avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca cu naorma de 2 ore sau zilier?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca cu naorma de 2 ore sau zilier?

Am o intreprindere individuala ( spalatorie auto) cod caen-4520. M-ar interesa sa angajez pe cineva si nu stiu ce variante am in afara de contract individual de munca. Din intamplare am aflat ca se poate cu contract pe minim 2 ore sau ca si zilier, tinand cont de faptul ca vine sa ma ajute doar cand am foarte mult de lucru. M-ar interesa ce presupune, ca si documente, in fiecare din cazuri?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:48, 8 Februarie 2012
1. Daca incheiati un c.i.m. ... De regula, angajatorul solicita la angajare, viitorului salariat urmatoarele inscrisuri:
- cererea de angajare;
- buletinul de identitate/cartea de identitate;
- carnetul de munca;
- actele de studii;
- adeverinta de salariat/de vechime in munca de la angajatorul precedent;
- avize, autorizatii, atestari necesare exercitarii meseriei/profesie;
- certificatul medical;
- certificatul de cazier judiciar;
In acest sens, potrivit HG nr.500/2011,aveti obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor ; registrul se intocmeste in forma electronica.

2. Daca doriti sa-l incadrati ca zilier :
Prin exceptie de la Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, o companie poate angaja zilieri fara sa fie obligata la intocmirea unui contract de munca. Perioada lucrata in acest mod nu este considerata vechime in munca sau perioada asigurata din punctul de vedere al prestatiilor sociale. Din punct de vedere fiscal, activitatea zilierilor se impoziteaza numai cu impozitul pe venit de 16% raportat la suma bruta, plata acestuia fiind in sarcina angajatorului. Acesta va declara pana pe data de 5 a lunii urmatoare la ITM situatia zilierilor din luna anterioara, printr-un extras din registrul zilierilor al carui model este anexat Legii nr.52/2011.

Zilierii vor putea fi platiti cu cel mult 10 lei pe ora dar nu mai putin de 2 lei/ora de munca, se arata in Legea nr. 52/2011 privind angajarea zilierilor.
Pentru activitatea zilierilor nu se datoreaza asigurari sociale, de sanatate ori contributii la fondul de somaj, nici de catre angajator si nici de zilier, mai prevede documentul.
Domeniile unde se pot angaja zilieri sunt: agricultura, vanatoare pescuit, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, manipulari marfa, activitati de intretinere si curatatorie, spectacole, productii cinematografice si culturale, publicitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa angajez zilier lidiao lidiao Buna ziua, as dori sa stiu daca in constructii pot angaja zilier, am citit ca nu se poate, nici macar sa-mi sape santuri? (vezi toată discuția)
Zilierii roxanag roxanag Buna ziua, O firma de cercertare si sondaje de piate,poate incadra persoanele pe care acestia le folosesc pentru culegerea datelor .Ce parere aveti ?Eu ma ... (vezi toată discuția)