avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie jumatate de imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie jumatate de imobil

Bunicii detin o casa care este impartita in 2 apartamente cu intrari separate si racordari la utilitati separate. Noi locuim cu ei, fiecare separat in apartamentele respective. Bunicii vor sa ne treaca pe nume jumatatea de casa prin donatie astel ca vom avea 1/2 din casa. Trebuie facuta iesirea din indiviziune? daca nu se face ce consecinte are acest fapt?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: juridic dana , utilizator 10:31, 28 Februarie 2012
Din descrierea Dvs. rejultă trei jumătăți de casă:
1. Bunicii detin o casa care este impartita in 2 apartamente cu intrari separate si racordari la utilitati separate.
2. Noi locuim cu ei, fiecare separat in apartamentele respective.
3. Bunicii vor sa ne treaca pe nume jumatatea de casa prin donatie astel ca vom avea 1/2 din casa.

Eu am să încerc să reformulez așa cum am înțeles eu :
1. Locuiți într-o casă cu 2 apartamente cu intrari separate si racordari la utilitati separate aflate în INDIVIZIUNE.
2. Bunicii Dvs. dețin un apartament și Dvs. celălalt apartament.
Vreți să știți dacă:
A. Trebuie facuta iesirea din indiviziune?
b. Care sunt consecintele dacă nu ieșiți din indiviziune?
CORECT ?
Dacă este corect, sfatul meu este să vă vândă apartamentul deținut, caz in care cheltuielile sunt aceleași, dar aveți siguranța proprietății și nu aveți nevoie de nici o ieșire din indiviziune.
Corect ar fi să prevedeți și o clauză de habitație viageră în favoarea bunicilor.


E corect.
Cheltuielile nu sunt aceleasi in caz de vanzare, caci noi ar trebui sa suportam si cei 3% impozit pe vanzarea a jumatatii de imobil.

Dar pana la urma tot nu m-am lamurit. Daca mergem pe donatie simpla fara clauze, se emit doua CF-uri diferite? sau se emite un singur CF in care aparem si noi si bunicii ca proprietari?

eu iesirea din indiviziune o inteleg ca fiind delimitarea clara a suprafetelor detinute de fiecare in parte. Prin donatie se delimiteaza sau nu suprafetele detinute de fiecare?
Delimitarea suprafetelor detinute de fiecare parte se face prin act de dezmembrare intocmit in forma autentica, care are la baza o lucrare topografica de dezmembrare.
Pentru aceasta este necesar sa luati legatura cu un inginer topometrist/cadastrist pentru a efectua masuratorile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmembrare imobil, 18 apartam.,curte,beciuri,pod/fara acordul a 4 proprietari budamagda budamagda Va rog sa ma ajutati, deoarece in imobilul in care locuiesc la et.II , imobil de peste 100 de ani in plin centru, in forma de U, 13 apartamente au fost ... (vezi toată discuția)
Bunica mi-a donat 1/2 din casă și o suprafață din grădină, dar copiii ei nu sunt de acord cu ce am primit și nu mă lasă să-mi fac casă acolo. cum aș putea să obțin bucata mea de teren? diana2482 diana2482 Am facut contract de donatie cu bunica si am primit jumate din casa si o suprafata de 1260mp de teten din gradina unde mai au si cei 4 copii ai ei teren.Eu as ... (vezi toată discuția)
Separare in extrasul cf aniv aniv Buna ziua As dori sa ma ajutati daca se poate in urmatoarea problema: Intr-un extras CF exista 2 proprietari a unei suprafete de 1400mp si se specifica ... (vezi toată discuția)