avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata pentru neconsum
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata pentru neconsum

Buna ziua,
As dori sa stiu o lege care poate pune in evidenta faptul ca nu poti fi obligat a plati ceva ce n-ai consumat. Ma refer la piederile de apa care nu trec prin apometrele apartamentului dar care sunt calculate si ca apa de consum si ca apa de canal.Ex:
-am 7 mc apa consumata pe apometre si 30 mc pierderi.
Factura a fost: 37mc apa
37mc canal (canalul nu este 90% din apa ci 100%)
Sunt de acord sa platesc dar in felul urmator:
7 mc apa
37 mc canal , si pentru asta ma judec cu societatea.
De aceea apelez la dvs pentru legi si articole care m-ar putea ajuta.
Cu srtima,
Cel mai recent răspuns: arockz , utilizator 15:27, 27 Ianuarie 2012
Legea nr. 51 din 2006, dar contractul de furnizare a apei potabile este cel care reglementeaza raporturile dintre consumatori si furnizori.
Cine v-a facturat 37 mc apa ? In pretul apei intra si pretul pentru canalizare , dar apare pe factura separat,iar daca aveti 37 mc apa aveti si canalizare tot pt 37 mc
Ar fi bine daca ne-ati preciza cine anume a facturat in acest fel? Aveti contract separat cu furnizorul sau este vorba de suma de plata de pe listele asociatiei?
Daca este vorba de lista de plata atunci in termen de 10 zile de la afisare le puteti contesta, deasemenea puteti oricand sa cereti sa vi se prezinte modul de clalcul pentru sumele de pe lista.
Acum, daca este vorba de lista atunci banuiesc ca este o decizie de asociatie modul cum se repartizeaza diferentele de apa, presupun ca nu doar dumneavoastra aveti respectiva diferenta ci si ceilalti proprietari.
Dupa ce ne precizati cine a facturat in felul asta va putem spune mai multe detalii despre ce si cum are loc intr-o asociatie in legatura cu pierderile de apa (sau puteti cauta pe forum ca subiectul a fost discutat in detaliu de mai multe ori)
@danmocanescu
Sa lamurim cateva aspecte inainte de a ne ambala:
- daca sunteti din Bucuresti, dar probabil se aplica pe o scara destul de larga la nivel national, apa de canal nu este sub 100% din apa rece menajera
- daca sunteti in cadrul unei asociatii de proprietari, instalatia comuna de la contorul de bransament al furnizorului si pana la apometrul Dvs. de separare este a tuturor proprietarilor
- pierderile pe aceasta instalatie comuna sunt ale tuturor proprietarilor si nu ale furnizorului
- diferenta de clasa de precizie intre contoarul de bransament (clasa superioara) si cele de apartament (clasa inferioara) poate duce la neinregistrarea consumurilor de tip pierdere (fir de apa, picaturi, etc. la bazinele de toaleta, robineti etc.) de catre contoarul de apartament ... cel de bransament le va inregistra
[ link extern ] /
- nedeclararea corecta (voit sau din eroare) de catre unii dintre vecini duce la neinchiderea sumelor de pe contoare cu contoarul de bransament, rezultand aceasta diferenta considerata pierdere
- momentul citirii apometrului de bransament (de obicei de catre furnizor) fata de momentele citirii de catre proprietari, duce la diferente
- daca nu ati declarat la un moment dat consumul, sa stiti ca este la indemana asociatiei sa estimeze consumul dupa norme si/ sau statistici date de institutii pe baza numarului de persoane
de ex. FAPR considera in baza statisticilor aceasta norma pentru bucuresti ca fiind:
norma de consum fara contor individual pe Bucuresti de 10 m.c./persoana/luna la apa
rece si de 7 m.c./persoana/luna la apa calda

- in cadrul asociatiilor de proprietari, acea rubrica de pierderi se refera in caz generalizat la mai multe situatii (nu neaparat pierderi propriuzise) ... pot fi si consumuri ale spatiilor comune (rubrica se cheama in lege "Pierderi / Consumuri spatii comune")

Cereti in scris explicatii presedintelui despre ce reprezinta aceste pierderi. Poate este o avarie undeva pe partile comune si trebuie intervenit. In functie de raspunsuri va putem ajuta si noi mai mult. Parere personala, la o pierdere de 30mc per apartament e clar o avarie majora undeva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa rece....... dumutaadrianred dumutaadrianred Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si ... (vezi toată discuția)