avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contract de mandat-ce presupune si cum se calculeaza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contract de mandat-ce presupune si cum se calculeaza taxele?

Buna ziua

Sunt presedinta noua ca toata conducerea la o asociatie de locatari si nu stiu ce taxe se platesc pentru contractul de mandat.
Cenzorul are contract de mandat si nu stim ce taxe se platesc la 800 lei net si care ar fi costul total al asociatiei la acest salariu.

Imi puteti spune daca e mai bine sa ii facem contract de munca normal?
Am mers asta la administratia finaciara si la biroul indrumari nu stiau sa imi spuna cde taxe platesc.
M-au pasat de la unii la altii apoi la diferiti inspectori si nu aveau habar.
In final am ajuns sa inteb cine vine in control in cazul in care platim mai putin sau mai mult fara sa stim si mi-au spus ca eram exact acolo (ei vin) dar nu stiu cit trebuie platit.
Au incercat sa sune diferiti prieteni si nu s-a ajuns la nici un rezultat.

Imi puteti spune va rog.
Nu stim care sunt costurile totale la acest salariu net 800 lei.
Trebuie sa afisam lista si dupa ce ca nu avem nici administrator si decat 2 membri in comite mai trebuie sa calculam si lista si nu stim ce costuri totale presupune.
Este o asociatie de 6 scari si nimeni nu doreste sa se implice.
Toti au impresia ca ceilalti trebuie sa faca ceva.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2012
eve0389, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 22:46, 26 Februarie 2012
Deducerea personala se face numai pentru primul job. Presupun ca un cenzor mai are si un alt serviciu.
Daca contractele de mandat sunt similare cu CIM, atunci au si beneficiile lor, cred, deci si deducerea personala, dar asta, subliniez, numai pentru primul job, principalul, nu si pentru urmatoarele.
Nu mi-am pus problema deducerilor personale pentru ca atat presedintele, cat si cenzorul, la noi, sunt persoane ocupate sau pensionari.
Singura persoana cu deducere personala este femeia de serviciu care are la noi primul job. I-am atras atentia ca daca se mai angajeaza si in alta parte cu CIM sa-i declare angajatorului ca e la al doilea job, astfel incat acela sa nu-i mai faca deducere personala.

1+2+5=8, asa-i, numai ca la ANAF nu se vad zecimalele, iar pe formularul decl.112 acestea se introduc in calcul si da totalul asa cum vi l-am spus eu.
Nici nu poti modifica formularul, asta pe de o parte, si in statul de plata trebuie sa pui sumele asa cum rezulta din acest formular....si asa trebuie sa le si platesti, fara zecimale.
@eve0839

Modul de impunere a veniturilor din salarii (contract individual de munca) se aplica si remuneratiilor acordate presedintelui asociatiei si cenzorului in baza contractului de mandat, intrucat sunt venituri considerate asimilate salariilor. La fel si indemnizatiilor, primelor si altor asemenea sume acordate membrilor alesi ai asociatiei de proprietari.
Calculul dumneavoastra doamna Elga este cum spuneam mai sus exact precum calculatorul de pe SALARIA.RO [ link extern ] /
Acolo Iese totalul 1428 ca au mai rotunjit odata la celelate sus.
Oricum desi nu asta e important sa spunem ca eu nu stiu sa calculez astea.Vreau sa merg sa imi spuna ANAF cum sa le calculez si cat trebuie sa platesc.

Am mers si eu astazi la ANAF ILFOV si am patit aceealasi lucru ca si doamna eve0389 de mai sus.( nu stiu la ce administratie financiara a mers dansa).
La biroul indrumari ANAF cind am intrebat m-au luat ca la manualul manager- angajat in cazul cand nu stii.

Pai cum dumneavoastra cel care trebuie sa faca asta la asociatie nici atat nu stie?
Si i-am raspuns da nu stiu dv stiti?
Desi m-au trimis prin diverse birouri nu au fost in stare sa imi spuna unul cum se calculeaza si ce suma se plateste.
La un moment dat am mers si am spus ca m-a trimit X(citisem pe usa director) au intrat in panica au inceput sa sune pe altii, au mers cu mine prin alte birouri, au cautat pe net cum se calculeaza si nimic tot nu am gasit o persoana in stare sa calculeze ce suma trebuie platita.

