avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

cum se stabileste pensia alimentara pentru 2 copii minori in urma divortului , care este procentul?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:54, 16 Februarie 2012
POate fi procent, poate fi suma fixa, poate fi si o suma tip capital pentru un numar de ani... depinde sin de veniturile partilor, de cerintele in fata instantei.
Daca ar fi calculata dintr-un venit cu caracter de permanenta, ar fi mai putin de 1/3. Cat exact, instanta va stabili.
Pensia de intretinere este raporata la venitul net, daca acesta este dovedit scriptic .Plafonul maximal poate atinge 1/ 3 din acest venit.

In cazul in care nu sunt obtinute sume de bani ce prezinta caracter permanent, realizate in urma desfasurarii unei activitatii lucrative, plata pensiei de intretinere este raportata la salariul minim pe economia nationala.

Infiintarea popririi este obligatorie.
Hotararea in aceasta materie este executorie de drept.


Procentul este de maxim 16.5% pentru fiecare minor, procent care poate fi stabilit in functie de venitul realizat sau raportat la venitul minim pe economie dupa caz.
Nu prea poate fi generic 16,5%, ca depinde daca nevoile reale ale celor doi copii sunt egale... Pot sa nu fie.

Cat despre situatia in care nu se obtin sume de bani cu caracter permanent, pensia se poate fixa ca o suma anuala sau altfel, legislatia din Codul familiei abrogat fiind imbunatatita in acest sens de Codul civil actual.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie intretinere minor ContSters115731 ContSters115731 Buna ziua, as dori sa stiu cat mai este procentul din venit acordat unui minor, cu titlu de pensie de intretinere in cazul in care cel care plateste mai are ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere ContSters236612 ContSters236612 In cazul divortului care este procentul pt.pensia de intretinere a copilului? Reclamantul mai are un copil din alta casatorie care locuieste in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara vely37 vely37 Am o cunostinta care are 2 copii minori rezultati in timpul casatoriei si dupa divort,copii au ramas la tatal lor,urmand ca mama sa plateasca pensie de ... (vezi toată discuția)