avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acceptarea succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acceptarea succesiunii

Stimate d-ne/domni

In urma cu 4 luni bunica mea a decedat lasand in urma o casa. Mostenitorii ar fi fica acesteia (sora mamei) respectiv eu si fratele meu care o reprezentam pe mama noastra decedata cu 20 de ani inaintea bunicii.
Bunica nu a lasat testament si desi locuiesc din cand in cand in casa bunicii ( care e in alt oras) si am lucruri sotul matusii tine sub cheie toate actele inclusiv certificatul de deces.

Intrebare: Cum pot sa fac o declaratie de acceptare a succesiunii, fara a avea certificatul de deces al bunicii (pe care sotul matusemii nu mi-l va da)?...pot sa-l fortez doar pe cale judecatoreasca dar asta ar insemna scandal in familie, ceea ce vreau sa evit cu orice pret in memoria bunicii. Declaratia de acceptare a succesiunii vreau s-o fac pentru a fi asigurat ca am un cuvant de spus in viitor asupra casei. Fratele meu care e in Tokio are acces cu atat mai putin la certifcatul de deces al bunicii (poate sa faca o declaratie la consulat)? Exista vre-o modalitate de rezolvare a aceste-i situatii.

Nu as vrea sa recurg la varianta "Acceptare tacita" decat ca variant ad eultim resort, avand in vedere posibilele complicatii ce pot sa rezulte de aici
cermak gruianu a scris:

Mergeti la un notar si dati o declaratie de acceptare a succesiunii de pe urma defunctei (bunicii).Personal cunosc cazuri asemanatoare unde nu s-a solicitat certificatul de deces.Precizati insa atunci cand dati declaratia de acceptare a succesiunii, numele corect al defunctei (in mod obligatoriu), ultimul domiciliu al acesteia si data decesului (in situatia in care le cunoasteti).In rest, nu cred ca o sa intampinati probleme.

Va multumesc pt raspuns...evident cunosc datele bunicii doar eram acolo ...am apelat la acest forum util tocmai datorita faptului ca notarul la care am fost in Bucuresti mi-a cerut experes acte in original , certificat deces al mamei pe care o reprezint si al bunicii. Dar am sa ma adresez si la alti notari.
Parca v-am mai spus ca puteti merge la un avocat.Va costa mai mult dar daca vreti neaparat sa rezolvati mai repede incercati sa aveti in vedere si aceasta varianta.
Vedeti sa nu iesiti din termen.

avocat Claudiu Lascoschi
Domnule avocat Lascoschi, Dna Gabriela Am fost la mai multe cabinete notariale din orasul de domiciliu al bunicii. Toti refuza autentificarea unei declaratii de acceptare a succesiunii in absenta unui certificat de deces. Spunendu-le care este situatia , respectiv ca matusa mea refuza sa mi-l dea , respectiviis pun ca nu se poate face nimic si ca nu s-au mai confruntat cu o asemenea situatie.
Intrebare:

Cunoasteti dv un cabinet notarial in Bucuresti unde sa se poata da o declaratie de acceptare a succesiunii (autentificata sau privata) fara a avea un certificat de deces?
sau un avocat?

Vreau sa am un document la mana care sa-miu ofere din punct de vedere juridic un cuvant de spus cand se va deschide succesiunea.
Incercati sa fortati la notariat depunerea unei cereri scrise prin care sa solicitati darea declaratiei de acceptare a mostenirii.
Notarul sa va raspunda in scris ca refuza autentificarea declaratiei dvs pe motiv ca nu aveti certificatul de mostenitor.
In acest fel e ca si cum ati dat declaratia sau cel putin se vede clar ca ati vrut sa o dati dar nu ati fost lasat.;)
Dar, sa nu uitati SA AVETI DOVADA depunerii cererii la notar.

Daca nu veti reusi acest lucru mergeti la un avocat.Trebuie sa se rezolve cumva.
E vorba de dreptul dvs pana la urma.

avocat Claudiu Lascoschi
Sfatul meu este sa faceti declaratia de acceptare expresa a succesiunii in calitate de nepot, prin reprezentare, in fata notarului public, declaratie pe care notarul public are obligatia de a o transmite la infonot pt. a fi opozabila tertilor, astfel va este asigurata partea de 1/4 din mostenire, daca accepta si fratele si matusa succesiunea. Pentru aceasta declaratie nu este obligatoriu certificatul de deces, trebuie doar sa stiti exact data decesului si ultimul domicilu al defunctei.

Alte discuții în legătură

Acceptarea succesiunii ContSters78406 ContSters78406 Am o intrebare:declaratia de acceptare a succesiunii care se face in termen de 6 luni de la decesul unei persoane la un notar public trebuie sa fie insotita si ... (vezi toată discuția)
Se poate sa ma scoata de la mostenire? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, este vreo posibilitatea legala ca o ruda, care are si ea dreptul la mostenire, sa faca succesiunea fara mine, in ideea de a ma indeparta de la ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)