avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna in timpul sarcinii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna in timpul sarcinii

Sotia mea urmeaza sa nasca in luna aprilie 2012 si conducerea unitatii angajatoare refuza sa-i acorde concediu de odihna pe anul in curs. Ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: buze , utilizator 11:08, 18 Ianuarie 2013
In acest sens:
1. nu aveti obligatia sa reveniti mai devreme la locul de munca

2. va sunt aplicabile prevederile art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010 , si anume:
.....
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în
cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
.......
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
...

3. Legea prevede durata maxima privind interdictia concedierii (6 luni), insa angajatorul are posibilitatea de a prevede exact acre este durata aceasta in ccm aplicabil sua in reg.intern.

4. art.10 din Legea nr.202/2002:
(7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.

Ultima modificare: Joi, 17 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
freeelis a scris:

2. va sunt aplicabile prevederile art.2 si 3 din OUG nr.111/2010 , si anume:
.....



Probabil v-ati referit la art. 25 alin. 2 si 3 din respectivul act normativ...
:slap: ... Corect ...
Multumesc frumos pentru toate informatiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil Alexandra201020 Alexandra201020 Urmeaza sa intru in concediu pentru cresterea copilului , am inteles ca sa modificat legea si acum angajatorul nu mai este obligat sa te primeasca la ... (vezi toată discuția)
Reintoarcerea la job dupa ccc b_anamaria b_anamaria In ian. 2013 trebuie sa ma reintorc la locul de munca, as dori sa stiu daca, dupa noul cod, societatea mai este obligata sa ma primeasca, sa ma pastreze o ... (vezi toată discuția)
Revenire la serviciu dupa concediu crestere copil leona777 leona777 buna ziua, vreau sa stiu daca sunt obligata ca admistrator de firma, sa primesc o angajata care a stat 2 ani acasa in concediu crestere copil ( este al doilea ... (vezi toată discuția)