avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ajutoare de caldura scazute in registrul de casa!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ajutoare de caldura scazute in registrul de casa!

am preluat administratia unui bloc si, ulterior preluarii, am constatat ca fostul administrator a scazut ajutoarele de caldura (bonul de casa eliberat de RADET in baza sumelor virate de primarie) in registrul de casa :O, ajungandu-se la o diferenta in casa, in perioada 2006-2012, de 10.506 lei; cum se poate procedeaza in continuare, cu atat mai mult cu cat cenzora sustine ca e corect? am impresia ca dumneaei s-a multumit doar sa semneze actele: asociatia respectiva nu are registrul jurnal, registrul de casa a fost completat intr-un singur exemplar, s-a impartit dobanda de la fondul de rulment (au sume in depozit) la proprietari, soldul fondului de reparatii a fost calculat si inregistrat doar la total incasari la sfarsitul anului, nu cronologic pe proprietari si chitante, inregistrandu-se sume care se presupune ca vor fi incasate #-o oetc....va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 2 Martie 2012
migaste, utilizator
Cel mai recent răspuns: migaste , utilizator 20:45, 12 Martie 2012
Daca ajutorul de incalzire este scazut pe liste, nu se mai trece in chitanta care ii este data omului.

Sunt asociatii unde ajutorul de caldura nu se trece pe liste si atunci in chitanta se trece valoarea ajutorului, iar de platit, plateste diferenta intre cota intreaga a intretinerii si valoarea ajutorului.
Incerc sa inteleg si poate ca, pentru multe asociatii, lucrand cu institutii ale statului a devenit cumva normal ca lucrurile sa nu fie tratate conform reglementarilor, conform legislatiei... Ma refer la emiterea de catre o regie a unui document intitulat "bon de casa" dar care de fapt este o factura de stornare a unei sume datorate, facturate initial asociatiei, un document contabil de regularizare, un proces verbal, un borderou...orice altceva, dar in nici un caz "bon de casa".
Asta fiind situatia, asociatia nu are decat sa tina cont si sa inregistreze acest document indiferent cum o sa-l denumeasca cei care-l intocmesc si emit.
Acest document poate avea efect doar atunci cand este cunoscut de asociatie. De aceea pe listele de plata poate apare suma de plata intreaga, ca si cum nu ar exista acest ajutor, daca acest document nu a ajuns la asociatie pana la data intocmirii listelor lunare.
Iar daca acest document, ce stabileste clar ajutorul de incalzire pe fiecare apartament, ajunge in posesia asociatiei inainte de afisarea listelor lunare, este normal ca pe liste sa apara suma de plata diminuata cu acest ajutor, diminuata direct sau pe coloane separate.
Operatiunile de inregistrare, de compesare a ajutorului se fac in contabilitatea interna a asociatiei, in fisele personale ale fiecarui proprietar...
Pe orice chitanta emisa de asociatie trebuie sa se consemneze exact suma platita de proprietar, indiferent ce reprezinta acea suma, indiferent daca ceva este compensat, redus, esalonat, stornat, anulat...
Nu, "bonul de casa", repet, situatie pe care o cunosc din Bucuresti si cu care am de-a face luna de luna, este o lista editata pe o hartie A4, cu beneficiarii de ajutor pentru incalzire, de forma unei liste cu nr.crt., nume beneficiar si suma primita ca ajutor.
Aceasta este o chitanta emisa de RADET avand la baza, probabil, borderoul initial pe care l-am completat noi aprobat de primar.

Miscarea hartiilor este urmatoarea:
- primarie catre asociatie via RADET - borderou cu numele celor care trebuie sa primeasca ajutorul. La asociatie se completeaza sumele calculate pe baza cotei repartizate din factura curenta;
- asociatie catre primarie, via RADET, borderoul completat cu sume si semnat de administrator si stampilat.
- primarie catre RADET - document de achitare a platii ajutorului aprobat. In aceasta faza RADET inregistreaza plata facuta de primarie;
- RADET care asociatie - "bonul de casa" = lista cu beneficiarii de ajutor pentru incalzire cu sumele aprobate.

