avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... repatrierea unui cetatean roman
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

repatrierea unui cetatean roman

Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). Cand se poate repatria e? Numai dupa transcrierea actelor de stare civila si obtinerea pasaportului de cet roman cu domiciliul in strainatate? Nu ar putea inainte, ca sa nu-si faca doua pasapoarte? Ce documente ii trebuie pentru repatriere si ce lege reglementeaza aceasta actiune?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:37, 7 Februarie 2012
Deci persoana a dobandit cetatenia romana cu mentinerea domiciliului in strainatate.
Primul pas care ar trebui facut e sa solicite la Ambasada/Consulat inscrierea actului de nastere moldovenesc in registrele de stare civila romanesti. Deci sa solicite certificat de nastere romanesc. Prin acest demers obtine un certificat romanesc in care are inscris si CNP.
Nu este obligatoriu sa-si faca pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate si resedinta in Romania. Ar fi o cheltuiala inutila.
Dupa obtinerea certificatului romanesc poate sa solicite carte de identitate romaneasca.
Se va prezenta la serviciul de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu prezentand urmatoarele documente:
- Cererea pentru eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbarii domiciliului din strainatate in Romania;
- certificatul de nastere original si copie;
- documentul cu care face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
- chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate in valoare de 7 lei;
- taxa extrajudiciara de timbru (chitanta sau timbru fiscal de 4 lei);
- certificatul constatator privind dobandirea cetateniei romane;
- actul de identitate si/sau pasaportul eliberate de autoritatile straine, original si copie; pentru pasaport sunt necesare copii ale filei informatizate si ale filelor destinate aplicarii vizelor si stampilelor autoritatilor de frontiera;
- chitanta privind taxa de restabilire in valoare de 41 lei.
Am enumerat documentele in situatia in care persoana este necasatorita.
Daca persoana nu este titulara spatiului de locuit va fi necesar si consimtamantul proprietarului.
Persoana va veni in Romania cu documentele moldovenesti, doar persoana nu a renuntat la cetatenia Rep. Moldova.
Daca dupa obtinerea cartii de identitate doreste si pasaport nu are decat sa solicite pasaport de cetatean roman cu domiciliul in Romania.
Procedura de obtinere a cartii de identitate este chiar mai greoaie in situatia in care persoana obtine intai pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate. Si se irosesc niste bani degeaba de cele mai multe ori pe moldoveni ii intereseaza pasaportul de cetatean roman cu domiciliul in Romania, nu prea ii avantajeaza pasaportul cu domiciliul in Moldova.
@bep, ati dat un raspuns de manual :)

Deci poate obtine pasaport de CRDS-ist de la consulat fara sa isi faca in Romania carte de identitate?
Ambasada României la Chisinau (lista de documente necesare obtinerii pasaportului CRDS) [ link extern ]

Ghidul Consulatului de la Balti [ link extern ]
In acest caz, la solicitarea pasaportului, nu trebuie sa prezinti carte de identitate.
In situatia in care ai avea carte de identitate si ai solicita pasaport CRDS la eliberarea pasaportului ti s-ar retine actul de identitate. Ce rost ar mai avea sa-ti faci carte de identitate ca apoi sa ti se retraga acest document la obtinerea pasaportului?Se stie ca cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu detin act de identitate romanesc.
Dupa mine nu ar mai avea rost sa-si faca pasaport CRDS care costa o groaza de bani, pasaport care sa fie anulat la obtinerea cartii de identitate.
Isi face certificatul romanesc, apoi cartea de identitate si daca doreste pasaport isi face si pasaport cu domiciliul in Romania. Pasaportul CRDS ar fi o cheltuiala inutila si un timp pierdut.
Multumesc, am mai invatat ceva :)
Duminica frumoasa!

Alte discuții în legătură

Obtinere carte de identitate pentru cetatean roman stabilit in serbia AnaLuana AnaLuana Buna ziua, Verisoara mea, nascuta in 1962 in Romania, a trait de la varsta de 2 ani in fosta Iugoslavie, actual Serbia. Parintii ei sunt mama romanca, tatal ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. ... Florin Bondrea Florin Bondrea Buna ziua. Ambii parinti avem cetatenie dubla, romana si canadiana. Copilul e nascut in Canada, are 16 ani si am vrea sa stim cum putem sa ii inregistram ... (vezi toată discuția)
Pasaport expirat ioanabn ioanabn buna ziua! am si eu o problema si as avea nevoie de ceva informatii.Sunt plecata in Spania si pasaportul mi-a expirat.Am calatorit doar cu pasaportul, neavand ... (vezi toată discuția)