vad eu art.79 sunt calendaristice dar, eu am semnat o cerere de demisie pe care scrie lucratoare. E posibil?
Va multumesc. Am nevoie de un raspuns urgent!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 18:38, 30 Octombrie 2008
La demisie, preavizul este in zile calendaristice.
Conform Codului Muncii, ART. 79, alin.(4) : (4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.


nicoletapitar a scris:

In urma cu doua saptamani mi-am dat demisia. Preavizul meu trebuie sa inceteze dupa 15 zile lucratoare sau calendaristice? Dupa cum vad eu art.79 sunt calendaristice dar, eu am semnat o cerere de demisie pe care scrie lucratoare. E posibil?
Va multumesc. Am nevoie de un raspuns urgent!

Depinde foarte mult de ce anume ati semnat.
Adica daca ati scris o DEMISIE, adica : Subsemnata...................la lallalal ...........va inaintez DEMISIA cu data de............la lalala. Atunci aveti un prezviz de 15 zile calendaristice. in conf. cu art 79.
Daca insa ati facut o CERERE DE INCETARE A CIM, adica : DOMNULE DIRECTOR, Subsemnata.............lalalalla.......... VA ROG A_MI APROBA INCETAREA CONTRACTULUI cu da...............lallalalla, atunci este un acord al partilor la o data stabilita care poate sa fie si dupa 15 zile lucratoare.
ART. 55 – Modalitati de incetare a contractului individual de munca

Contractul individual de munca poate inceta astfel:

b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
adelaida_07, utilizator
Textul contractului este " Subsemnata tralalal angajata la sc geopedulla srl in functia de ....conform contractului individual de munca ....prin prezenta va aduc la cunostinta demisia mea din firma incepand cu data de....avand ca preaviz 15 zile lucratoare. "

Intrebarea este avea voie sa scrie 15 zile lucratoare??? Era demisie...decizia mea unilaterala de 15 zile calendaristice sau lucratoare?


va multumesc

Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
nicoletapitar, utilizator
Nu avea voie sa scrie zile lucratoare. Preavizul este de 15 zile calendaristice si nu lucratoare.
Preavizul in zile lucratoare este acordat in anumite situatii de concediere.

Alte discuții în legătură

Demisie danik28 danik28 sunt angajata la un birou notarial (secretara), intentionez sa-mi dau demisia incepand cu data de 01 septembrie, intrucat voi pleca din tara impreuna cu sotul ... (vezi toată discuția)
Art 79(7) sau art 55 (b)? nicoleta-luiza nicoleta-luiza Buna ziua. Am o salariata ce si-a facut cererea de demisie fara preaviz pe data de 05.02.2010, dar incepand cu data de 29.03.2010, timp in care va preda ... (vezi toată discuția)
Preaviz  In cazul in care imi dau demisia, in contractul individual scrie ca trebuie sa asigur 15 zile calendaristice preaviz insa eu am o pozitie de conducere. In ... (vezi toată discuția)