O sa imi pierd timpul dar o sa fac o reclamatie si o cerere in care sa solicit o detaliere a modului de calcul sa ii vad ce raspuns imi dau.


Am simtit ca innebunesc azi la ANAF si nu stiu de ce sunt asa de multi angajati si pe deasupra incompetenti si aroganti.
Pana la urma la 800 net la o persoana fara alt loc de munca cit se plateste si care este dezavantajul fata de un contract normal?



Lasati-i pe cei de la ANAF si intocmiti declaratia 112. Asa aflati exact cat si ce aveti de plata.
In afara de cele precizate mai sus, as aminti ca sunt diferente intre CIM si Contractele de mandat ca si Conventiile civile. Sunt diferente asa cum a precizat @elga. Chiar daca legislatia spune ca acestea sunt asimilate salariilor sau veniturilor salariale, aceasta se refera in primul rand la impozit si la contributiile de baza (CAS si CASS). Dar cei alesi si care au contract de mandat nu vor beneficia niciodata de somaj si de concediu medical, asa ca nu vor participa la somaj, la fondul de accidente, la fondul de garantare salarii, spre deosebire de cei cu CIM.
De aici diferente intre programele gasite pe internet pentru calcuarea salariilor si realitatea rezultata dupa completarea corecta a D 112.
Deci indemnizatiile sunt asimilate salariilor dar nu sunt salarii!
@unlocatar

Atat eu, cat si @adriantot, va sfatuim cum sa faceti ca sa nu va faceti....nervi.
Prin completarea D.112 va gasiti raspunsul exact si de netagaduit la problema dv.
Nu ca vreau sa le iau apararea functionarilor de la ANAF, dar, ca in orice loc de munca pe lumea asta, numai cei "alesi" de Dumnezeu le stiu pe toate. Dv. ati intrebat unde nu trebuia.
Cei care n-au stiut raspunsul la intrebarile dv. nu stiu matzaraiele finantelor. Ei stiu ce au de facut acolo, in fisa postului.
As spune chiar mai mult: contractul de mandat este o functie rar intalnita, cu specificul ei, caz in care multi nu stiu sa faca diferenta. Credeti ca noi am fi stiut, daca n-ar fi existat D.112? Am fi bajbait ca si dv. si probabil fiecare ar fi declarat cum il taia capul sa interpreteze din Codul fiscal.
Atata timp cat ai o declaratie - 112 - care iti cere sa-i spui brutul, ce fel de functie este ce vrei sa completezi si ce impozit platesti, restul ti le da mura-n gura, asa cum trebuie sa le platesti.

Si, vorba lui @adriantot, lasa-ti-i pe cei de la ANAF - fiinte foarte ciudate si pline de nervi - si faceti-va treaba cu instrumentul pe care il aveti la dispozitie - Declaratia 112.

Si inca ceva interesant!
Ziceti ca aceasta persoana care are contract de mandat este la primul "job"? Adica nu e nici pensionar?
Daca da, faceti-i deducerea personala de 250 lei. Aceasta deducere personala este referinta pentru calcularea impozitului, dar afecteaza si celelalte contributii pentru ca se pleaca de la alt brut ca sa se obtina netul de 800 lei.

Asadar, daca persoana nu este nici angajat in alta parte, nici pensionar, atunci:
- brut = 1077
- contributii asigurat = 172
- deducere personala = 250
- baza de impozitare = 655
- impozit = 105
- net = 1077 - 172 - 105 = 800
- contributii angajator = 280
--------------------------------------------
Total cheltuieli salariale = 172 + 105 + 800 + 280 = 1357
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Salarizare presedinte si sef.comisie cenzori RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Suntem o Asociatie de Propietari si vrem sa facem contract de mandat Presedintelui care este Administrator la o firma personala, ce contributii trebuie sa i se ... (vezi toată discuția)
Contributii retinute la presedintele unei asociatii de proprietari giv giv Buna ziua! Datorita faptului ca nu am gasit un raspun exact care sa ma lamureasca 100% stimati colegi va supun atentiei urmatoarea problema: Avem un ... (vezi toată discuția)
Personalul angajat intr-o asociatie de proprietari lorelena1306 lorelena1306 Am nevoie de cateva lamuriri cu privire la personalul angajat intr-o asociatie de proprietari: 1. Presedintele are contract de mandat. Ce impozite plateste? ... (vezi toată discuția)