avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acord individual
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acord individual

As dori sa stiu, din pct de vedere legal, in ce conditii se poate introduce acordul individual doar la anumite locuri de munca dintr-o societate. Cum se va face plata salariatilor, avind in vedere ca unii sint calificati, altii nu, iar norma pe operatie e mentionata ca timp de executie pe reper si nu ca tarif de exec pe reper - la aceiasi faza de lucru?
Cel mai recent răspuns: nuta_statache , utilizator 21:26, 22 Februarie 2012
Salarizarea in acord individual trebuie sa fie introdusa in CCM sau regulamentul intern.
Trebuie sa stabiliti niste tarife pe operatiuni, iar acestea trebuie sa poata fi numarate lunar.
Pentru munca depusa se calculeaza suma de acord = nr. operatiuni x tarif/operatiune.
Pentru concediile de odihna respectati codul muncii, folosind media veniturilor realizate in 3 luni anterioare. Pentru medicale - media veniturilor din 6 luni anterioare.
In lunile in care nu se realizeaza norma, angajatii vor castiga mai putin.
Trebuie sa calculati norma in asa fel incat sa asigurati angajatilor salariul minim garantat in plata.
Multumesc!
Inca o intrebare: de unde reiese care e salariul minim garantat in plata? Cine il stabileste? Maistri coordonatori cum sint afectati la salariu?

HG nr. 1.225/2011 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata:
Incepand cu data de 1 ianuarie 2012, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012, reprezentand 4,13 lei/ora.
Stabilirea, pentru personalul incadrat prin încheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui prevazut mai sus constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii prevazute mai sus se realizeaza de catre personalul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin inspectoratele teritoriale de munca judetene si al municipiului Bucuresti, imputernicit, dupa caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

La stabilirea normei lunare sa aveti in vedere ca numarul de operatiuni ce trebuie executate sa permita realizarea salariului minim.

Puteti face un calcul de genul:
tarif minim operatiune = 4,13 lei impartit la nr. de operatiuni posibile de executat intr-o ora
Bineinteles ca nu toate operatiunile pot avea acelasi tarif. Analizati acest aspect.

La maistrii coordonatori ar trebui sa aveti in vedere ca in timpul lucrului supravegheaza, coordoneaza, corecteaza, invata pe subalterni, deci nu poate executa aceeasi norma ca muncitorii. Aici dvs. stiti mai bine ce fac, dar cred ar trebui norma separata pentru ei.

Analizati bine problema, nu stiu daca e foarte avantajos sa apelati la salarizarea in acord.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu minm brut in 2012 dumilor dumilor Buna ziua. Potrivit Hotararii Guvernului nr. 1.225 din 2011, pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicat in ... (vezi toată discuția)
Ore efectiv lucrate mikitth mikitth Care este media orara lunara (efectiv lucrata) la care se raporteaza salariul minim pe economie? (vezi toată discuția)
Salarizare ninocica ninocica daca angajej o persoana cu 2/h pot sa pun salariul aferent la 2h pe contractul de munca s-au trebue sa ilpun la fel ca la cel cu norna intreaga (vezi toată discuția)