avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Salariu calculat gresit - invatamant
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Salariu calculat gresit - invatamant

Situatie: in septembrie se cuvenea sa se opereze doua treceri la alta categorie de salarizare (vechime si grad). S-a operat una doar. Lipsa celei de-a doua a fost sesizata abia in luna decembrie, cand s-a intrat in normal. Dar se pretinde ca nu se poate plati retroactiv. Eu stiam ca timp de trei ani este posibila corectura, ba chiar si mai tarziu, dar plata sa o faca cel care a gresit. Ce spune legislatia actuala?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 11:07, 26 Februarie 2012
Sporul de vechime
Se acordă angajaţilor din învăţământ (personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic) beneficiază la funcţia de bază de un spor de vechime în muncă de până la 25% din salariul de bază, diferenţiat în funcţie de vechimea în muncă

HG. 281/1993
Art. 5.
(7) Trecerea personalului didactic într-o tranşă de vechime superioară se face începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care cadrul didactic a împlinit vechimea prevăzută.
(8)Avansarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar se face în baza reglementărilor proprii privind definitivarea în învăţământ sau obţinerea gradelor didactice II sau I.

Art. 7.
(1) Persoanele salarizate potrivit prezentei hotărâri beneficiază, la funcţia de bază, de un spor de vechime în muncă de până la 25%, calculat la salariul de bază, corespunzător timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, astfel:
_________________________________________________________
Tranşa de vechime în muncă Cota la salariu de bază
_________________________________________________________
între 3 şi 5 ani 5%
de la 5 la 10 ani 10%
de la 10 la 15 ani 15%
de la 15 la 20 ani 20%
peste 20 ani 25%
(2) Pentru personalul încadrat în muncă, după data aplicării prezentei hotărâri, conducerea unităţii poate aproba luarea în considerare pentru acordarea sporului de vechime în muncă a perioadelor lucrate în alte sectoare decât cele bugetare, dacă vechimea respectivă se apreciază că este utilă realizării sarcinilor şi atribuţiilor ce-i revin.
(5) Sporul corespunzător vechimii în muncă, calculat potrivit prevederilor alin. (2) _ (4), se plăteşte cu începere de la data de 1 a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncă, prevăzută la tranşa respectivă.
(6) Pensionarii pentru limită de vârstă, care se reangajează în muncă potrivit legii, beneficiază de sporul de vechime corespunzător vechimii în muncă, dobândită după data pensionării.
• Dacă un angajat are două sau mai multe norme în aceeaşi unitate sau în unităţi diferite, acesta beneficiază de spor de vechime numai o singură dată la unitatea unde are funcţia de bază.
• Baza de calcul pentru sporul de vechime este salariul de bază, in cazul de fata salariul de baza este cel de profesor S, nu de educator (studii medii).

Din intrebarea dv. eu inteleg ca s-a facut reincadrarea la functie de profesor debutant, incepand cu 1 septembrie, ceea ce nu se regaseste nici in Legea 1/2011, nici in Legea 63/2011.
Persoana interesata sa depuna cerere la director pentru recuperarea sumelor ce i se cuvin, iar daca nu primeste raspuns ori raspunsul este negativ (oricum acesta va trebui motivat), sa se adreseze instantei.
In ceea ce priveste instructiunile/instructajele pe care le primesc contabilii, acestea nu au valoare de lege si nu pot constitui temei legal pentru neplata drepturilor salariale, desi se practica acolo unde nimeni nu zice nimic.
Succes!
elena138 a scris:
Din intrebarea dv. eu inteleg ca s-a facut reincadrarea la functie de profesor debutant, incepand cu 1 septembrie, ceea ce nu se regaseste nici in Legea 1/2011, nici in Legea 63/2011.

E vorba despre reglarea salarizarii educatoarei dupa finalizarea unor studii superioare. Asta schimba situatia?
Nu, nu schimba cu nimic.
Conform art 2 (3) din Legea nr. 63/2011 privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ:
Promovarea personalului didactic în grade didactice se face în baza reglementărilor proprii privind obţinerea acestora. Trecerea personalului didactic într-o tranşă de vechime în învăţământ superioară se va face începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a împlinit vechimea prevăzută.

Capitolul I al aceluiasi act normativ prevede metodologia de calcul al drepturilor salariale care se acordă personalului didactic. Astfel, articolul 2 stipuleaza ca
(1) Salariul brut al personalului didactic este compus din salariul de bază, la care se adaugă sporurile, indemnizaţiile, precum şi alte drepturi salariale prevăzute de lege.
(2) Salariul de bază este format din:A. salariul de încadrare al funcţiei didactice prevăzut în anexele nr. 1 şi 2 la lege, în care este inclus sporul de stabilitate numai pentru tranşele de vechime în învăţământ de peste 10 ani, precum şi sporul de suprasolicitare neuropsihică existent la toate tranşele de vechime în învăţământ;

si, in continuare, articolul 3 stabileste modul de calcul pentru salariul de bază al personalului didactic încadrat pe funcţiile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la lege. Astfel:
A. 1. b)pentru personalul didactic încadrat la tranşele de vechime în învăţământ de peste 10 ani, care îndeplineşte condiţia de vechime efectivă neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani, salariul de încadrare prevăzut în anexele nr. 1 şi 2 la lege include pe lângă sporul pentru suprasolicitare neuropsihică şi sporul de stabilitate;
2. Prin vechime efectivă neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani se înţelege activitatea depusă atât în calitate de personal didactic, personal didactic de conducere, îndrumare şi control, cât şi în calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de muncă într-o unitate sau instituţie de învăţământ ori într-un inspectorat şcolar, indiferent când vechimea a fost realizată în mod neîntrerupt.
5. Vechimea efectivă în învăţământ reprezintă perioada în care persoana angajată cu contract individual de muncă a desfăşurat activitate efectivă de predare la catedră în cadrul unei unităţi sau instituţii de învăţământ. Constituie vechime efectivă în învăţământ şi perioada în care personalul didactic de conducere, îndrumare şi control, precum şi personalul didactic auxiliar desfăşoară activitate în cadrul unei unităţi/instituţii de învăţământ sau unui inspectorat şcolar.
7. Vechimea în învăţământ este formată din vechimea efectivă în învăţământ şi vechimea recunoscută în învăţământ, după caz.


Dupa cum observati, nu este nimic de comentat in ceea ce priveste acordarea sporului de vechime, intrucat vechimea este recunoscuta de lege, nu de directorul scolii sau orice alt decident.
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
elena138, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu de incadrare in invatamant im_swenky im_swenky Am o vechime in campul muncii de 35 de ani, iar in invatamant de 20 de ani. In prezent sunt profesor si as dori sa stiu care este modul de calculare a ... (vezi toată discuția)
Spor de solidaritate/fidelitate platonflorin platonflorin La 1 sept. 2012 voi avea 14 ani vechime in invatamant. Din acestia 4 ani am stat in C.C (crestere copii), au ramas 10 ani. La 1 sept. 2012 voi beneficia de ... (vezi toată discuția)
Spor vechime ildiko23 ildiko23 Buna ziua! Sunt angajata in invatamant de la 1 sep. 2005, si am trecut la transa de vechime 6-10 ani (10% spor) din 1 sept 2011, avand pana atunci 5% spor ... (vezi toată discuția)