avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

din luna noiembrie fostul sot a dus la noul servici actlele necesare ptr a-mi livra firma respectiva banii dar nici in prezent nu am primit nimic mentionez ca din luna noiembrie(inclusiv) salariile fiind date dupa mai multe sap de asteptare am hotarat ca pe 22 ian sa sun la firma acestia spunad-mi ce suma voi avea de primit aceasta fiind pe 2 luni si sa astept sa face inchiderea de luna dupa care ii voi primi ceea ce nu sa intamplat am resunat si mi-au spus ca nu mai au bani sa imi dea si mie,as vrea sa stiu daca ii chem in instanta voi avea sanse de castig ,multumesc
X-(X-(X-(


Cel mai recent răspuns: danimaria99 , utilizator 17:09, 13 Februarie 2012
Cred că ceea ce spuneţi nu reprezintă situaţia reală, cred că undeva nu sunteţi complet informată. Dv.stră nu puteţi da in judecată societatea decât dacă există un document sau o hotărâre judecătorească care să stabilească raporturi juridice între dv.stră şi acea societate. Potrivit hotărârii despre care vorbiţi, fostul soţ este obligat să vă plătească aceşti bani, nu vreo societate comerciala, deci dacă nu v.aţi primit banii, vă judecaţi cu fostul soţ, şi este problema lui să îşi rezolve problemele cu societatea.
Doamna, uitati ce cred eu ca s-a intamplat (desi sunt presupuneri, in lipsa datelor concrete):

Cred ca aveti o hot. jud. care s-a executat prin poprire / retinere direct din salariu, la fostul loc de munca al tatalui (firma A).
Poprirea a fost infiintata de tribunalul unde v-ati judecat, din oficiu, direct la firma A.
Cu alte cuvinte, la firma A nu sotul a dus hotarea de pensie, ci instanta a trimis-o din oficiu, cu ordin sa se retina direct din salariu. Aceasta adresa de poprire nici nu a ajuns pe la fostul sot ori pe la dvs., ci numai la firma A.
In momentul in care ex-sotul a plecat la un nou loc de munca, poprirea de la A a ramas acolo. El s-a angajat la firma B, care nu are insa ordin de a retine pensie (nici instanta, nici firma A nu au stiut sa trimita adresa de poprire la firma B)

Important este ca, fara adresa de infiintare a popririi, nici o firma nu are dreptul sa faca retineri din salariul vreunui angajat.
Daca firma A a facut retineri fara adresa de poprire, a gresit.
La fel ar gresi si firma B, si s-ar expune la sicane din partea tatalui salariat, si la sanctiuni pentru retinere ilegala din salariu.
Retineti si ca firma B nu are nici o legatura cu procesul dintre dvs. si tata, tatal fiind cel obligat la pensie, nu firma unde el lucreaza la un moment dat. Prin urmare, firma nu va datoreaza pensie in baza hotararii judecatoresti, ci in baza adresei de poprire. Ori, pentru firma B, adresa de poprire lipseste.

Prnind de la acest scenariu, nu trebuie sa dati in judecata pe nimeni, cu atat mai putin pe firma B.
Variantele pe care le aveti mai la indemana sunt:
1. Mergeti dvs. cu hotararea judecatoreasca la un executor judecatoresc, si o puneti in executare silita. Onorariul de executare silita il veti recupera de la tata (tot nu am inteles de ce nu va plateste direct, de bunavoie, daca firma este totusi atat de "neserioasa").
Executorului ii veti spune si unde lucreaza in prezent sotul, si el va fi cel care va infiinta poprire la firma B.
De aici inainte, firma B nu mai are de ales.
Daca nu executa poprirea legal infiintata de un executor, abia atunci ii veti da in judecata si ii veti obliga sa va plateasca direct din buzunarul lor ce nu au retinut de la tata.
2. Daca stiti ca la fostul loc de munca, sotul a avut poprire pe salariu, mergeti la firma A (veche), si depuneti o adresa scrisa in care le cereti sa comunice adresa de poprire, in original, la fima B , unde tatal s-a incadrat intre timp.
Faceti-va si dvs. o copie dupa adresa de poprire.
Imediat dupa asta, depuneti si la firma B copie dupa adresa de poprire si o cerere de executare, in care sa mentionati si urmatoarele prevederi din Codul de procedura civila:
Art. 453
Poprirea se infiinteaza la cererea creditorului, de executorul judecatoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul tertului poprit.
Pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, cand executarea se face asupra salariului sau asupra altor venituri periodice cunoscute realizate de debitor, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie potrivit legii.

Art. 455
In cazurile prevazute de art. 453 alin. 2 poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca la o alta unitate sau este pensionat. In aceste cazuri, unitatea de la care pleaca debitorul va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului competent de ocrotire sociala care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. 1.


Numai bine!
iti multumesc foarte mult tot ce mi-ai scris imi este de foarte mare ajutor,o seara placuta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nepunere in executare sentinta plata pensie intretinere A. A. Dupa emiterea unei hotarari judecatoresti prin care se stabileste plata pensiei de intretinere, unitatea militara la care lucreaza debitorul refuza sa puna in ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu vyo vyo Buna ziua! Fostul meu sot s a mutat cu locul de munca la o alta firma. Firma unde lucra imi trimitea pensia alimentara in baza hotararii judecatoresti. As ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nou al platitorului de pensie alimentara refuza plata pe motiv ca adresa instantei de poprire a fost emisa pe numele primului angajator silver1101 silver1101 Va rog sa ma lamuriti si totodata sa ma ajutati, daca e posibil sa gasesc rezolvare la o problema: - am fost informata, de catre fostul sot, platitor de ... (vezi toată discuția)