In urma cu 4 luni bunica mea a decedat lasand in urma o casa. Mostenitorii ar fi fica acesteia (sora mamei) respectiv eu si fratele meu care o reprezentam pe mama noastra decedata cu 20 de ani inaintea bunicii.
Bunica nu a lasat testament si desi locuiesc din cand in cand in casa bunicii ( care e in alt oras) si am lucruri sotul matusii tine sub cheie toate actele inclusiv certificatul de deces.
Intrebare: Cum pot sa fac o declaratie de acceptare a succesiunii, fara a avea certificatul de deces al bunicii (pe care sotul matusemii nu mi-l va da)?...pot sa-l fortez doar pe cale judecatoreasca dar asta ar insemna scandal in familie, ceea ce vreau sa evit cu orice pret in memoria bunicii. Declaratia de acceptare a succesiunii vreau s-o fac pentru a fi asigurat ca am un cuvant de spus in viitor asupra casei. Fratele meu care e in Tokio are acces cu atat mai putin la certifcatul de deces al bunicii (poate sa faca o declaratie la consulat)? Exista vre-o modalitate de rezolvare a aceste-i situatii.
Nu as vrea sa recurg la varianta "Acceptare tacita" decat ca variant ad eultim resort, avand in vedere posibilele complicatii ce pot sa rezulte de aici
Chiar daca stie data decesului si ultimul domiciliu al defunctei daca notarul ii cere dovada decesului va trebui sa forteze obtinerea unei dovezi in sensul ca notarul ii incalca dreptul de a da o declaratie de acceptare a mostenirii.
Notarii au tot felul de directive de la Camera Notarilor.
Va multumesc pentru informatii, am gasit un notar dispus sa-mi ia o declaratie de acceptare a succesiunii fara a prezenta un certificat de deces. Probabil o voi face saptamana aceasta...sper sa nu se razgandeasca notarul :-)
Matusa mea va accepta succesiunea tacit. In ce ma priveste tot ce vreau este sa am un cuvant de spus atunci cand se va deschide succesiunea.
Daca acceptati succesiunea dupa bunica defuncta prin reprezentare, dati in acest sens o declaratie de acceptare expresa a succesiunii la notar, in termenul de 6 luni de optiune succesorala, o ulterioara dezbatere a succesiunii dupa bunica nu va putea avea loc fara citarea dv. daca veti da corect datele de identificare ale bunicii: numele si prenumele, locul decesului, data decesului si eventual, data nasterii acesteia.
Va poate folosi atat certificatul de deces la mamei dv., fiica defunctei, cat si certificatul de nastere al mamei unde este mentionat numele bunicii - mama mamei si varsta acesteia. Incercati cu aceste acte sa obtineti o copie de pe certificatul de deces al bunicii, de la Primarie si in baza certificatului dv. de nastere pentru a stabili filiatia si interesul dv.
De asemenea, va recomand sa faceti o adresa la Primaria care a inregistrat decesul bunicii, anexand certificatul de deces al mamei, actul de nastere al acesteia si actul dv. de nastere aratand ca sunteti mostenitor al defunctei ...bunica dv. (decedata la data de ...., in localitatea ....., nascuta la data de.....) prin reprezentare si sa va introduca in Anexa 1, mentionand imprejurarea ca nu detineti certificatul de deces al bunicii fiind la matusa dv. care refuza sa va elibereze o copie. Pastrati o copie de pe adresa depusa la Primarie cu data si nr. de inregistrare. Si aceasta va face dovada acceptarii succesiunii. Si fratele dv. poate face o declaratie de acceptare a succesiunii dupa defuncta bunica la Consulat sau Ambasada din tara in care isi are resedinta sau domiciliul. Pentru aceasta trebuie sa aiba datele de identificare ale bunicii: numele si prenumele, locul decesului, data decesului si eventual, data nasterii acesteia. Bineinteles, aceste declaratii de acceptare expresa a succesiunii dupa bunica au valoare juridica numai daca sunt facute in termenul de optiune succesorala, respectiv in termen de 6 luni de la data decesului bunicii. In cadrul acestui termen, aveti calitatea de succesibili, iar dupa expirarea acestui termen, nu veti fi considerati straini de succesiune, ca si cand niciodata nu ati fi avut vreo calitate de succesibil si potential mostenitor. ;)