avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pentru cartea de identitate - cetatean roman casatorit ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pentru cartea de identitate - cetatean roman casatorit in Elvetia

Oare cine poate sa-mi dea un sfat?
Locuiesc în Elvetia,unde sunt casatorita cu un cetatean elvetian.
Doresc sa vin în România pentru a-mi schimba cartea de identitate si pasaportul,însa nu stiu daca am nevoie de acte emise aici,în Elvetia.Unii spun ca am nevoie de o derogare emisa de ambasada româna din Elvetia,altii ca nu am nevoie decât de certificatul de casatorie...!
Oare care este adevarul?Cine ma poate ajuta?B-)
Cel mai recent răspuns: aisha10 , utilizator 22:15, 23 Februarie 2012
Pentru schimbare CI sunt necesare:
- Cerere tip pentru eliberarea cartii de identitate;
- Certificatul de nastere al solicitantului, in original si copie;
- Certificatul de casatorie, in original si copie (daca este cazul);
- Adeverinta de identitate sau actul de identitate initial;
- Actul prin care se face dovada spatiului de locuit, in original si copie;
- Hotararea judecatoreasca de divort (daca este cazul);
- Timbru fiscal;
- Chitanta contravaloare carte de identitate.

Multumesc pentru raspuns!Întrebarea mea este daca am nevoie de derogare sau alte documente eliberate aici,în Elvetia!Nu doresc sa plec si sa ma trezesc ca nu am tot ce-mi trebuie,fiind obligata sa ma întorc...
cineva îmi "spune"ca am nevoie de derogare emisa de ambasada României din Elvetia,pentru ca aceasta din urma nu face parte din UE...
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Ares-3, moderator
Nu aveti nevoie de nimic special din partea autoritatilor elvetiene.

Daca nu v-ati casatorit in fatza autoritatilor romane (la ambasada/consulatul Romaniei in Elvetia) ci fatza celor elvetiene, va trebui sa transcrieti extrasul elvetian de casatorie - casatoria va fi inregistrata in Registrul National de Evidenta a Persoanelor si veti obtine certificatul de casatorie romanesc.

Din ce scrie pe site-ul consulatului, as zice ca puteti face transcrierea si la ei insa e cam alambicata exprimarea; poate ar fi mai bine sa dati un telefon daca intentionati sa rezolvati transcrierea in Elvetia:


Atenţie! Pentru căsătoriile încheiate în Elveţia şi Liechtenstein după 1 octombrie 2011 – nu se fac înscrieri de certificate de căsătorie la secţia consulară a ambasadei României la Berna, ci numai transcrierea extrasului elveţian de căsătorie, cu apostila Convenţiei de la Haga din 1961, la: starea civilă a ultimului loc de domiciliu din România sau la Starea Civilă a sectorului 1 din mun. Bucureşti (la solicitarea personală a cetăţeanului român sau prin mandatar cu procură de mandat autentificata (la secţia consulară ori la un notar elveţian - pe care se aplică apostila Convenţiei de la Haga din 1961). Trebuie sa specificati şi regimul matrimonial ales, care poate fi: al cantonului elveţian unde s-a oficiat căsătoria, ori cel pentru care aţi optat dumneavoastră cu documente doveditoare (regimul matrimonial, în conformitate cu noul cod civil din România, poate fi: comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională”).

[ link extern ]

Daca doriti informatii despre actele necesare etc., reveniti.
Multumesc pentru informatii!
Daca exista posibilitatea sa fac transcrierea actului de casatorie în România este foarte bine,însa trebuie sa fiu sigura deoarece nu mai am mult timp la dispozitie pentru a "ma misca"aqici,în Elvetia.
Din câte am citit pe site-ul ambasadei Romnâniei la Berna,transcrierea se poate face si în România!Nu-i asa?
Desigur.

Gasiti aici
[ link extern ]
o lista cu explicatii mai detaliate privind actele de care aveti nevoie.

Alte discuții în legătură

Schimbare de nume in acte - dupa casatoria cu un cetatean german petro_lore petro_lore buna, in august ma casatoresc in germania cu cetatean german; as dori sa stiu ce acte trebuie schimbate dupa casatorie(in urma schimbarii numelui) si cat ... (vezi toată discuția)
Pasaport/carte de identitate - reinnoire in anglia MihaelaMills MihaelaMills Sunt in Anglia de 8 ani, si de curând mi-au expirat buletinul/pasaportul!! De câteva luni bune încerc in zadar sa trimit e-mailuri ambasadei de la Londra sa ... (vezi toată discuția)
Schimbare act de identitate in urma casatoriei gabyella gabyella M-am casatorit in Ungaria pe data de 24 noiembrie cu un cetatean maghiar si dorim sa ne stabilim resedinta in Budapesta (aici locuim pentru moment). As dori ... (vezi toată discuția)