am preluat administratia unui bloc si, ulterior preluarii, am constatat ca fostul administrator a scazut ajutoarele de caldura (bonul de casa eliberat de RADET in baza sumelor virate de primarie) in registrul de casa :O, ajungandu-se la o diferenta in casa, in perioada 2006-2012, de 10.506 lei; cum se poate procedeaza in continuare, cu atat mai mult cu cat cenzora sustine ca e corect? am impresia ca dumneaei s-a multumit doar sa semneze actele: asociatia respectiva nu are registrul jurnal, registrul de casa a fost completat intr-un singur exemplar, s-a impartit dobanda de la fondul de rulment (au sume in depozit) la proprietari, soldul fondului de reparatii a fost calculat si inregistrat doar la total incasari la sfarsitul anului, nu cronologic pe proprietari si chitante, inregistrandu-se sume care se presupune ca vor fi incasate #-o oetc....va multumesc
Asociatia nu incaseaza nimic, nici in cont, nici in alta parte, banii se duc direct de la primarie la furnizorul de agent termic.
Furnizorul emite factura pe baza citirilor contoarelor de bransament si ..... apoi primeste, pe baza borderoului aprobat de primar pentru ajutoare, banii pentru ajutoarele de caldura de la primarie. Emite un bon de casa (asa se numeste in Bucuresti) pe care il trimite asociatiei de proprietari cu scop pur informativ ca aceasta sa stie ca are de platit factura mai putin valoarea bonului de casa achitata de primarie direct furnizorului.
@migaste are dreptate! In Bucuresti dovada platii catre RADET se cheama bon de casa.
La asociatie bonul de casa sta langa factura ca o chitanta oarecare, dovada ca din acea factura este deja platita o suma, iar in listele de intretinere se pun sumele calculate pentru caldura fiecarui apartament si separat o rubrica cu aceste ajutoare care se scad din cota de caldura a apartamentului. Deci lista de intretinere inchide exact factura si bonul de casa primit de la furnizor.
Nu trebuie nimic operat in RC, pentru ca bonul de casa reprezinta o plata a primariei catre furnizor, nu o plata catre asociatia de proprietari de la primarie.
Asociatia de proprietari nu primeste nimic direct, ci i se scade din factura o suma, suma vehiculata intre primarie si furnizor pentru asociatia respectiva.
Pai doamna Elga, discutam discutii, daca legea-i una, dar la Bucuresti este intr-un fel si in provincie este altfel - si nu este vorba despre vre-un sistem propriu de organizare a muncii la RADET.
Si la noi, functie de venitul/cap de locuitor, primarul emite niste decizii in care sunt stipulate clar cat la % din valoarea incalzirii totale este suportata de guvern, mai vine (de anul acesta) si primaria cu un procent si o valoare maximala.
Directia de Asistenta Comunitara emite o anexa in care sunt trecuti toti cei care au cerut si s-au incadrat in ac. ajutoare la incalzire - anexa care ajunge la asociatie. Asdministratorul, dupa ce introduce factura in costuri, face si repartizarea incalzirii si este in masura sa completeaze pentru fiecare cetatean care a solicitat ajutorul, valoarea incalzirii pentru apartamentul sau, in Gcal. Se semneaza, stampileaza aceasta situatie si le predam la DAC. Acestia introduc informatia de consum trecuta de asociatie intr-o ecuatie - asa cum este prevazut in norme, rezultand valoarea efectiva care trebuie scazuta cetateanului si probabil se incarca in gestiune cu aceste sume. desigur, ”inchide cercul” la furnizor, care are grija sa informeze si asociatia despre achitarea diferentei de factura. Asta este tot.
Ca sa inteleaga si altii aceasta ”gimnastica”, furnizorul emite factura full , asociatia achita numai partea nesuportata de stat sau CL, factura inchizandu-se cu acele borderouri de la DAC. Deci asociatia lucreaza numai cu documente, nu cu bani, bonuri de casa sau alte ciudatenii.
Cred ca de aici au aparut aceste discutii: la noi nu se practica aceste bonuri de casa, care intr-adevar, @adriantot are dreptate in legatura cu denumirea si felul de a se procura si deconta! Oricum, nu au ce cauta in registrul de casa.
LAST EDIT: Dupa efectuarea calculelor de catre DAC (rezolvarea ecuatiei), acea anexa 8 ajunge si la asociatie, cu sumele ”batute in cuie”, astfel ca si noi stim exact care este suma finala aprobata. Am sesizat ca diferenta dintre situatiile noastre este aceasta cu bonul de casa. Noi nu avem asa ceva si probabi ca de aici s-a iscat aceasta discutie ciudata.
Repet insa, cum de altfel ati si afirmat, acestea nu au nimic in comun cu registrul de casa, unde se introduc numai sume incasate sau sume platite.
Am sa va spun ceva care poate ar lamuri lucrurile.
- borderoul pe care noi il completam cu ce caldura are omul, cat reprezinta procentul care i se acorda etc si il predam la primarie, via furnizor, e posibil ca intr-o luna, teoretic vorbind, unuia dintre solicitantii de ajutor de incalzire pe care eu l-am trecut in borderou sa nu i se aprobe ajutorul si atunci eu nu-l pot trece in lista de intretinere cu ajutor.
Teoretic, ca teoretic, dar in anii trecuti s-a intamplat, cand erau cca 30 solicitanti, eu ii completam pe toti in borderou pe baza declaratiilor pe care le faceau si..... pe bonul de casa care imi venea luna urmatoare o data cu factura, bon de casa pe care se detaliaza omul si suma aprobata, ei bine, unii lipseau.
Deci eram fortata sa-i trec pe lista de intretinere ca avand acest ajutor numai pe cei care erau trecuti si in acest bon de casa detaliat aprobat si care sume se scadeau realmente din factura, nu pe cei din borderou.
Borderoul e propunere, bonul de casa e o certitudine!