Sunt presedinta noua ca toata conducerea la o asociatie de locatari si nu stiu ce taxe se platesc pentru contractul de mandat.
Cenzorul are contract de mandat si nu stim ce taxe se platesc la 800 lei net si care ar fi costul total al asociatiei la acest salariu.
Imi puteti spune daca e mai bine sa ii facem contract de munca normal?
Am mers asta la administratia finaciara si la biroul indrumari nu stiau sa imi spuna cde taxe platesc.
M-au pasat de la unii la altii apoi la diferiti inspectori si nu aveau habar.
In final am ajuns sa inteb cine vine in control in cazul in care platim mai putin sau mai mult fara sa stim si mi-au spus ca eram exact acolo (ei vin) dar nu stiu cit trebuie platit.
Au incercat sa sune diferiti prieteni si nu s-a ajuns la nici un rezultat.
Imi puteti spune va rog.
Nu stim care sunt costurile totale la acest salariu net 800 lei.
Trebuie sa afisam lista si dupa ce ca nu avem nici administrator si decat 2 membri in comite mai trebuie sa calculam si lista si nu stim ce costuri totale presupune.
Este o asociatie de 6 scari si nimeni nu doreste sa se implice.
Toti au impresia ca ceilalti trebuie sa faca ceva.
Doamna @elga din pacate la contractul de mandat se plateste mai mult fata de un contract normal daca nu s-ar acorda deducerea personala.
A calculat si domnul@arockz si la fel ii iese la calcule.
Acum astept un raspuns de la anaf sa vedem ce se plateste si cum si daca se acorda deducere.
Confirm.
Am trecut calculul prin 2 programe diferite care au si acest modul specializat de salarizare.
Voi reda mai jos ce i-am spus si lui @unlocatar
Ipoteza 1:
- contract baza/ principal
- fara persoane in intretinere
- net 800
Se obtin urmatoarele:
- mandat = 1430 cheltuiala totala
- CIM = 1387 cheltuiala totala
Ipoteza 2:
- contract secundar
- fara persoane in intretinere
- net 800
Se obtin urmatoarele:
- mandat = 1430 cheltuiala totala
- CIM = 1458 cheltuiala totala
Este o anomalie generata de ipoteza "contract baza", care la CIM-uri iti da sau nu deducerea personala in functie de baremul de salarizare.
La mandat deducerea nu se aplica in nici unul din cazuri.
Deci da, ai dreptate, CIM-ul are o cheltuiala salariala mai mica in cazul tau.
Multi dintre noi avem obiceiul de a filtra multe din raspunsuri prin prisma practicii. Sunt foarte rare cazurile cand un mandat este contract de baza si atunci as fi fost tentat sa merg pana in panzele albe ca mandat < cim la cheltuiala salariala totala.
Cu toate acestea, pentru un presedinte nu este legal CIM, dar se pare ca @unlocatar are o rezolvare si acolo =D>
Poate ne tineti la curent cu raspunsul doamnelor.
Deducerea personala are legatura directa cu calcularea impozitului si inseamna scutirea de la o parte din suma venitului brut de impozitare, atunci cand acest venit provine de la prima sursa de venit.
Deducerea personala are mai multe trepte (sume), depinzand daca esti singur (fara familie) sau ai in intretinere una, doua sau mai multe persoane. Prima si cea mai mica suma de deducere este 250 pentru o singura persoana. Pentru inca o persoana pe care o are in intretinere suma este de 300 lei s.a.m.d. Nu stiu a va spun exact, dar se poate gasi aceasta informatie relativ usor.
Aceasta deducere se face atat la salarii, cat si la indemnizatiile de mandat sau .... nu se face deloc daca omul respectiv este fie pensionar, fie la a doua, a treia, a n-spea sursa de venit.
