avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se mai poate deschide succesiune dupa 14 ani de la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se mai poate deschide succesiune dupa 14 ani de la deces?

Buna ziua. As vrea sa va expun situatia parintilor mei privitoare la o mostenire. Mama mea are grija de 22 ani de sora tatalui ei.Sotul dansei (unchiul) a decedat acum 14 ani. Cu matusa nu a avut copii. A mai fost casatorit si a avut o fata. Dupa decesul lui, fiica s-a a deschis succesiune. Matusa si parintii mei au fost citati pentru ca atunci cand era in viata unchiul si matusa au facut testamente in favoarea parintilor mei. S-au prezentat in urma primirii citatiilor, dar fiica unchiului nu s-a mai prezentat, a renuntat, cel mai probabbil pentru ca nu avea bani pentru succesiune. Au trecut 10 ani de la deces si au deschis succesiune parintii mei si au in acest moment certificat de mostenitor pe jumatate din averea unchiului, cealalta jumatate fiind a matusii. Acum dupa 14 ani, fiica ii ameninta pe parintii mei ca vrea si ea partea ei. Intrebarea mea este: mai poate face ceva?se mai poate deschide iar succesiune?Are vreun drept din punct de vedere legal?In certificatul de divort al unchiului este precizat modul cum s-au impartit bunurile pe care le aveau. Nici macar nu este trecut in certificatul de divort ca au avut o fiica. Cauza divortului tocmai asta a fost: unchiul spunea ca nu e fiica lui.Este pe numele lui. Matusa a facut si ea testament in favoarea parintilor mei.Ea are ca si rude mai apropiate doar nepoti de la frati. Ei ar putea avea ceva pretentii?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: taur36 , utilizator 14:31, 18 Aprilie 2012
Daca succesiunea a fost dezbatuta s-a terminat.
Nu mai aveti ce face.

Pentru a afla sigur acest lucru mergeti cu actele la un avocat ca sa puteti primi un raspuns sigur pe baza de acte.
Desi din ce ziceti se pare ca nu se mai poate face nimic.
Doar daca ataca testamentele (si prin aceasta si certificatul de mostenitor intocmit pe baza acestora) sau daca in afara testamentelor a mai ramas ceva din masa succesorala. Mai ales ca fiind totusi descendenta defunctului (inteleg ca totusi in aceasta calitate a fost citata la notar si nu de aiurea...cum se mai intampla), este si mostenitor rezervatar. Va puteti apara, cum sugera cineva mai sus, invocand art. 1112, dar trebuie sa luati legatura cu notarul si sa va puna la dispozitie copii dupa dovada comunicarii citatiei si citatia propriu-zisa (cam greu de folosit ca proba in instanta), care trebuie sa contina, sub sanctiunea nulitatii, precizarea ca daca succesibilul nu isi exercita dreptul de a accepta mostenirea in termenul prevazut la art. 1103 (un an), va fi prezumat ca renunta la succesiune.
S-ar putea insa ca ea sa invoce 1143 , cf. caruia "mostenitorul poate cere oricand iesirea din indiviziune, chiar si atunci cand exista conventii sau clauze testamentare care prevad altfel".
Vedeti si Dvs. cum decurg lucrurile...Multa bafta!
am inteles ca la dezbaterea succesiuni nu s-a prezentat ,renuntand la dreptul sau , c.c, nu da dreptul la o noua deschide re succesiune , in acest caz poate sa deschida o actiune judecatoreasca ,consultati cel mai bine un avocat in domeniu . bafta.
trebuie sa fiti mai clara legat de prima data cand ati fost citati la notar. Daca fiica a renuntat a dat o declaratie expresa, sau poate procedura s-a suspendat ca au fost neintelegeri. A doua oara s-a emis certificat de mostenitor in favoarea celor trecuti in testament.
Fiica ar fi avut dreptul la rezerva succesorala dupa tata, indiferent ce scrie in hotararea de divort, atata vreme cat in acte rezulta ca este tatal ei, si indiferent de testament
.Trebuie vazut daca s-a incalcat cotitatea disponibila, deci mai erau si alte bunuri la moartea unchiului? Fiica poate incerca obtinerea in instanta a cotei ei, dar numai daca nu a renuntat prima data.Uitati-va in certificatul dvs: aveti trecut mostenitori legali, renuntatori? Este trecuta si ea? In mod normal daca a renuntat prima data ar trebui sa existe in certificatul dvs mentiunea asta.
Nepotii nu sunt rezervatari, daca nu sunt trecuti in testament si nu mai exista alte bunuri nementionate in testament care sa se imparte prin mostenire legala si catre ei, ei nu au nici un drept. Rezervatari sunt sotul, descendentii- copii si copii de copii si parinti, ascendentii privilegiati.
Heeei! Voi cei care citati din NOUL cod. Ce naiba cautati prin NOUL cod civil pentru un mort si ingropat de-acum 14 ani, cand nici dracu' nu stia daca va fi scris si cum va arata un NOU cod!?!

Iertati exprimarea, dar mi-am tocit generatii de unghii scriind pe acest forum ca NOUL cod civil se aplica numai daca DATA MORTII (= data deschiderii succesiunii) este dupa 1. octombrie 2011.

Data deschiderii succesiunii este data mortii. Si in functie de aceasta data ne uitam in vechiul sau in noul cod civil.

@liliana pop. Parintii dvs. au dezbatut succesiunea. De deschis, a deschis-o MOARTEA.

Un raspuns corect si complet puteti primi doar de la cel ce vede cu ochii lui ce scrie mai exact in certificatul pe care il au parintii dvs. si ia cunostinta de mai multe amanunte decat ati reusit sa scrieti aici.

Daca s-a dat eficienta testamentului lasat de unchi in favoarea parintilor dvs., atunci fiica mortului avea la dispozitie 3 ani pentru a solicita reductiunea liberalitatii excesive. (reductiunea testamentului lasat parintilor dvs.)

De vreme ce a fost citata, inseamna ca ea avea cunostinta despre data mortii si, probabil, si despre testament. Daca e asa, atunci, ceea ce pretinde ea acum e un soi de ..."dezgroparea mortilor". (cu sanse care tind spre zero).


Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cine are drept de deschidere succesiune niculici2006 niculici2006 Buna seara! Este vorba de o casa la tara din bunici , parinti ..Bunicii au avut 3 fete : mama (care a decedat demult), matusa care locuia la tara si o alta ... (vezi toată discuția)
Cine e de vina? notarul sau mostenitorul??? olteanu.adriana olteanu.adriana Subiectul este mai delicat; hai sa incep cu inceputul ...eu sunt infiata cu drepturi depline in Bucuresti; tatal meu natural a trait undeva la tara si a avut ... (vezi toată discuția)
Succesiune mac6 mac6 Sunt instiintat dupa aproape sapte ani de decesul unei rude.Este o fapta care pedepsibila aceasta lipsa de diligenta a celorlati mostenitori care nu au anuntat ... (vezi toată discuția)