avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plafon plati achizitii intracomunitare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plafon plati achizitii intracomunitare

cat este plafonul de casa pentru achizitii intracomunitare ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 13:32, 4 Martie 2012
5000 de lei sau 10000 de lei pentru magazine de tip cash& carry @Dumitru_DASCALU.

@mirceaungureanu efectuati plati direct in valuta cu numerar? De ce nu prin banca?
Ultima modificare: Duminică, 4 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Operaţiunile de încasări şi plăţi în valută nu intră sub incidenţa prevederilor OG nr.15/1996.
Acest lucru este stabilit la pct. 13 din H.G. nr. 2185/2004 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a O.G. nr. 15/1996, ce stabileste:
operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei
.

Acest plafon de 5.000 lei/furnizor prin echivalent in valuta nu este aplicabil platilor catre furnizori externi cand plata se efectueaza intr-o deviza.

Aceasta este o prevedere cu reglementare in disciplina financiara, insa trebuie analizata incidenta cadrului normativ cu privire la combaterea spalarii banilor.

In cazul in care suma depaseste 15.000 euro/zi, sunt aplicabile prevederile de la art. 3 alin.(6) din Legea nr. 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificari ulterioare, ce stabilesc:

Persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legaaura intre ele.


Conform prevederilor de la art. 8 lit. k) din Legea 656/2002, agentii economici sunt obligati la raportare.

Astfel, daca suma platii cu numerar depaseste 15.000 euro/zi, inclusiv daca sunt mai multe plati fractionate in zile diferite insa legata de aceiasi operatie, suma platilor depasind valoarea de 15.000 euro in legatura cu aceeasi operatie economica, se vor raporta la Oficiul pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare autoturism de la persoana fizica pe societate neplatitoare de tva narcispataru narcispataru Buna ziua, As dori sa cumpar un autoturism de la o persoana fizica pe firma neplatitoare de TVA. Exista modalitati de plata in numerar toata suma( aprox ... (vezi toată discuția)
Plafon de plata facturi in numerar yvm yvm Buna ziua In ce conditii poate plati o persoana fizica cu numerar o factura mai mare de 5000 RON? (vezi toată discuția)
Pfa registru de caa VRABIE SIMONA VRABIE SIMONA Buna ziua, Am si eu o intrebare legata de PFA,pot incasa ca pfa in casa venituri peste 5000 lei?Va multumesc (vezi toată discuția)