avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preavizul, zile lucratoare sau calendaristice?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preavizul, zile lucratoare sau calendaristice?

In urma cu doua saptamani mi-am dat demisia. Preavizul meu trebuie sa inceteze dupa 15 zile lucratoare sau calendaristice? Dupa cum vad eu art.79 sunt calendaristice dar, eu am semnat o cerere de demisie pe care scrie lucratoare. E posibil?
Va multumesc. Am nevoie de un raspuns urgent!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 18:38, 30 Octombrie 2008
La demisie, preavizul este in zile calendaristice.
Conform Codului Muncii, ART. 79, alin.(4) : (4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.


nicoletapitar a scris:

In urma cu doua saptamani mi-am dat demisia. Preavizul meu trebuie sa inceteze dupa 15 zile lucratoare sau calendaristice? Dupa cum vad eu art.79 sunt calendaristice dar, eu am semnat o cerere de demisie pe care scrie lucratoare. E posibil?
Va multumesc. Am nevoie de un raspuns urgent!

Depinde foarte mult de ce anume ati semnat.
Adica daca ati scris o DEMISIE, adica : Subsemnata...................la lallalal ...........va inaintez DEMISIA cu data de............la lalala. Atunci aveti un prezviz de 15 zile calendaristice. in conf. cu art 79.
Daca insa ati facut o CERERE DE INCETARE A CIM, adica : DOMNULE DIRECTOR, Subsemnata.............lalalalla.......... VA ROG A_MI APROBA INCETAREA CONTRACTULUI cu da...............lallalalla, atunci este un acord al partilor la o data stabilita care poate sa fie si dupa 15 zile lucratoare.
ART. 55 – Modalitati de incetare a contractului individual de munca

Contractul individual de munca poate inceta astfel:

b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;



Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
adelaida_07, utilizator
Textul contractului este " Subsemnata tralalal angajata la sc geopedulla srl in functia de ....conform contractului individual de munca ....prin prezenta va aduc la cunostinta demisia mea din firma incepand cu data de....avand ca preaviz 15 zile lucratoare. "

Intrebarea este avea voie sa scrie 15 zile lucratoare??? Era demisie...decizia mea unilaterala de 15 zile calendaristice sau lucratoare?


va multumesc

Ultima modificare: Marți, 28 Octombrie 2008
nicoletapitar, utilizator
Nu avea voie sa scrie zile lucratoare. Preavizul este de 15 zile calendaristice si nu lucratoare.
Preavizul in zile lucratoare este acordat in anumite situatii de concediere.

Alte discuții în legătură

Cat timp este valabila o demisie? ancaoroian ancaoroian Am depus demisia in data de 24 iunie. Angajatorul nu mi-a dat nr. de inregistrare, dar mi-a spus ca o aproba doar daca trec articol 79, pct. 7 din codul ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi dau demisia pup_me pup_me Buna , vreau sa-mi dau demisa cum ar trebui sa o formulez? sau cum ar trebui sa sune si sa fie ok in cartea de munca? si trebuie sa stau 15 zile sau 14 zile? (vezi toată discuția)
Preaviz in cazul demisiei anca.manole anca.manole Buna tuturor. As vrea parerea vostra cu privire la preaviz in cazul demisiei. Sunt angajata cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu preaviz in caz ... (vezi toată discuția)