Pentru asociatie aceasta are valoarea unei chitante prin care "cineva", adica primaria, a platit din factura asociatiei o suma de bani.
Asociatia isi scade din Pasiv de la facturi neachitate suma totala a ajutorului, iar in Activ opereaza pe lista de intretinere, in rubrica "ajutoare de incalzire" aceste sume in dreptul fiecarui apartament in cauza.

La aceasta faza am spus ca sunt asociatii care nu fac acest lucru in liste, pur si simplu nu au rubrica de "ajutor de incalzire". Atunci sunt obligate sa procedeze altfel scaderea acestor sume din Activ.
Pe chitantierele tipizate pe care le-am vazut eu exista un loc in care se consemneaza exact suma de ajutor de incalzire. Chitanta se completeaza cu suma rezultata din diferenta de pe lista si ajutorul de incalzire, se completeaza ajutorul pentru incalzire. Acoperirea diferentei se face prin acel "bon de casa".
Deci scaderea se produce in "casa".
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
elga50, moderator
Procedura este corecta, cam asa se face si la noi, am mai spus, insa legislatia spune ca acest tabel, borderou sau ”bon de casa” cu sumele care efectiv se acorda ca ajutor de incalzire, trebuie afisate la sediul as. prop. Scopul este clar, in vederea informarii proprietarilor... La noi, in listele de plata avem rubrica de incalzire cu valoarea incalzirii 100%, urmeaza celelalte rubrici cu cheltuielile la intretinere si la sfarsit rubrica cu ajutoare care, evident se scad. Urmeaza rubrica Total luna de plata, restante daca are si un total gen.
Asociatia este scazuta din factura emisa, exact cu suma ajutoarelor din borderou pe luna respectiva, acest lucru este clar stipulat la situatia incasarilor ce apare pe factura urmatoare, alaturi de platile efectiv facute de asociatie. Nu mai vorbesc ca aceleasi sume scazute apar si in Fisa de cont a furnizorului pe care o tine asociatia si ca doc. justificativ este anexa 8 cu nr. / data/ valoare.
Si ca sa raspund unui domn care confunda mereu marfa cu ambalajul - la sfarsitul perioadei de incalzire (situatia treneaza uneori si pana in luile iunie-iulie), furnizorul intocmeste o situatie centralizatoare cu toti proprietarii care au primit ajutoare, cu sumele efectiv luate in calcul la dansii, comparativ cu sumele repartizate de noi - pe prima anexa. Situatia este binevenita din toate punctele de vedere deoarece mai sunt unele scapari - de obicei sume sub 1 leu rezultate din aproximari sau calcul cu mai multe zecimale, insa mai sunt si alte cazuri de proprietari care au intarzieri in prezentarea documentelor justificative la DAC sau schimba declaratia de venit in + sau - ... La momentul potrivit, bifam toate aceste diferente si facem regularizarile necesare. Asa cum s-a mai spus, in toata aceasta ”hora” intra asociatia, furnizorul, DAC si proprietarul (nu neaparat in aceasta ordine).
Am avut cateva probleme cu un proprietar care a declarat in fals venituri mai mici astfel incat li s-au acordat ajutoare mai mari, dar in urma anchetei sociale intreprinse de primarie s-a depistat acest lucru. In mod normal trebuia sa se la se cel putin cu amenzi usturatoare, dar pentru ca erau persoane f. in varsta, li s-a ”taiat” pur si simplu din ajutor, iar asociatia a fost nevoita sa procedat la fel...
multumesc, d-na elga, nici eu nu ma puteam exprima mai coerent si la obiect =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinerii la furnizor nathaly nathaly Sunt un locatar de pe aceeasi scara cu unul din utilizatorii de pe forum.Intrebarea mea este : mai multi locatari de pe aceeasi scara,putem plati facturile de ... (vezi toată discuția)
Chitante radet ndan57 ndan57 chitantele/bon de casa primite din partea RADET-ului ptr. \"ajutoare\" se trec in registrul de casa la incasari?. multumesc. (vezi toată discuția)
Administrator de bloc - modificare ajutor de incalzire pe lista de plata ClaudiuSP ClaudiuSP Buna seara eu si sotia mea am depus actele pentru ajutorul de caldura si administratorul ne-a trecut o suma pe hartii , cand am verificat la Coltern doamna de ... (vezi toată discuția)