avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Testarea alcoolemiei de catre angajator - legala sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Testarea alcoolemiei de catre angajator - legala sau nu?

Bun gasit tuturor!
As dori, daca se poate, niste lamuriri in urmatoarea problema :
Un angajat dintr-o institutie publica este alcoolic cronic si de mai multa vreme obisnuieste sa vina la serviciu in stare de ebrietate. Directorul institutiei ar dori sa-i desfaca contractul de munca, bazandu-se pe o prevedere din Regulamentul intern care prevede sanctionarea cu desfacerea disciplinara a contractului de munca , printre altele, si in cazul prezentarii la serviciu in stare de ebrietate, in cazul introducerii si/sau consumului de alcool in interiorul institutiei.
Problema care s-a ivit in acest caz este ca Regulamentul Intern nu prevede nimic in legatura cu modul de stabilire a "starii de ebrietate". Mai concret, cum se poate determina aceasta daca regulamentul Intern are o lacuna in acest sens? Poate angajatorul sa supuna angajatul respectiv unei testari cu fiola in timpul serviciului? Daca nu se poate, cum poate proceda pentru ca actiunea respectiva sa nu poata fi considerata abuziva de catre angajatul vizat?
Mentionez ca in Regulamentul Intern exista o prevedere conform careia, in cazul existentei unei suspiciuni de boala sau la observarea unui comportament anormal al angajatului care poate conduce la suspiciuni de boala, angajatorul poate dispune trimiterea angajatului la un control medical, fara insa a specifica daca-l trimite la cabinetul de medicina muncii sau la medicul de familie.
Multumesc anticipat pentru eventuale raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:28, 4 Iunie 2018
Deci, din ceea ce am citit mai sus, inteleg ca trebuie neaparat modificat Regulamentul Intern pentru ca procedura testarii alcoolemiei sa nu fie considerata abuziva ?
Da, trebuie inclusa in regulamentul intern al angajatorului aceasta testare ...
Multumesc frumos tuturor pentru mesaje.:thumbup:
si daca se face o procedura interna numita ,,PROCEDURA DE LUCRU privind testarea salariaţilor în vedere stabilirii cantităţii de alcool pur in aerul expirat"in care se specifica perioadele de testare, unde se testeaza etc nu ar fi corecta ? si inca o intrebare am : angajatorul poate trimite angajatii sa faca aceste testari la medicina muncii ori de cate ori este stabilita in procedura?Nu se ia in considerare ca fiind abuziva aceasta alegere?
Se poate emite o astfel de procedura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stare de ebrietate buna ziua. angajatorul are dreptul sa pună ... veronicam veronicam Stare de ebrietate Buna ziua. Angajatorul are dreptul sa pună fiola angajatului dacă îl suspectează ca a consumat alcool? Dacă da, va rog și temeiul ... (vezi toată discuția)
Test alcoolemie izabela_wt izabela_wt Am si eu o nelamurile. Daca sunt oprita in trafic am obligatia de a efectua testul de alcoolemie sau ramane la latitudinea mea sa aleg? Voi fi sanctionata sau ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca pentru alcool anamarianicol anamarianicol buna seara, as dori sa stiu procedura pentru controlul alcolemiei angajatilor la servici si ce proces verbal trebuie facut pentru acest fapt. va multumesc ... (vezi toată discuția)