Deci din acest punct de vedere, al deducerii personale, pentru acelasi om ca i se face CIM sau contract de mandat, procedura este aceeasi, i se deduce sau nu, in functie de criteriul de mai sus, daca este sau nu la prima sursa de venit.
Asa cum v-am mai spus insa, la contractul de mandat nu se plateste somaj si FNUASS niciodata, fata de CIM unde se platesc acestea (mai putin somajul pentru pensionari). Deci un contract de mandat este usor mai ieftin decat un CIM.
Contractele de mandat au tinte speciale care nu exista in CIM, cum ar fi presedinte de asociatie de proprietari sau cenzor ales.
Decl.112 nu este un program de calcul al salarizarii. Presupune ca asta s-a facut inainte pe un alt program si aici doar completezi suma brutului si a impozitului. Dovada cea mai pertinenta ca te lasa sa-ti calculezi impozitul separat in functie de deducerile personale, este aceea ca impozitul se completeaza manual, nu ti-l pune automat.
In schimb decl.112 este o buna verificare pentru modul cum aplici procentele de contributii la venitul brut. Asta da!
Calculul unui venit net se poate face tot prin testari succesive ale brutului pentru ca atat impozitul, cat si contributiile pentru asigurat si angajator se obtin prin formule de calcul aplicate acestui venit brut.
Se poate face extrem de usor folosind excelul, aplicand procentele de contributii ale asiguratului la venitul brut pus initial manual cu o valoare oarecare, apoi scazand deducerea personala din venitul brut, se obtine baza de impozitare, la aceasta se calculeaza impozitul si din brut se scade suma contributiilor pentru asigurat si impozitul rezultat. Da netul. Daca netul este prea mic se ajusteaza prin crestere venitul brut pus manual in celula initiala de pornire.....si tot asa pana cand ajungeti sa vedeti in celula de net suma pe care o doriti.
Mai departe pe orizontala urmeaza contributiile angajatorului in care se aplica procentele respective tot venitului brut initial stabilit deja pentru netul dorit. In cele din urma se calculeaza toate cheltuielile salariale rezultate.
Toate confuziile pleaca de la cei care au facut declaratia 112. Daca se pleca de la net era perfect.
Asa se pleaca de la brut pe care nu il stim.
Am completat in declaratia 112 un brut de 1086 atat cred ca este la un net de 800.
Nu o sa stiu prea curand daca e corect sau nu.
Astept raspunsul ANAF si va anunt daca intre timo nu afla nimeni nimic.
Semnatura nu a functionat ca nu apare inca la ei in baza de date asa ca maine merg sa o depun la ei pe CD.
Imi apar total obligatii de plata 480.(cum nu stiu desi toate sumele pe care le arata ca ar fi de plata sunt exact ca la orice calculator dupa net.)
Asa cum spunea si doamna elga, trebuie sa stii exact care sunt contributiile pentru fiecare categorie: salariat cu un singur job sau cu mai multe, daca este si pensionar, pentru persoanele din staff - deci cei cu contract de mandat, conventii civile. Repet, contributiile si procentele. Le introduci in tabelul Excel si te ”joci” de-a brutul, pana iese net-ul. Eu din 2-3 miscari le gasesc fara probleme.
In exemplele trimise de mine, ai tot ce-ti trebuie. Ramane sa verifici cu D112. Am comentat ca am si eu diferente de 1-2 lei - precis greseala de D112, adica lacoma - suma x 0,159% rezulta pe bune ceva de genul 0,47 lei - in mod normal nu se pune fiind-ca rotunjit este sub 0,50 lei, in schimb D112, o rotunjeste atat de bine, incat scoate 1 leu...
Deci introduci brut-ul in D112 si iti calculeaza contributiile atat cele personale, cat si pentru asociatie. Ai grija ca impozitul il scrii cu mana. Este bine sa ”mergi” dupa D112, pentru ca in final dupa aceasta declaratie esti luat la intrebari...
Pana la urma la ce fel de contract te-ai hotarat?