avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... drept parcare pe spatiul public din fata Complexului ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

drept parcare pe spatiul public din fata Complexului rezidential

Buna ziua,

Locuiesc intr-un ansamblu rezidential format din 4 blocuri.
Pe trotuarul din fata, au fost rezervate locuri de parcare de catre cativa dintre proprietarii de apartamente din ansamblul nostru.
Prin acceptarea rezervarii locurilor de parcare, ADP pune indirect intr-o postura foarte incomoda de trei ori mai multi proprietari decat numarul celor care au capatat autorizatie de parcare.

Intrebare:
Nu era normal / obligatoriu ca adp sa ceara o hartie oficiala din partea asociatiei de proprietari inainte sa se pronunte / sa aprobe rezervarea respectivelor locuri de parcare pentru cele cateva persoane particulare, in dauna tuturor celorlalti?

Multumesc anticipat pt raspuns.



Cel mai recent răspuns: DanutCaragata , utilizator 11:13, 15 Februarie 2012
M-am interesat intre timp si am gasit raspuns.

Asociatia de Proprietari trebuie sa-si dea acordul in privinta rezervarii parcarilor de resedinta atunci cand nr locurilor inchiriabile este mai mic decat numarul masinilor aflate in proprietatea celor care locuiesc la respectiva adresa.

Weekend placut.
Nu-si da acordul, ci confirma ca solicitantul locului de parcare locuieste intr-unul din blocurile alaturate.
E o diferenta!
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2012
elga50, moderator
Copiez mai jos o parte a unui material gasit pe net.
Ultimile doua randuri ale articolului 10 face referire la ce am mentionat.

In plus, din cate inteleg, HCLMB specificata se bazeaza pe doua acte normative abrogate.

Toate cele bune.

"In cazul Bucurestiului este vorba de HCLMB nr. 32/1994 privind organizarea, exploatarea si utilizarea spatiilor de parcare publica de pe teritoriul municipiului Bucuresti.
Prima problema cu acest act este faptul ca se intemeiaza pe doua acte normative abrogate, ceea ce face ca, implicit, si acest act sa fie abrogat. Este vorba de Decretul nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si de Legea nr. 69/1991 privind administratia publica locala.
Dar sa ne facem ca nu bagam de seama acest lucru si sa trecem la fondul problemei.
Conform art.2 din anexa la HCLMB nr.32/1994, parcajele de resedinta sunt parcajele aferente frontului imobilelor situate la mai putin de 30 m de acesta atribuite locatarilor, persoane fizice sau juridice. Parcajele de resedinta se inregistreaza in Registrul parcajelor din municipiul Bucuresti, deschis la “Serviciul organizarea circulatiei si parcaje” din cadrul DSP.
Pentru atribuirea locurilor de parcare se vor respecta urmatoarele prevederi, cuprinse in HCLMB nr.32/1994:


“Art.9 Atribuirea locurilor de parcare in parcajele de resedinta se face de catre administratiile domeniului public de sectoare, in conformitate cu prevederile art.11 si 12 din prezentele Norme, anual, pe baza de contract incheiat intre acestea si persoana fizica sau juridica careia i s-a atribuit locul de parcare.


Art.10 In parcajele de resedinta situate la mai putin de 30 m de frontul cladirii se atribuie locurile de parcare in proportie de un loc de parcare pentru fiecare apartament, pentru autovehicule de maximum 3,5 tone, masa maxim autorizata, cu avizul administratiei imobilului.
In cazul in care cererea de locuri de parcare este mai mare decat numarul de locuri existente, atribuirea locurilor de parcare se face cu aprobarea administratiei imobilului, cu prioritate pentru handicapatii locomotorii posesori de autovehicule speciale.


Art.11 In parcajele situate la mai mult de 30 m de frontul unei cladiri, daca cererea de atribuire este mai mare decat numarul de locuri, atribuirea se face pe baza de licitatie. "

Ce se spune in ultimile doua randuri ale art. 10:

atribuirea locurilor de parcare se face cu aprobarea administratiei imobilului, cu prioritate pentru handicapatii locomotorii posesori de autovehicule speciale.


Cred ca este o formulare nefericita, care de buna seama creaza mari neintelegeri (cel putin)...
Nu stiu de cand as. prop. aproba niste documente ce se folosesc la ADP si ce treaba avem noi cu parcarile. Mai mult, onor primariile locale/sector nici nu au informat as. prop. despre acest maret rol pe care trebuie sa-l joace, ce aprobari si avize trebuie sa puna pe cererea unui vecin care vrea sa-si parcheze masina intr-o parcare gestionata de consiliul local.
Din cate stiu, in conditiile in care numarul autoturismelor este mai mare decat a locurilor de parcare disponibile, in zona respectiva, se merge la acest ADP, se intocmeste o cerere pe care este necesar sa se puna avizul as. prop. (ca respectivul este membru al as. prop. si ca locuieste in imobil - de parca nu sunt si alte surse de informare). La dosarul respectiv bietii oameni trebuie sa mai aduca o multime de certificate, copii dupa acte de proprietate, etc. - pentru a intra in faza de licitatie a unui loc de parcare...


Precizare:
nu confundati, va rog, parcarea de resedinta (spatiu cu latime de aprox. 6m de la limita proprietatii complexului rezidential pana la carosabil, in cazul nostru) si o parcare amenajata si administrata de adp.

Zona din fata complexului nostru nu aparea in schema adp ca fiind alocata parcarii, pana la cererea explicita a proprietarilor de a rezerva astfel de locuri;
acolo (intre gardul complexului si carosabil) se parca "la comun", fara nici o problema de genul "de ce ai parcat pe locul meu stimabile?";
dupa ce unii au facut presiuni pt rezervarea locurilor, evident au aparut discutii.

Totusi, intrebarea mea avea ca tinta aflarea unui raspuns la obiect, care trebuia sa aiba la baza prevederile primariei / adp-ului in aceasta chestiune.

De bun simt mi se pare ca legea sau hotararile primariilor / adp-urilor sa creeze posibilitatea ca optiunea unei colectivitati sa aiba intaietate in raport cu optiunea individuala.

Asadar, stie cineva care este ultima HCLMB in acest sens?!

Alte discuții în legătură

Refuz de atribuire loc de parcare tinaa tinaa buna seara . va rog sa ma ajutati sa inteleg de ce mi s-a refuzat dreptul unui loc de parcare la domiciliul actual si sa ma indrumati catre cine sa ma ... (vezi toată discuția)
Lege parcare in fata blocului BlaKy BlaKy Buna ziua, Am tot cautat pe net si nu am gasit legea in vigoare care spune in ce conditii de inchiriaza aceste parcari. Problema este: De cateva zile s-au ... (vezi toată discuția)
Parcare ali-ami ali-ami Buna seara,va cer ajutorul deoarece nu stiu cum sa procedez....vecinul care detie parcare a decedat,sotia si fiul(are gr de handicap) au dat masina,de 2 sapt ... (vezi toată discuția)